Turska se suočava s crnim scenarijem – SAD oborile tečaj lire na povijesni minimum

Lira Dolar
91 komentar

Američka banka Goldman Sachs upozorava kako bi daljnji pad vrijednosti  turske lire mogao dovesti do propadanja banaka u zemlji. Problem je što Goldman Sachs “upozorava” na činjenicu za koju nije toliko krivo tursko gospodarstvo, koliko manipulativni napadi na tursku valutu iza kojih stoje Washington i financijska elita s Wall Streeta.

U svjetlu tekućeg pada vrijednosti turske lire, američka banka Goldman Sachs upozorava kako će mogući daljnji pad tečaja, te ako se za jedan američki dolar bude trebalo izdvojiti više od 7 turskih lira, turske banke staviti u tako strašnu poziciju da će se najveće od njih urušiti. Pojednostavljeno, takva devalvacija turske valute bi mogla “pojesti” kapitalne rezerve banaka.

Iako se turska valuta u posljednjih nekoliko sati 8. kolovoza uspjela stabilizirati i tečaj u odnosu na dolar je pao s 5,42 lire na oko 5,25 za jedan dolar, opasnost nije otklonjena.

Naime, do sada su opasnosti bile posebno izložene turske tvrtke i bogataši, koji su zbog toga iz zemlje izvukli kapital u stranim valutama. To su učinili i međunarodni investitori, koji polako počinju izvlačiti kapital, što još dodatno vrši pritisak na tursku nacionalnu valutu.

Ova previranja na znače da turska vlada novac može prikupiti samo s tržišta kapitala. Ankara sada mora plaćati više od 20 posto kamata na desetogodišnje državne obveznice. Osim toga, tursko Ministarstvo financija je na tržište plasiralo obveznice vrijedne 539,7 milijuna lira na koje turska država mora plaćati enormne kamate 22,1 posto.

Posljedica ove politike može biti bankrot više turskih banaka, a turska će ih država teško izbaviti iz ove institucije kroz državna jamstva. Osim toga, mnoge privatne osobe i tvrtke također mogu završiti u stečaju, što će teško utjecati na cijelo tursko gospodarstvo.

Današnji je tečaj već dosegao kritičnu točku od 5,96 turskih lira za jedan američki dolar, a situacija se ne popravlja. Turska ne sumnja da su iza svega geopolitički razlozi i manipulativni napadi na tursku valutu, prije svega zbog kupnje ruskog oružja, odbijanja puštanja na slobodu američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je optužen za terorizam i špijunažu i veze s organizatorima propalog vojnog udara u srpnju 2016.

Erdogan: “Lira pada, ali imamo naše ljude i našeg Allaha”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao građane zemlje da “ne obraćaju pozornost” na provociranje američkih vlasti i da vjeruju u svoju nacionalnu valutu.

“Ne morate se brinuti”, rekao je Erdogan obraćajući se naciji kasno u četvrtak, 9. kolovoza, u pokrajini Rize na crnomorskoj obali Turske, prenosi Reuters.

Riječi turskog predsjednika su bile upućene u vezi nastavka pada tečaja lire u odnosu na američki dolar. Kao što smo rekli, jutros se na burzi za jedan američki dolar nudili 6 turskih lira, što je apsolutni povijesni minimum za ovu novčanu jedinicu.

“Američki-turski razgovori u Washingtonu o normalizaciji bilateralnih odnosa su imali ulogu na tako oštro smanjenje vrijednosti lire, jer su završili  neuspjehom”, napominje Reuters.

“Ne zaboravite, ako oni imaju dolar, mi imamo naše ljude, našeg Allaha. Naporno radimo. Pogledajte što smo bili prije 16 godina i pogledajte nas sada“, poručio je građanima Turske Erdogan.

Erdogan za govornicom

Kao što smo ranije izvijestili, na aukcijama u ponedjeljak, 6. kolovoza, nacionalna valuta Turske je pala na povijesni minimum u odnosu na američki dolar, koji je tada “vrijedio” 5,18 lira.

Prema riječima stručnjaka, pad lire se događa zbog odluke američkih vlasti da revidiraju bescarinski pristup turskih proizvoda na američko tržište i zbog opće skandalozne političke klime u odnosima između Washingtona i Ankare.

Američke restriktivne mjere bi mogle utjecati na turski uvoz robe u SAD vrijedan oko 1,66 milijardi dolara, a američka je strana jasno naznačila pripreme za uvođenje novih trgovinskih barijera u poslovanju s Turskom prošlog petka, 3. kolovoza.

Od početka godine je turska lira izgubila 30% vrijednosti. Do posljednjeg pogoršanja političkih i trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Država i Turske su analitičari razlog za pad vrijednosti turske lire tražili u uplitanju predsjednika Erdogana u monetarnu politiku zemlje. No, sada postaje jasnije da je u

Washingtonu donesena odluka da se udarom na tursku valutu Erdogana prisili da promijeni politiku. Ako to ne da rezultate, pritisak će se vršiti dok se stanovništvo Turske ne počne buniti i tražiti odlazak Erdogana i Stranke pravde i razvitka s vlasti, pri čemu će se koristiti i ostali ranije oprobani alati za njegovo uklanjanje s vlasti.

Currency Converter / USD=TRY

Američki napad na liru Tursku može gurnuti u bankrot – Hoće li Erdogan popustiti?

goldman sachsSankcijeWall street
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Galus 92
5 godine prije

Ovo Erdoganovo kurchenje kontra Amerike skupo će koštati Tursku, i nećemo dugo čekati kad će Erdo i njegovi poslušno jesti iz gazdine ruke i učiniti baš sve što se od njih traži i čak malo više od toga, a evo, nisu još završili s turskom, već udaraju i na rubalj i ruske banke, tako, da je ruska valuta na samo saznanje što im se piše u jednom danu pala za 6%.a što će tek biti, kad ih sankcije pogode punom snagom!! Tu ne pomaže ni Sarmat ni Kindžal!

Borac2
5 godine prije

Sad se pokazi sultane, izlazak iz NATO i ulazak u BRICS 😉

igi
5 godine prije

….idealna stvar za guranje turske u ekstremizam i iznuđene odluke;…..udar će biti jak,ali turski može biti još jači…ništa ne može biti ubitačnije za zapad koliko turski nacionalizam.

Alen
5 godine prije

Nista strasno , im Xi dolara da kupi pola turske,ionako mu treba za put svile….

Alen
5 godine prije

Inace ovako ce drzave,svijet prozivljavati moguce agonije sve dok ne uzmu zlato kao valutu..

nbava kua
5 godine prije

E moj Erdogane,dok si sluzio cioniste i mrcvario Siriju onda ti je i ekonomija cvala.Sada ce te oni isti koji su te do juce financirali i unistiti.

Jurišić maja
5 godine prije

turska se zamjerila Izraelu a time i židovskim bankarima koji iz sjene vladaju svjetskim financijama na odgovor očito nije trebalo dugo čekati

rodoljub
5 godine prije

Finansijskim spekulacijama ruse ekonomiju i drzavu. Bas je taj Wall Street pravi instrument ” trzisne privrede “, koju nam propagira zapadna demokratija i ekonomska nauka . Jos jedan dokaz da se zapadna korporativna mafija nije obogatila uspesnim poslovanjem .

Laki Topalović
5 godine prije

20 i više posto kamata na državne obveznice, krv ti krvavu, a Ameri su imali nedavno 1,8% . Ubiće Erdogana bez zrna baruta, a ne znam jel mi ga je žao ili nije? Ili će ga spasiti Rusi, Kinezi i Iran, jer su sad pod istim pritiskom.

Laki Topalović
5 godine prije

Ajme majko moja, ovo je izgleda pisan jutros—… otvori tečaj dolje: 1 USD =6.49 turskih lira, a na burzi je 16:13, bez obzira što je u Turskoj 18:13 , dakle treba vidjet hoće li zatvoriti sa sedam lira, večeras. Ako, tako bude, Erdogan zna tko mu se i gdje smije.

Aaaa
5 godine prije

Evo kuna i lira 1:1
…a sjecam se prije par godina 1 lira je vrijedila 4 kune

Ana
5 godine prije

Nista strasno, ali Erdoganu dozlogrdi, i jednim potezom posalje USA saveznicima (tj podanicima) pet milijuna zohara.

Alen
5 godine prije

Izgleda da je Erdo isprintao poveliku kolicinu lira pred izbore i povecao penzije i plate u drzavnim sluzbama ,k to je izazvalo ove probleme tj povlacenje kapitala a kako vidim najveci ” stradalnici” su evropske tj talijanske i francuske banke a evropa ce izgleda morati spasavati tursku ..
Tviteras je samo ,kao narucen ,dodao ulje na vatru tako da gubici evropskih banaka budu puno veci u svoj toj brzini i kontrolisanom metežu…

Usput Erdo se ne libi izbiti i zalihu (onu u jastuku,jorganu i slicno ) eura,dolara i zlata i od vlastitog stanovnistva jer poziva iste da ih mjenjaju za liru.. Sve u duhu patriotizma…

Zadranin
5 godine prije

amerokenjci sve više i više sami sebe izoliraju u ovom svijetu. Lako je igrati poker i praviti se faca kad pobijediš.. a što kad ostaneš sam za svojim stolom i nitko se više ne igra s tobom, već su za nekim drugim stolom, gdje ne žele ni tebe ni tvoj novac (niti igraju tvojim novcem, koji si ti printao, niti ga koriste)?

Treba dugoročnije razmišljati.

Pljuc.

Eto ga.

Wasbewill
5 godine prije

Nemojte nikad zaboraviti ko je dao ovu svu moć Amerima i dolaru da zahebavaju i manipulisu svijetom tako sramno i agresivno.. Saudi. Stvorivsi petrodolar dali su najmocnije oruzje podivljalim kaubojima, i kad god se ovako desi neka ekonomska agresija na neku zemlju od strane Amerike, ja prokletem Saude, Bog ih uništio.

Ivor78
5 godine prije

Koliko god se mi jogunili i slavili kada netko amerima pokaze zube, zalosno je da su oni jos uvijek svijetski sileđija i da dok god kolektivno svijet ne pokaze zube, do tada ce oni pojedinci pretrpiti ozbiljne posljedice koje je rijetko tko stvarno spreman pretrpiti. (Kuba, Venecuela,Iran,Sjeverna Koreja i dr.) Tracak optimizma je sto sve vise saveznika americkih je nestrpljivo i nervozno. Ali povijest je pokazala da nekoliko toplih rijeci i zemlje su svasta spremne oprostiti. Pogledajte Japan, Vijetnam meni je to nezamislivo da mozes biti saveznik sa onima koji su napravili odvratne zlocine nad tvojim stanovnistvom.
Sad but true

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Nisam prorok da bih mogao znati hoce li ameri ovako srusit Erdogana ili ce samo unistit Tursku privredu ali jedino sto sam siguran da Europu ceka jedno jako tesko i neizvjesno razdoblje. Turska ekonomija je vezana na Europsku kao i na banke iz Europe tako da ce se svaki potres u Turskoj reflektovati dobrim dijelom i na sve nas. S propadanjem Turskih banaka i firmi propasce i brojni njihovi poslovi sa Europskim firmama i u Turskoj a i sirom svijeta. Sto stvari u Turskoj budu gore i teze rast ce Turski nacionalizam i zelja za osvetom prema zapadu. Sta ce uraditi EU ako Erdo odluci poslati preko noci 2-3 milijuna migranata i izbjeglica iz kampova u Turskoj u Grcku i Bugarsku? Na sve te probleme koje ce cijela Europa imat s ovom situacijom nadodajte jos i ove najnovije sankcije amera prema Rusiji. To je jos jaci udarac Europskim firmama. Bojim… Čitaj više »

tobia quantrill
5 godine prije

samo cu par citata nabacit i onda komentirat moje misljenje
1.) …američka banka Goldman Sachs upozorava …

2.)…Ne zaboravite, ako oni imaju dolar, mi imamo naše ljude, našeg Allaha. Naporno radimo…

e sad

1.) jasno je da studiranje ekonomije nema smisla, al mozda ‘geo-ekonomije’

2.) opasno je na razini cile nacije pozivat se na allaha (issusa/budhu..), to treba ostat stvar pojedinca,a kad drzavnik zaziva pomoc ‘od gore’, zvuci mi bespomocno.
a najlicemjernije od erdogana,a pogotovo supruge mu,je cinjenica da su ‘povlasteno’ van turske devize izvukli,al apeliraju na narod da cuvaju vjeru u lire.

e moj erdogane, ne mos jednom guzicom na dvi stolice….nit prnit i stisnit istovremeno.

nego, jel ono goldman and sachs 10 dana prije kolapsa EONa da kreditni rating istom AAA?

Nostradurus
5 godine prije

Svaka zemlja koja ima vanjsku razmjenu je moguća meta ekonomskog napada iz vana. A iskustvo opijumskog rata pokazuje da se i taj problem može riješiti.

Euro
5 godine prije

Sta ce ti dolar, kupuj zlato 🙂

...
5 godine prije

Ništa čudno. Već godinama Erdo igra protiv familije Saud, koalira s njihovim neprijateljima, surađuje s izdajnicima familije Saud – ISILovcama i njihovim Kalifom. Navodno hoće ponovo dignuti Ottomansko carstvo, postati kalif Sunitskog svijeta umjesto familije Saud. Salman i mali Salman sad odgovaraju na to. Amerika je tu da odradi posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI