Turska lira klizi na “predviđenu razinu bankrota” – Erdogan hitno nazvao Putina

Zamišljeni Erdogan
115 komentara

Sinoć je provladin turski list Yeni Safak objavio vijest da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema podacima dobivenim iz predsjedničkih izvora, tijekom posjeta predsjednika Erdogana Bayburtu je turski čelnik nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina i razgovarao bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Dvojica čelnika su razgovarali su o pozitivnom trendu gospodarskih i trgovinskih odnosa između Turske i Rusije, te potvrdili kako pozdravljaju nastavak suradnje u vojnoj industriji i energetici, Siriji i raspravi u vezi nedavnih događaja u vezi s procesa iz Astane.

Recep Tayyip Erdogan je nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina, unatoč činjenici da za dva dana u Tursku stiže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji će 13. i 14. kolovoza s turskim kolegom Mevlütom Çavuşoğluom razgovarati o situaciji u Siriji, vjerojatno o najavljenoj kampanji sirijske vojske u Idlibu.

Stoga se žurni telefonski poziv Moskvi od strane Erdogana može protumačiti samo kao poziv za savjet kako se nositi s nezaustavljivim padom turske valute, koja se jučer ujutro prodavala po tečaju od 5,96 turskih lira za jedan američki dolar, da bi navečer u 18:00 po srednjoeuropskom vremenu tečaj bio  6,46 turskih lira za dolar i približava se granici na kojoj Wall Street “predviđa” bankrot velikih turskih banaka, malih i srednjih poduzeća i turskih građana.

Yeni Safak

Američki napad na liru Tursku može gurnuti u bankrot – Hoće li Erdogan popustiti?

Turska se suočava s crnim scenarijem – SAD oborile tečaj lire na povijesni minimum

Sankcijeturska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
115 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Učinak Putinovih savjeta Erdoganu bit će na vlas isti kao i učinak Putinovih savjeta Tsiprasu prije tri godine. Tsipras je tad tražio bilo kakav izlaz između čekića dugova i nakovnja članstva u euro zoni i EU. S jedne strane je imao kreditore, s druge narod. Popustio je. To ne znači i da će Erdogan popustiti. Čini se da je manje inteligentan, uživio se u ulogu gospodara Turske koji će turski narod povesti u moderne pobjede i vratiti slavu Otomanskog carstva. Erdogan je mogao Tursku izvući iz NATO pakta, promijeniti stranu i onda kupovati od Rusa S 400. Mislio je da može, upravo poput Turske koja je na dva kontinenta i on sjediti na dvije stolice i čekati gdje će izvući više. Oni koji vole o Putinu govoriti kao o šahovskom velemajstoru će sad doći na svoje. Putin nije morao prstom mrdnuti da Erdogan i Turska propadnu.Sve je učinio Erdogan sam.… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Zanimljivo tempiranje dogadjaja ,prekljucer je saa bacala letke nad idlibom sljedi ofenziva, sjever sirije je na redu i usa bi morala van iz sirije ,pocele su provokacije usa prema iranu ,financijske sankcije rusiji i sad ova situacija s lirom dok erdogan ima nove predsjednicke ovlasti..
Puno dogadjaja tempirano i upakovano u kratko vrijeme…

Kajzer Soze
5 godine prije

Nema od ovoga ništa Turska je 17. najveća ekonomija u svijetu i njezin bankrot bi imao lančani efekat koji bi izazvao ogromne probleme u čitavom svijetu ! Inače ja da sam na mjestu brke i ako je tačno da su mu sve ovo ameri smjestili ja bi im koliko juče naredio da se pakuju iz Indžirlika kući !

igi
5 godine prije

…blokirati bospor i dardanele za američke ratne brodove…zabraniti rotaciju NATO osoblja u bazama;dozvoliti izlazak ali ne i ulazak….bombardirati kurde.

Mucke
5 godine prije

Prije dvije godine sam mijenjao dolar za dvije lire,u medjuvremenu je to doslo na 5 lira i nitko nije trkeljao o bankrotu i propasti kao sada.Procitana knjiga,ovaj put su se i turci dosjetili.

Sasa S
5 godine prije

Ocigledno ne mozes sedeti jednom guzicom na dve stolice..a ovde i na tri…Nato.Ili na istok ili zapad i to sa savijenijom glavom.Zapad je doneo odluku da pusti Erdogana niz vodu silom ili milom..ovaj sadasnji scenarijo…Pitanje je samo vremena ko ce izdrzati jer Erdogan ima veoma jaku podrsku u narodu..dok ne krene inflacija koja dobro vec gazi Tursku ekonomiju.Sve u svemu ceka nas veoma zanimljiva politicko vojna jesen ..svetski ekonomski rat se zahuktava i to mnogo brze nego sto se i moglo pomisliti.Po meni ovo je samo uvod u mnogo teze posledice za ceo svet.

Anton
5 godine prije

Ko sa vragom tikve sadi ………
Ko normalan moze vjerovati USA , oni potpisu nekakav dokument i za par mjeseci kazu to ne vrijedi .
Vjerodostojno , nije nas hdz usamljen

Komunista
5 godine prije

Ne znam, nikad mi ovaj Erdogan nije ulijevao povjerenje nekog sposobnog i inteligentnog vođe. Ne znam kako je uspio zavesti toliku naciju kao što je Turska.
Vjerovatno su glupi kao i mi između ostalih, obećao im je nekakvo “Otomansko carstvo” i slične gluposti.
Po meni obični populista, mislio je da je prepamentan i u sve se uplitao a nije toliko pametan i zbog toga su ovakve posljedice.

Ivo
5 godine prije

Hahah… Liberalna demokracija na djelu. Neces nas slusati, srusiti cemo ti ekonomiju i unistiti ustedjevine gradjana. Ovakvo bolesno drustveno uredjenje mogu podrzavati samo tvrdokorni mesije liberalizma, tipa alerik & co. No, to na stranu, Turska nece bankrotirati. Ili ce erdo pronaci neki kompromisni dogovor sa americkim lihvarima, ili ce u boljoj varijanti preci na ekonomski sustav ruskog tipa (udaljavanje od dolara, vlastita proizvodnja kao zamjena za uvoz, zlatna podloga i realna, ne kreditno-liberalna ekonomija) U tom slucaju, mogli bi se kroz nekoliko godina ekonomski preporoditi. Usporedbe s Grckom koju neki pominju su idiotske-jedno nema veze s drugim. Grcka je zemlja u dugovima koje je htjela jednostrano anulirati. Posto bi to unistilo svjetski lihvarski poredak, sprijeceno je. Da nije popustio, tsipras bi bio uklonjen bez milosti. Turska je zemlja sa relativno stabilnom ekonomijom, koja ne dovodi dugove u pitanje, ali ne slusa gazde iz washingtona u nekim pitanjima. Za razliku od… Čitaj više »

Istina
5 godine prije

Brojne su mogućnosti kojima Erdo(ğ)an može parirati SAD-u i napustiti NATO.
No vrijeme sjedenja na dva sjedala je nepovratno prošlo.
Vjerujem da će Redžep sigurno dokazati da je Turska 17. svj. ekonomija, pošto se predstavlja kao (po)najbolji planetarni ekonomist, mada je ekonomija malo ozbiljnija stvar od pritvaranja manekenke ili (foto)modela zbog pogrešno izgovorene riječi.
Na početku bi možda mogao dobiti jedan ogroman novčani zajam RF-a, poput onoga koji nije prihvatila Grčka za vrijeme velike krize, čime bi pokazao kojoj monetarnoj sferi želi pripadati.
Uglavnom, Turci su divni ljudi i želim im sve najbolje.
🙂

Georgij Žukov
5 godine prije

Erdoganove stednje knjizice su iskljucivo devizne , bez straha za njega i njegovu obitelj , oni su odavno novac od sverca nafte sa isilovcima prebacili u americki dolar.

tabula
5 godine prije

Objektivno, zadnji pasus nema ama baš nikakve veze sa prethodnim tekstom i mislim da je pridodat da malo podstakne maštu komentatorima. Osobno, prema Erdoganu ne gajim nikakve simpatije, ali sam apsolutno protiv vanjskog mješanja u unutarnje stvari bilo koje države, jer takva mješanja kroz organizirane pučeve imaju za posljedicu, uglavnom, jad, bijedu i smrt. Zna se, kolateralna šteta je uvijek demos. I kako mi se čini, od velike globalne ideje, kao što je “DEMOKRACIJA”, ostala je samo riječ i njen faktički sadržaj : “DEMOS”, koji na žalost u svemu ovome nema ama baš nikakvu ulogu osim uloge kolateralne štete.

Wasbewill
5 godine prije

Ma de ne blamirajte se s tim uzdizanjem Putina bgt, i on je nepouzdan partner dokazano. Koliko godina se snebiva da li da prodadne S400 svojim saveznicima a ne tek ostalo. Ovaj belaj s Turskom Lirom je posljedica stvaranja Petrodolara prije 50 god kao i podaničkog sistema koji je Ataturk potpisao za Tursku pa sad svaki elitistički kriminalac može preko bankarskog sistema uništiti ekonomiju jedne zemlje, a samim tim i promijeniti vlast. Zato molim vas ne budite patetični u veličanju Rusije, jedno su teorije a drugo činjenično stanje. Vode jednu politiku za javnost a u tajnosti prikrivaju tajne sporazume sa Amerima, sastaju se redovnije sa Netanjahuom nego izmedju sebe.

Nostradurus
5 godine prije

Turska je bila godinama u ekspanziji i sada sve dolazi na naplatu. Samo je pitanje vrememena bilo kada će doći do pada.

Ogi
5 godine prije

“su razgovarali su”. Po kojem jeziku u bivsom nam drzavi je ovo ispravno. To nije slucajnost nego je to na ovom sajtu vrlo cesto. Inace sam ovde redovan ali ovo ubi.

Georgij Žukov
5 godine prije

“Kada se veliki tuku, malima je mjesto pod stolom!
Brko ce to shvatiti kad-tad u to ne sumnjam , pametan je on decko 🙂

Marko
5 godine prije

Neka nazove svoga učenika i slugu Bakira Izetbegovića, sigurno će mu pomoći!

davor
5 godine prije

Možda se Turska opameti pa izađe iz NATO pakta za početak.

Zagi
5 godine prije

Ako se narod digne, ovaj put protiv njega, vojska ovaj put neće popušiti kao zadnji put, makar ih je ovaj desetkovao ali njihova vojska je jaka. Cia je mozda izgubila prvu bitku ali neće drugu!

Jaran..
5 godine prije

Ima star izreka”ako sjedis na dvije stolice muda ce ti biti u procjepu”..

Siniša
5 godine prije

NATO rizikuje radikalizaciju Turske,očigledno da ih na rat i u Turskoj.

Marko S.
5 godine prije

Pa krajnje je vrijeme da ostaci turske imperije odu. Turski izrabljivačima su podigli mnoge Fabrice po Turkmenistanu i okolnim državama i izrabljuju radnu snagu koji rade robovski za mizernu placu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI