Rusiji treba vojno moćan saveznik na Bliskom istoku – To će biti Iran

38 komentara

Prema zamjeniku predsjednika Odbora za obranu i sigurnost  Vijeća Ruske Federacije, Francu Klinceviču, ruski odgovor na uvođenje novih sankcija od strane Sjedinjenih Država je jačanje vojno-tehničke i svih drugih vrsta suradnje s Iranom.

Klincevič je napomenuo da je s donošenjem novih američkih sankcija protiv Ruske Federacije, Irana i Sjeverne Koreje ruska strana dobila priliku za razmjenu s Iranom najnovijih vojno-tehnoloških dostignuća, jer antiruski američki zakon Rusiju oslobađa svih vrsta ograničenja, uključujući i ona moralna, u ograničenju razvoja suradnje s Islamskom Republikom.

On je dodao ”kako je u interesu Rusije da na Bliskom istoku u vojno-tehničkom smislu ima moćnog i dobro opremljenog saveznika, a to će biti Iran”.

Franc Klincevič je naglasio kako je Rusija u više navrata kritizirala politiku sankcija Sjedinjenih Država i EU i potvrdio da nema tih mjera koje će utjecati na Rusiju da promjeni svoj stav i nijedna mjera neće proći bez odgovora.

Dmitrij Rogozin u Teheranu

Visoki ruski dužnosnik je ovu izjavu dao nakon što je jučer u Teheranu u službenoj posjeti bio Dmitrij Rogozin,  zamjenik ruskog premijera zadužen za obrambenu i svemirsku industriju.

Tijekom njegove posjete je dogovoreno da će Rusija i Iran ojačati vojnu suradnju nakon američkih sankcija. Potpisan je i sporazum između dviju zemalja kojim se omogućava prijenos visokih tehnologija.

Rogozin je bio na čelu ruske delegacije koja je došla na svečanu inauguraciji drugog mandata predsjednika Hasana Rohanija 3. kolovoza.  U međuvremenu je održao radni posjet s iranskim ministrom obrane, generalom Hosseinom Dehqanom.

Iranski mediji javljaju da će najnoviji  sastanak omogućiti provedbu sporazuma i poboljšati bilateralne odnose u sektoru oružja koji se tiču nabave vojne opreme.

Osim toga, Dmitrij Rogozin je razgovarao s iranskim potpredsjednikom za znanost i tehnologiju, Sorenom Sattarijem, s kojim je raspravljao o prijenosu visoke tehnologije i usavršavanje iranskih stručnjaka u Rusiji.

Odluka Rusije dolazi dan nakon američke odluke da nametne novi paket sankcija Moskvi, Teheranu i Pjongjangu. Sankcije su usmjerene protiv energetskog i financijskog sektora Rusije, te protiv osoba koje Washington sumnjiči za hakerske napade i protiv tvrtki koje dostavljaju oružje vladi u Damasku.

Iran pristupa području slobodne trgovine s Euroazijskom ekonomskom unijom

Danas je iranski predsjednik Hasan Rohani potvrdio da  će uskoro biti potpisan sporazuma između Irana i Euroazijske ekonomske unije. Rohani je to izjavio na sastanku s armenskim predsjednikom Seržom Sargsjanom u Erevanu, koji je istaknuo važnost pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između Irana i EEU.

Kao što je izvijestio predsjednički ured, obje zemlje su istaknule važnost pregovora sporazumu o slobodnoj trgovini između Irana i Euroazijske ekonomske unije.

”Predsjednik Rohani je rekao da su se do sada poduzeti značajni koraci u tom smjeru On je istakao da će sporazum biti potpisan u skoroj budućnosti i da će biti vrlo koristan”, navodi se u priopćenju.

Odluka Rusije da ubrza vojno-tehnološku suradnju s Iranom i namjera Teherana da uskoro pristupi području slobodne trgovine Euroazijske ekonomske unije su samo jedan u nizu dokaza da su sankcije uvijek kontraproduktivne i da se njima nikada nijedno vodstvo neće prisiliti da promijeni kurs unutarnje i vanjske politike, pod pretpostavkom da govorimo o suverenoj zemlji i čije vodstvo vodi brigu o dugoročnim nacionalnim interesima.

Hasan RohanirogozinSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Dobra vijest ,ovom odlukom Ruska Federacija je spekulacije oko napada amerike i nato placenika na Iran stavila ad acta .

elijah magnier
6 godine prije

A odbili su im prodaju SU-30 I SU-35?

zgvaca
6 godine prije

Da, ali jucer su Rusi i Kinezi glasali za sankcije Sjevernoj Koreji. To je velika greska Rusije. Jer su time pokazali USA da unatoc sankcijama i dalje donekle se drze dogovora. Juce je tribalo staviti Veto i isporucit Korejancima S-400 da i najzatupljeni Kongresman shvati da sa Rusijon nije se igrat. Nazalost propustena prilika.

HEKPCT
6 godine prije

Pobjedom u Siriji zaustavljen je niz u kojem je sljedeći broj bio Iran. Isto tako, pobjedom u Siriji potpuno je ispražnjen bazen s To pražnjenje trajalo je predugo da bi preostalo dovoljno sunitskih krvoloka spremnih na rat s Iranom.

17 novembar
6 godine prije

ako rusija svojim saveznicima neda svoje moderno oruzje a iran je sljedeci za napad onda je u pitanju neucinkovitost s-300 i ostali pvo sistema jer do sada nisu oborili nijedan avion ili je u pitanju tajni dogovor sa amerikom da nato ima sto manje gubitke sto u izdaju domaci generala vrlo dobro rade primjeri libija irak bagdad padne za 3 dana kao i tripoli mozda teheran padne za pet a moskva 10 dana

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusiji su uvedene sankcije , rezultat tih sankcija je jos jaca i stabilnija Rusija , na kim jong unu je da dokaze da sjeverno korejski narod moze istim putem ,jednostavno mora dokazati i pokazati svijetu da njegov narod moze zivjeti bez pomoci i milostinje , a sto se tice oruzanog napada na njegovu zemlju ako ima narod uz sebe ne treba mu nuklerano naoruzanje ,ako je pravi vodja moze americi poruciti isto sto i putin , uzmite zastave u ruke i krenite , cekamo vas .

Alen
6 godine prije

Ispada da sankcijama amerika.samo uspjeva dobro “udati” ruse s kinom pa iranom pa evo i njemacka se tu nudi…
Pomislio bi covjek da to bas nije slucajno , vec ciljano kanalisano ,upravo te zemlje je i tramp targetirao u kampanji… Neka lista za odstrel …

Igor
6 godine prije

MA nek se rusi napuse k… Sad su shvatili da im America steze obruc oko vrata pa se sjetili da bi mogli s Iranom pojacati vojnu suradnju 🙂

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Ne znam, moram priznati da sam razočaran ruskoj i kineskoj podršci sankcijama. To mi izgleda kao uvlačenje u š…. Trumpu.
E sad, da li je to nekakva taktička igra u koju se ja, moram priznati, ne razumijem, ili je to stvarno onako kako se i čini…
Po meni bi Rusija i Iran svim naporima trebali full ubrzati korejski nuklearni program, samim time i Iranu omogućiti pristup istome, ako to već Teheran i Pyongyang nisu koordinirali…
Iskreno se nadam da su te sankcije donešene sa “figom u džepu” od strane Kine i Rusije, te da će “ispod pulta” nastaviti suradnja sa Kimom, prvenstveno to očekujem od Kine, ali i od Rusije…
To su moje želje, ali ono, čisto razmišljam na glas…

koks
6 godine prije

Ne ide to tek tako, pomozi savezniku da razvije nuklearno oruzje, on ga kasnije unaprijedi i nedaj boze danas sutra se dogodi prevrat i od saveznika ti postane NUKLEARNI neprijatelj! Vanjska politika se vodi MUDRO, a ne emotivno! I koliko su puta mnogi bili sokirani nekin “propustima” Putina, da bi se kasnije njegov potez pokaza kao velemajstorija! Tu i jest najveci problem za zapad sta nikad neznaju S KOJIM CILJEN putin vuce pojedine poteze!? S400 Turskoj npr.? Budite sigurni ako se to i dogodi, da ce im isporuciti oslabljenu verziju i definitivno sa nekin zamjenskin softveron koji sa orginalon nece imati puno dodirnih tocaka…tako i S. Koreja ako bi ikad dobila neke napredne sustave, rusi ih isporucuju u oslabljenoj verziji! Iranu također, budite u to sigurni! Upravo iz razloga da se ne dogodi da od saveznika poslin postanu neprijatelji iz nekakvih obojanih revolucija ili ko zna cega!

Ellessar
6 godine prije

Izgleda se pesimizam poprilicno prosirio zbog poteza (sankcije S.Koreji) koji se samo naivcima cine losim. Ukratko, kako ja to vidim. Dodatne sankcije S.Koreji ne znace nista kada su ionako stalno pod sankcijama. A ionako ih se Rusi i Kinezi mogu drzati samo deklarativno. A razmjena vojne tehnologije sa Iranom upravo to i pokazuje. Sto sad sprecava Iran da malo unaprijedi sjevernokorejski raketni program? Vjerojatno nemamo sve parametre jedne vrlo komplicirane jednazbe. Ja sam ponudio samo jednostavnu jednazbu. Iako ne razumijem u potpunosti tu razmjenu tehnologija, kada su Rusi vec uspjesno u svoje naoruzanje ugradili iransku Magrab tehnologiju. Ispravite me ako grijesim…:$

bbbb
6 godine prije

Nije Iran za Rusiju strateški saveznik, ono pričali su…..a Gadafija nabiše na kolac oni koji vladaše Moskvom i ne uložiše veto na intervenciju…sad isto uradiše Kimu….tko vodi Rusiju i Kinu i zašto pitanje je………..

elijah magnier
6 godine prije

Pa,ja postavljam pitanje-zašto bi uopće Iranski vojnici i njihovi saveznici trebali ginuti za Siriju,a sve
zasluge zato pokupiti Rusi? Ajde genijalci odgovorite.Bilo bi onda logično da Rusi pomognu u
jačanju Iranske obrambene sposobnosti,ako ne vrhunskim oružjem-barem ono što je u okviru
mogućnosti.Izgleda da pojedinci sa portala očekuju da Iran daje topovsko meso,da bi od Rusa za
nadoknadu dobili muda za bubrege.Perzijanci nisu od juče,a uostalom nisu se ni Rusi pretrgnuli da im
dostave S-300.ZAR STVARNO pojedincima treba nacrtati da strateško partnerstvo nije jednostrano?

Čardak
6 godine prije

Rekao bih da se sve ovo radi u očekivanju napada na Iran – u kojem sastavu, kojom silinom itd. nemoguce je reci, ali ta je “opcija uvijek na stolu” kao što Ameri vole reći. Ako pogledamo onu kartu “novog bliskog istoka” vidimo da je planirano cijepanje Irana, ali i kompletnog Arapskog poluotoka izuzev neutralnog Omana. Rusi su odlučili osigurati da Iran opstane pod svaku cijenu. Kao sto sam već ranije pisao – očekujem rusku vojnu i logističku pomoć Iranu, ali ne izravno miješanje u kakav god sukob. No takav sukob dugoročno odgovara i Rusiji i Iranu i SAD-u i stoga će do njega sigurno doći. Zašto odgovara? 1. Iranu: Jer će pobjedom, uz relativno male žrtve i štetu na vlastitom teritoriju (sigurno puno, puno manje nego u ratu s Irakom) osigurati vodeću poziciju na Bliskom istoku te pospremiti u ropotarnicu povijesti vehabijske terorističke režime. Također, takav sukob, pogotovo ako se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI