“Sjeverni tok 2” i gubici Kijeva – Rusija: “Sami hranite svoje vazale”

Sjeverni tok 2
15 komentara

Prije nekoliko dana je John Herbst za američki časopis The American Interest napisao vrlo interesantan članak u kojem tvrdi kako plinovod Sjeverni tok 2 nikada neće biti izgrađen. Herbst navodi i niz razloga zašto će to biti tako.

Kao prvi razlog američki novinar upozorava na “ozbiljne posljedice” za Ukrajinu, ako se projekt izgradi. Na primjer, Rusija bi trebala paziti da ekonomska situacija u Kijevu ne postane pretjerano žalosna. Zbog toga bi Rusija, prema mišljenju autora, trebala odustati od profitabilnog projekta.

Drugi razlog su američke sankcija protiv Rusije. Autor vjeruje da će sankcije protiv nekih poduzetnika i kompanija neizbježno dovesti do zastoja i zamrzavanja projekta, unatoč činjenici da su sve zemlje, osim Danske, već odobrile izgradnju. Osim toga, projekt uglavnom uključuje njemačke tvrtke, ali ovdje John Herbst ide u povijest i vrijeme nakon raspada Sovjetskog Saveza.

“Nijemci su o tom već razgovarali Kijevom, koji je nezadovoljan, između ostalog razloga, jer se Berlin ne sjeća Memoranduma iz Budimpešte, kojim se Ukrajina odrekla nuklearnog oružja u zamjenu za zapadna i ruska jamstva njezine teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta”, piše autor, kao da je nekoga u Berlinu briga što su 1994. potpisali Leonid Kučma, kao predsjednik Ukrajine, a jamci su bili Boris Jeljcin, Bill Clinton i John Major.

Tijekom dogovora nije bilo na službenog predstavnika NATO pakta, da bi se na neki način moglo povezati Njemačku s Memorandumom iz Budimpešte.

Kao treći razlog autor navodi kategoričku nevoljkost nekih europskih zemalja da se izgradi ovaj projekt.  Naravno, spominju se baltičke zemlje, čak i Poljska. Međutim, autor prešućuje spomenuti da Varšava nije toliko protiv samog plinovoda i tranzita ruskog plina u Europu, nego je htjela da cijevi prolaze kroz teritorij Poljske. To je detalj koji se često prešućuje kada se govori o stavu Poljske o diversifikaciji opskrbe i sličnim glupostima. Poljski čelnici, što je logično, sutra bi potrčali u Moskvu da im se predloži izgradnja plinovoda preko njihovog teritorija, na kojem na tranzitu godišnje zarađivali 2 do 3 milijarde dolara.

Članak je objavljen i u Rusiji i izazvao je veliku pozornost u javnosti. Rusi su napomenuli da se za ekonomsku situaciju Ukrajine trebaju brinuti njezini vladari, te kako ukrajinska ekonomija nije pitanje koju bi trebali rješavati Rusi.

Ruski portal Ekonomija danas je na uradak američkog novinara, kojeg je objavio The American Interest, odgovorio člankom naslova “Sami uzdržavajte svoje vazale”.

Rusija je ukinula svu potporu Ukrajini, što je logično, jer ukrajinske vlasti u svemu što se dogodi traže “ruku ruskog agresora”.

Podsjetimo da je  Petro Porošenko nedavno najavio da se “Sjeverni tok 2” neće graditi, budući da je Kijev već počeo stvarati “skupinu zemalja koje se protive projektu”.

Kakva je to skupina, tko je točno u njoj, osim baltičkih država i Poljske, apsolutno je neshvatljivo. Štoviše, većina europskih zemalja općenito ima pozitivan stav u vezi izgradnje plinovoda. Njemačka na prvom mjestu, ali i Austrija, Nizozemska, Francuska i druge čije kompanije sudjeluju u konzorciju “Nord Stream 2 AG” sa sjedištem u Švicarskoj.

Osim toga, neshvatljivo je da je Ukrajina odobrila i podržala izgradnju plinovoda TANAP, koji je nedavno puten u pogon i smanjuje važnost “ukrajinskog tranzita”. Dolazak ukrajinskog predsjednika Porošenka na otvaranje ovog plinovoda u Turskoj, gdje je bio u društvu Erdogana i Vučića, svjedoči njegove dvostruke standarde, ali to nije problem Rusije.

The American Interest

 

gasovodPlinovodSankcijeSjeverni tokSjeverni tok 2TANAP
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Troglavski
5 godine prije

Memorandum iz Budimpeste nikad nije potpisan, znaci on je napravljen ali nije potpisan

vatikana
5 godine prije

вуцицу вуцицу ццццц…

benty20
5 godine prije

Ovi bi stručni novinari trebali ozbiljno početi razmišljati o uzimanju marihuane (bit će dovoljno) jer im u pisanju gluposti kronično nedostaje mašte i kreativnosti!

maliboro
5 godine prije

Ovaj američki majmun kada već spominje garancije Ukrajinske cjelovitosti trebao je spomenuti i garancije ne širenja NATO na istok.

Tupko Glupko
5 godine prije

Zašto ne pišete više o TAP-u (Trans Adriatic Pipeline) dugom skoro 900 kilometara koji se upravo gradi punom parom, te spaja Tursku (tj. TANAP – Trans Anatolian pipeline) preko sjeverne Grčke i Albanije, te morskim putem nastavlja do Leccea u Italiji?

Ovim plinovodom plin dolazi direktno iz Kaspijskog jezera do Italije, čime ista diverzificira nabavu potrebnog plina.
Grčka i Albanija isto imaju veliki interes u ovome.

McBalkans
5 godine prije

Ja sam potpisao ugovor na određeno na 3 mjeseca dao otkaz nakon 5 dana i nisam odradio otkazni rok i kaj sad kaj mi mogu. Potpis u današnje vrijeme ne vrijedi nigdje.

Har Megiddo
5 godine prije

Što bi upraco Ameri rekli, wishful thinking.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI