Izvoz ruske nafte u Indiju skočio je 25 puta

Nafta
15 komentara

Indija je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte s popustom, što je više od 10 puta više od vrijednosti ukupnog uvoza iz te zemlje u odnosu na prethodnu godinu, izvještava Reuters u ponedjeljak, pozivajući se na podatke Refinitiv Eikon.

Prema izvještaju, ovog mjeseca je isporučeno više od 24 miliona barela ruske sirove nafte, u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska nacija će u junu dobiti oko 28 miliona barela.

Prošle godine je izvoz ruske sirove nafte u Indiju u prosjeku iznosio samo 960.000 barela mjesečno, otprilike 25 puta manje od ukupnog ovomjesečnog.

Zapadne sankcije Moskvi stvorile su priliku za indijske rafinerije da povećaju kupovinu ruske nafte (uglavnom sirove Urals) po sniženim cijenama, jer su neki evropski kupci glasno oklijevali da kupuju rusku naftu.

Indija se našla na udaru kritike Zapada zbog kontinuirane kupovine ruske nafte. Međutim, New Delhi je odbio kritike, rekavši da taj uvoz čini dio ukupnih potreba zemlje. Vlasti su također rekle da će Indija nastaviti kupovati jeftinu rusku naftu jer bi iznenadno zaustavljanje moglo povećati troškove za njene potrošače. Prethodni medijski izvještaji ukazivali su da je treći najveći svjetski uvoznik nafte tražio rusku sirovu naftu po cijeni manjoj od 70 dolara po barelu kako bi nadoknadio dodatne prepreke uzrokovane sankcijama.

IndijaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Indijci kupuju rusku naftu za manje od 70 dolara, a zemlje koje sankcioniraju Rusiju (Five Eyes, EU države, 4 azijske države) kupuju naftu trenutno po cijeni od 120 dolara, a uskoro će i za više jer je EU zabranila uvoz ruske nafte.
Ma bravo, von der Leyenova i njezini patuljci po europskim državama, pravi ste genijalci.

ad astra
1 godina prije

Uskoro će biti još više ruske nafte na tržištu. Samo EU kupuje oko 150 miliona barela mjesečno. Ako se nametne embargo na uvoz ruske nafte na tržištu će se pojaviti ogromna količina ruske nafte koja će tražiti kupca.

Jednostavno receno
1 godina prije

Jao sada će rusija propasti prodaju naftu ispod 70 dolara u europi je mogu prodavati za 120 dolara. Pa svtko i ole tko misli na biznis može duplo zaraditi na građanima eu. Tanker salji u indiu i kupi po 80 od indije i prodaj pametnima; u europi po 120. A ako si malo bolji s rusima kao orban može po 80 u mađarskoj naftovodom, pa svabama po 120. Jao što perutaju ruse, pojede ih infacija, nemaju ulja, brašna, nafta im duplo jeftinija a jes ih eu satrla. I sada će nam stići pozdrav od ovih s ružičastim naočalicama, tipa zašto se onda ne preseliš u rusiju, izvoći će se eu samo mali inflacije……. bla bla.

Max
1 godina prije

Rusija će se okrenuti Indiji i Kini a i drugima.

zapadni neimac
1 godina prije

Ovdje ce najvise profitirati Kina i Indija koja ce sve sirovine kao sto su nafta, zeljezo i ostale rude kupovati po cijenama koje su 40-50% manje nego sto se sada prodaju u EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI