Otkriveni prijedlozi za nove sankcije Rusiji

Sankcije Rusiji
55 komentara

Bruxelles razmatra ograničavanje izvoza EU-a u treće zemlje kako bi se borio protiv izbjegavanja sankcija, javlja novinska agencija dpa

Zastupnici EU-a razmišljaju o ograničavanju izvoza u zemlje koje trenutno mogu ponovno izvoziti robu iz bloka u Rusiju, pomažući tako zemlji pogođenoj sankcijama u zaobilasku kazni koje je Bruxelles uveo zbog sukoba u Ukrajini, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Europska komisija (EK) navodno je početkom ovog tjedna poslala državama članicama prijedlog mjere, koja bi mogla biti uključena u 11. paket sankcija Rusiji. Očekuje se da će blok raditi na pravnom alatu koji bi mu omogućio ograničavanje opskrbe iz EU-a trećim zemljama “kao sredstvo odvraćanja” u ranoj fazi. Ako se mjera pokaže nedostatnom, Bruxelles bi naknadno mogao blokirati izvoz određene robe, prvenstveno one s civilnom i vojnom primjenom, poput opreme za noćno gledanje.

Prema novinskoj agenciji, zakonodavci iz 27 država članica raspravljat će o prijedlogu s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen kasnije ovog tjedna.

Unija je do sada odobrila i nametnula deset krugova kaznenih mjera protiv Rusije kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Očekuje se da će najnoviji paket sankcija Bruxellesa biti finaliziran ovog mjeseca.

Osim kontrole izvoza, očekuje se da će novi set ograničenja uključivati sankcije osobama i organizacijama za koje Bruxelles vjeruje da podupiru rusku operaciju u Ukrajini. Von der Leyen je ranije rekla da će novi paket uključivati mjere usmjerene na borbu protiv izbjegavanja postojećih ograničenja. U travnju je Financial Time izvijestio da dužnosnici EU-a raspravljaju o pravnom mehanizmu koji bi omogućio Bruxellesu da identificira sankcionirane proizvode koji završe u Rusiji preko trećih strana, kao i zemlje koje ih preprodaju.

U međuvremenu, Bloomberg je izvijestio da zemlje G7 raspravljaju o potencijalnoj potpunoj zabrani većine izvoza u Rusiju kao dio šireg programa za jačanje gospodarskog pritiska.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
11 mjeseci prije

Koliko znam u tzv. zemlje trećeg svijeta su i Kina i Indija i Pakistan i Brazil…itd. znači li ovo da se i njima stavljaju nekakve sankcije i zabrane izvoza, ili se to odnosi samo na “male” zemlje, kao štosu BiH, Makedonija, Mali, Uganda….., nešto mi tu nije jasno, ili više ni sama EU ne zna kud i kako.

Port
11 mjeseci prije

Ne mogu Amerikanci bez terorizma. SAD odgovorne za atentat na Prilepina – Moskva
Zapad omogućuje i podržava neonacističke teroriste u Ukrajini, tvrdi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ico
11 mjeseci prije

Laž je da zastupnici EU-a razmišljaju, jer zastupnici EU-a nemaju mozga, pa nemaju čime razmišljati.

Rat i Mir
11 mjeseci prije

Poslušni NATO saveznici (SAD-ovi vazali u stvarnosti), još jedna odluka koja nas dovodi bliže samoubojstvu europske unije i vječnim slugama Kine, Rusije i SAD-a

Ico
11 mjeseci prije

Putin treba cirkusante na čelu tzv EU ” pustiti niz vodu”

Ivan
11 mjeseci prije

Pa sto Rusi ne posalju jednog spavaca i ne skrate za glavu ovu ludu krmacu Ursulu. Napravili bi korist svima a ponajvise Ukrajincima..

alexosijek
11 mjeseci prije

Hvala portalu što ste ovo objavili, jako i nevjerojatno bitno…iako sam i sama sebi dosadna, opet je B na Moon of Alabama obradio ovu temu u zadnje vrijeme – i kao obično zaista preporučam pročitati kao nadopunu ovome, ima tamo i dosta linkova o ovome…To što rade jest po međunarodnom pravu u jednoj riječi: nezakonito. No, mi smo glavne face i tko nam što može, jel’? Nije bitno što smo i svoje građane otjerali u stanja koja imaju i sankcionirane države…Zaista ne znam da li je ikada u povijesti bilo licemjernijih i ogavnijih državnih lidera?!…lp

Hamilton
11 mjeseci prije

Ovo je iz BBC zato treba se citati medju redovima. Ipak nesto se priprema. Rusija je izazvala “ludu paniku” dok evakuira grad u blizini sporne nuklearne elektrane Zaporizhzhia, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Rusija je rekla ljudima da napuste 18 naselja u regiji Zaporizhzhia, uključujući Enerhodar u blizini elektrane, uoči očekivane ofenzive Kijeva.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da se čekalo pet sati dok su tisuće automobila odlazile.

UN-ov nuklearni nadzornik upozorio je da bi moglo doći do “teške nuklearne nesreće”.

Rafael Grossi – direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) – rekao je da situacija u postrojenju Zaporizhzhia “postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna”.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“Bruxelles razmatra ograničavanje izvoza EU-a u treće zemlje kako bi se borio protiv izbjegavanja sankcija.”
Tako je, sankcioniraj sve!
Izvoz dozvoljen samo izuzetnima!
A isključivo od njih uvoziti genetski modificirana cjepiva, energente, oružje, GMO hranu!
I podobna mišljenja!

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

A što to Europa nudi Rusiji za izvoz što Rusija nema u dovoljnim količinama ili ne može pronaći na nezapadnom tržištu?
Hranu? Vodu? Energente? Robu široke potrošnje? Transportna sredstva? Umjetna gnojiva? Strojeve? Nuklearne elektrane?
Jbt, jake sankcije 😁

Antee
11 mjeseci prije

Banda ne radi Rusima o glavi nego nsma i našoj djeci!

Mi nećemo imati poslova, hrane i energenata.
Pa to je tako očigledno…Rusima nikad bolje, svi normalni se otimlju iz zagrljaja američkog režima…

Ovo je napad na stavnovnike Evrope!

Max
11 mjeseci prije

Ubit će nas a ne Ruse.

Miko
11 mjeseci prije

Ursula, Kristalina, Christine i ostale cvijećke samo rade svoj posao kako to demokracijama i priliči.
Nego hoćemo li mi na primjer čekati da nam Bloomberg dojavi koliki je vanjski dug Hrvatske i ostalih ex YU državica i koliki je unutrašnji dug odnosno zaduženost stanovništva s obzirom da od prije korone nitko ne objavljuje te podatke ili možda treba čekati američki New York Times ili rothschildski The Economist da to objavi?
Na kraju pitanje, tko je betežan Ursula, Kristalina, Christine ili njihovi podanici u ex YU državicama?

Marko
11 mjeseci prije

Nuklearni rat je najbolje rjesenje

kixmix
11 mjeseci prije

Ono što nije dešifrirano u tekstu jest da “Novi paket sankcija Rusiji” znači i sutrašnji članak: “Zbog novih sankcija Rusiji porast inflacije u članicama EU”.

Stipe
11 mjeseci prije

U prijevodu odrezali bi sebi noge samo da drugima mrvicu naštete. Hrpa idiota.

tihobl
11 mjeseci prije

Ko nije sa nama taj je protiv nas. Uvescemo sankcije svima koji nisu uveli sankcije Rusiji.
U prevodu: EU uvesce sankcije za 83% planete.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“KINESKI IZVOZ U ZEMLJE U RAZVOJU i velike tržišne ekonomije, već PREMAŠUJE KOMBINOVANI IZVOZ U SJEDINJENE DRŽAVE, EVROPSKU UNIJU I JAPAN, signalizirajući formiranje novog trgovinskog poretka, naglašava se u članku.

U prva tri meseca ove godine, AMERIČKI UVOZ robe široke potrošnje OPAO je za 20,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, više nego tokom pandemije COVID-19, i globalne finansijske krize 2008-me.

Status SAD u svetskoj trgovini dodatno će oslabiti ako se ovaj trend nastavi, ”

Ovo je ozbiljna vijest.

goran
11 mjeseci prije

i ovaj brisel je dokurcio, sigurno je i onaj nas šupak tamo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI