Rusija uvodi nova pravila plaćanja za izvoz žitarica

Pšenica - Rusija - izvoz
41 komentar

Rusija je počela da prodaje žitarice u inostranstvo u domaćoj valuti i samo u „prijateljske“ zemlje, izvijestio je u srijedu najveći trgovinski i logistički operater poljoprivrednih proizvoda u zemlji.

Direktor Ujedinjene žitne kompanije Dmitrij Sergejev je to saopštio tokom sastanka sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Egipat je do sada bio najveći klijent, a potpisano je nekoliko ugovora sa partnerima u Turskoj, ukupne vrijednosti 3 milijarde rubalja (više od 47 miliona dolara), dodao je on.

“Glavna stvar kojoj težimo je da potpuno prestanemo da koristimo posredničke međunarodne trgovce i radimo direktno sa zemljama uvoznicama”, naglasio je Sergejev.

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, a predsjednik Putin je u maju rekao da bi ovogodišnja žetva žitarica mogla biti najveća do sada, jer se očekuje da će zemlja požnjeti 130 miliona tona žitarica, uključujući 87 miliona tona pšenice.

Globalno tržište žitarica je teško pogođeno prekidom izvoza iz Ukrajine i drugih velikih proizvođača pšenice, Indije i Kazahstana. Obojica su zabranili izvoz pšenice kako bi osigurali sigurnost hrane kod kuće. Događaji su doveli do skoka cijena žitarica i upozorenja o globalnoj prehrambenoj krizi.

Prijateljske nacijerusijažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Potpuno legitiman potez!

….cijene pšenice na svjetskom tržištu rastu a hrvatski će seljaci ove godine dobiti crkavicu od dvije kune za kilogram a jedna kiflica košta pet kuna … (naftu ni ne spominjem)!?

Tupko Glupko
1 godina prije

Sve si nešto mislim da će prijateljske zemlje Rusiji izvoziti neprijateljskim zemljama Rusiji ruske žitarice po paprenim cijenama za eure. Dok ta valuta još nešto vrijedi.
Na što će von der Leyenova sva sretna izjaviti da su riješili problem.

Tupko Glupko
1 godina prije

Da rezimiramo: Europa nema plin i naftu, ali daje sankcije na uvoz istih Rusiji čiju količinu ne može nadomjestiti čak ni uz paprene višestruko skuplje cijene na svjetskom tržištu, čime je za sada cijenu plina digla za šest puta, a cijenu goriva na benzinskim pumpama za 60% Europa izvozi oružje Ukrajini znajući da ona taj rat ne može dobiti, čime je indirektno u ratu sa Rusijom Europa nema dovoljno žitarica, ali kao posljedica njezinih sankcija Rusiji i slanja naoružanja u Ukrajinu, Rusi kao najveći svjetski izvoznik žitarica daje protusankcije i ne izvoze žitarice Europi, čime drastično diže cijene pšenici u Europi Europa nema dovoljno umjetnog gnojiva, ali kao posljedica njezinih sankcija Rusiji i slanja naoružanja u Ukrajinu, Rusi kao najveći svjetski izvoznik umjetnih gnojiva daje protusankcije i ne izvoze umjetna gnojiva Europi, čime je za sada cijena umjetnog gnojiva porasla tri puta Europa se nada da će sankcije Rusiji naštetiti… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Očekivano.

nekoime
1 godina prije

Demokracija za dolare, ljudska prava za eure, a plin i hrana za rublje.

Bosanac
1 godina prije

Biće ‘šenice ko bude im’o rublja, ko bude go(l) more na nudističku plaž igrat se s kitom u pjesku.

Vesna Šipuš
1 godina prije

A što će biti ako Rusija doista proizvede to silno žito, a ne bude ga mogla prodati? Jeste li o tome razmišljali, pametnjakovići, ljubitelji Putlera? Ove godine posvuda ima žita više no što je potrebno. Čak i u “regionu”.

1 godina prije

Sistem perfektan , izmedju proizvodjala i kupca nema posrednika , čitaj parazita , razmjena u domaćim valutama…
Prije toga nakačiti ih sviju na rusku verziju swift-a…
Papci neka suze rone ..

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Putin potpisao ukaz o povećanju cijena u EU za još 5%.

Tek ćete gladovat
1 godina prije

“Globalno tržište žitarica je teško pogođeno prekidom izvoza iz Ukrajine…”
Ovo moramo uzeti sa rezervom, jer, ne zaboravimo, radi se o pšenici koja je požnjevena u ljeto 2021..i do 24.02.2022. je, po logici stvari, bar 60% te pšenice prodato i već potrošeno. Međutim, niko ne spominje žetvU 2022. godine, a vidimo da se tenkovi i višecijevni raketni bacači šepure po pšeničnim poljima. Mislim da, ako svijet zaista toliko zavisi od Ukrajine, (u što nevjerujem), onda će svijet tek nahebati. Ne mogu da zamislim da kombajn vrše pored Smerča!

tihobl
1 godina prije

Predsjednik dume hoce da progura zakon da se zito i energenti neprijateljskim zemljama izvoze samo za zlato.

Ovo je za EU dobro – vise nece morati da se muci sa konverzijom evra u rublju uz velike provizije.

Siniša
1 godina prije

“” Glavna stvar kojoj težimo je da potpuno prestanemo da koristimo posredničke međunarodne trgovce i radimo direktno sa zemljama uvoznicama”, naglasio je Sergejev.””
Nije normalno koliko su ovi zapadnjaci pljačkali ovu planetu.

Mane
1 godina prije

Glavno pitanje na koje ne vidim odgovor je kojom valutom kupuju rublje.

Ja to onako
1 godina prije

,,Student nije zapalio zito”

antinato
1 godina prije

Zapad je jako ljubomoran na Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI