Trgovinski rat s Kinom za SAD može postati “ekonomski Afganistan”

juan dolar kina sad
25 komentara

Trenutno je trgovinski rat, kojeg je Donald Trump pokrenuo protiv Kine i drugih zemalja, jedva vidljiv za američke građane i na burzama, pišu američki mediji. Međutim, u slučaju pogoršanja sukoba i odmazda na američke carine, prije svega u sukobu s Kinom, koja je veći paket arina počela primjenjivati na američki uvoz tek prije dva dana, može utjecati proizvode vrijedne milijarde i milijarde dolara, što znači da će se trgovinski rat voditi do uništenja i za SAD može postati ekonomski Afganistan, za The New York Times pišu Ana Swanson i Neil Irwin.

Njihovi strahovi su opravdani, jer je dosadašnja politika Trumpa naizgled polučila uspjeh i smanjila opći trgovinski deficit, ali u slučaju Kine, a govorimo o podacima prije uvođenja novog paketa carina od strane Pekinga, američki trgovinski deficit u robnoj razmjeni s Kinom se povećao, umjesto da se smanjuje.

Donald Trump je rekao da je u trgovinskim ratovima “lako pobijediti”, ali sada se postavlja pitanje ima li on plan za ostvarivanje svojih ciljeva ili je sklon skupim i besmislenim sukobima bez ikakve mogućnosti za pobjedu?

Američki predsjednik kaže da će carine Kinu, EU, Meksiko i Kanadu na kraju prisiliti da priznaju da je Washington u pravu. Trumpova strategija je potaknuta trenutnim gospodarskim rastom u Americi, što mu je omogućilo uvođenje carina. Međutim, malo je vjerojatno da će trgovinski rat imati snažan utjecaj na gospodarstvo drugih zemalja, a još manje da će Kina popustiti pred prijetnjama.

Peking je spreman ići do kraja, računajući na neupitnu podršku stanovništva partijskom vodstvu i predsjedniku Xi Jinpingu.

Pentagon zabranio kineska računala

Kineska roba u vrijednosti 34 milijarde dolara, na koju je Trump nametnuo carine, kao i recipročan odgovor Kine, ne može se usporediti s opsegom američkog gospodarstva koje ostvaruje BDP od 20 000 milijardi dolara.

Svjetske burze u petak u velikoj mjeri nisu ni obraćale pozornost na “trgovinski rat”. Ipak, ovaj trend  će sigurno imati negativan utjecaj na neke sektore gospodarstva, posebice na poljoprivrednike i male poduzetnike.

Sukob između Sjedinjenih Država i Kine prijeti eskalacijom i može utjecati na proizvode u vrijednosti od više stotina milijuna dolara.

Trumpov najrazumniji argument tijekom njegove predizborne kampanje je bio da ne želi žrtvovati živote i bogatstvo Amerike na besmislene i proizvoljne ratove. Ali pokretanje trgovinskog rata može biti njegov ekonomski Afganistan – skup, bez jasnih rokova i bezuspješan”, rekao je Adam Posen, predsjednik Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson.

Donald Trump - Xi Jingping
FOTO: Ilustracija, Donald Trump – Xi Jinping

Trump je zaprijetio kako će sukob s Kinom uskoro biti riješen, a sada se čini kani nametnuti carine na gotovo cijeli izvoz Kine, zakomplicirati kineske investicije u Americi i ograničiti vizni režim za kineske građane.

“Trump trgovinsku politiku vodi kao da su to transakcije s nekretninama, gdje je cilj pobijediti protivnika, stegnuti ga za grlo i poniziti ga”, rekao je Daniel Ikenson, direktor studija trgovinske politike na Institutu Cato.

Trenutno je američko gospodarstvo dovoljno snažno da može izdržati  relativno skromne recipročne carine koje nameće Kina. Međutim, situacija se može pogoršati i dovesti do uvođenja carina na robe vrijedne stotine milijardi ili čak tisuće milijardi dolara.

“Ako se na obje strane uvedu carine u takvom iznosu i pogode tisuće milijardi dolara obostranog uvoza, to će značiti da će biti pogođeno oko 25% trgovine i ljudi će to početi osjećati”, zaključio je Ikenson.

Trumpove carine – Brojke govore da je bio u pravu, osim u ratu s Kinom

Američke carineCarineembargoSankcijeTrgovinski deficitTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgvaca
5 godine prije

Ovdje u Svicarskoj se svi slazu, da China nemoze dobiti ekonomski rat protiv USA. USA ce pretrpiti velike gubitke ali ce bez problema Chinu bacit na koljena. Samo time sta podignu kamatnu stopu ce Chinu napustiti vecina stranih Investitora. Dok je Kamata bila 3% a u Chini rast 10% bilo je jasno gdje idu strani Investori. Ali danas je rast u Chini manji od 5% dok kamate u USA rastu. Zasto je prosle sedmice Yuan pao? China moze izbacit US Obaveznice na trziste ali time stete samo sebi. China je ovisna o USA vise nego USA od Chine.

Mariola
5 godine prije

Glup on i njegovi savjetnici koji ga savjetuju…Kina će im stati na rep ako nastave sa ovakovom tehnikom oporezivanja

Trubadur
5 godine prije

U ekonomiji je poznata jedna stvar, koja se zove Triffinova dilema…. Sve dok, je dolar međunarodna rezervna valuta USrA ne može imat suficit sa ostalim svijetom…. A pre svega je u najmanju ruku smiješno razmišljanje , da je trgovinski rat između Kine i USrA, samo njihova stvar… Ko što je rekao Xi… Ako se zatvore jedna vrata, uvijek se otvori neki drugi prozor…. I sve dok ne razumijete, da Pax Americane nema više i da se nalazimo defakto u multipolarnom svijetu, gdje je USrA samo još jedan od igrača in ne jedini, sve do tad čete doči do zaključaka, kao zgvacajevi Švajcarci…. O konstantni dedolarizaciji sve više zemalja svijeta i o tome, da USrA nije u trgovinskom ratu samo sa Kinom, pa možda neki drugi put…

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Trump je odlucio SAD PRVO uništiti i razoriti, izgleda da ce i uspijeti.

Alen
5 godine prije

Trgovinski rat ce biti kad krenu jedni drugima zabranjivati uvoz odredjene.robe… Sve ovo do sada je samo limunada …

shumadinac
5 godine prije

Hajdemo realno – ko više proizvodi, SAD ili Kina? Drugo pitanje – čija je roba jeftinija? Teško je poverovati da će se običan Kinez odlučiti na kupovinu američke robe sada kada je još skuplja a svoje ima da bira. U isto vreme Amerikanci će morati da plaćaju carine kada kupuju kinesku robu ili da kupuju svoju, znatno skuplju. Težak izbor ali je cena i dalje na strani kineske robe. Sa treće strane, dobar deo uvoza sirovina SAD ide iz Kine. Mogu oni da uvoze iz druge zemlje ali će i dalje da UVOZE a sa svima su zaratili. Kao što sam pričao pre izbora Trampa – SAD će pokrenuti trgovinski rat (odsecanje Istoka) iz strateško-političkih razloga, nama to nikakve vete sa ekonomijom koja je ništa više od alata za postizanje ciljeva. Iako Amerikanci plaćaju ceh Tramp je na dobitku: carine koje naplati plaćaju krajnji kupci a malo šta (ako išta)… Čitaj više »

zgvaca
5 godine prije

Da sam ja Predsjednik jednog Imperija koji svakim danom gubi sve vise i vise utjecaj i dominaciju na Svjetu bi takodjer nesto poduzeja. Dugovi mog Imperija rastu i ugled sve vise pada. Narod mi ostaje bez posla i Industrija napusta zemlju. Najveci Konkurenti svakim danom su sve jaci. Triba nesto da napravim. Naprimjer troskove da smanjim, pokusam Industriju u zemlju da vratim i ekonomski minus da smanjim. Nista nepoduzet znaci na duze ili kratke staze izgubit dominaciju. Trump radi ono sta misli da je ispravno. Kinezi ce sigurno imati problema ove sankcije da prozvacu.

Weteran
5 godine prije

Tramp radi dobru stvar za SAD.
Ovaj “rat” ide na štetu Kine!
Pravu vrednost ima Tržište, a ne zidovi, strojevi, proizvodi.
Znanje, tehnologije, …, tu je SAD daleko ispred Kine.
Tržište SAD je najveći apsorber robe iz Kine.
Kina se navlači na Pogrešan korak?!
Kina, verovatno, može da uzvrati izbacivanjem obveznica SAD na tržište. Da jedan dolar ponudi za jedan cent?
Videćemo vrlo brzo rasplet?
Moje mišljenje: Kina će da proguta Gorku pilulu, i idemo dalje!?

Alen
5 godine prije

Jel ko zna.o.kojoj se robi radi na koju su uvedene carine… S obzirom da brutalne marze koje ima uvoznik na robu iz kine lako je moguce da se.desi samo minimalno poskupljenje ako ga i bude uopste….

bbbb
5 godine prije

Samo jedno prisječanje uvođenja carina i ekonomske blokade švabenlenda otkriva cilj ovih mjera. Švabenlend i Ado kreacija istih onih koji stvoriše današnju Kinu, sve se ponavlja.

Troglavski
5 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=eRnIse9v_jc

Peter Navarro – glavni savjetnik Trampov za carine i ekonomiju

na engleskom je i traje pola sata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI