Erdogan u Moskvi – Čini se da S-400 stižu u Tursku, a nakon njih i drugo rusko oružje

Putin - Erdogan - 2017
27 komentara

Prije jučerašnjeg sastanka u Moskvi s ruskim kolegom Vladimirom Putinom je  turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako će Ankara nastaviti jačati suradnju s Moskvom, piše Yeni Safak.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prije službenog posjeta Moskvi izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti jačati suradnju s Rusijom, piše Yeni Safak.

Također je komentirao izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će u slučaju pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima anektirati izraelska naselja na Zapadnoj obali.

Erdogan je naglasio kako taj teritorij pripada Palestincima i da će Ankara stati na stranu Palestine.

Kako navodi turski provladin list, turski čelnik i njegov ruski kolega Vladimir Putin u ponedjeljak će otvoriti Godinu kulture i turizma Rusije i Turske. To je bio treći sastanak dvojice čelnika od početka godine. Erdogan i Putin su sudjelovali i na osmom sastanku Rusko-turskog vijeća za suradnju na visokoj razini. Ovi sastanci se održavaju svake godine od 2010.

Zapadni mediji pišu kako je susret predsjednika Rusije i Turske u Moskvi iskorišten kako bi razgovarali o isporuci ruskih sustava S-400 Ankari, što će bit će još jedan korak prema približavanju dviju zemalja. Prema riječima stručnjaka, sporazum o prodaji raketnih bacača dio je šireg sporazuma između Turske i Rusije, posebice u pogledu Sirije, a koristi koje Ankara može dobiti od ove suradnje su za analitičare lista Les Echos vrednije su rizika zbog loših odnosa s Washingtonom.

Les Echosu piše kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer ponovno otišao u Moskvu, “usred svađe s Washingtonom”. Središnja tema ovog sastanka je pitanje koje je zasjenilo proslavu 70. obljetnicu NATO pakta prošlog tjedna. Riječ je o odluci Ankare da kupi najnoviji ruski protuzračni raketni sustav S-400, što se u očima Washingtona smatra turskom provokacijom.

“U očekivanju nedvosmislene odluke Turske da odustane od isporuke S-400,  suspendirane su sve aktivnosti vezane za izgradnju operativnog potencijala Turske u vezi s projekta F-35”, izjavio je prošlog tjedna Pentagon.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je pak priopćilo da ugovor o isporuci sustava S-400 ne podliježe reviziji.

U međuvremenu Kremlj tiho uživa u onome što se događa, jer je “ponovno uspio posijati razdor u zapadnom logoru”, piše list. Prema glavnom uredniku časopisa, status Rusije u globalnim poslovima je “uspjeh Vladimira Putina”.

“Sjedinjene Države vrše ogroman pritisak na Ankaru. Putin je zadovoljan s učinkom prijedloga koje je ponudio bez pritiska i  shvatio je preuzimanje rizika u slučaju Erdogana”, objašnjava list.

S-400 - Triumf
FOTO: S-400

Uoči jučerašnjeg sastanka je potvrđeno da će predsjednici Rusije i Turske raspravljati o detaljima isporuke raketnih sustava S-400, predviđene za ljeto ove godine. Unatoč sumnjama nekih stručnjaka u stvarnu učinkovitost ruskih sustava da mogu uništiti bilo koji cilj u dometu od 400 km, za Tursku je taj posao stvar državnih interesa.

“U stvari, ovaj posao je vjerojatno dio većeg sporazuma između Putina i Erdogana. Konkretno, što se tiče Sirije”, tvrdi Andrej Kortunov, generalni direktor ruskog Vijeća za međunarodne poslove.

Kako podsjeća list, stajališta Rusije i Turske o sudbini sjevernog dijela Sirije, posljednje regije koju ne kontrolira Damask , razlikuju se. Ako je Ankara i dalje tradicionalni pokrovitelj takozvanih “pobunjenika”, Rusija je glavni saveznik Bashara Assada.

“Erdogan će nastojati uvjeriti Putina da ponovno odloži veliku ofenzivu sirijske vojske uz potporu ruskog zrakoplovstva. Ako zaključi takav sporazum s Moskvom, može smatrati da je rizik od svađe s Washingtonom opravdan. Onda će se kupnja S-400 privesti kraju”, predviđa Kortunov.

Prema pisanju lista, summit Putina i Erdogana u Moskvi će još čvršće ojačati zbližavanje dvojice predsjednika, od kojih je svaki u svom vlastitom sukobu sa Zapadom .

Odnosi između Rusije i Turske danas predstavljaju složenu igru interesa, koja nema nikakve veze s napetostima koje su vladale između dvije zemlje 2015. godine, nakon što je Ankara oborila ruski zrakoplov na nebu iznad Sirije”, piše Les Echos.

Savez Moskve i Ankare jača i s ekonomske strane. Dokaz za to je rast trgovinskih odnosa, izgradnja prve nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj od ruske strane, kao i veliki projekt izgradnje plinovoda Turski tok, sposobnog za isporuku preko 30 milijardi kubnih metara ruskog plina potrošačima duž Crnog mora zaobilazeći Ukrajinu. Kako primjećuje Les Echos, “provedba ovog najvažnijeg geopolitičkog projekta Kremlja je bila moguća zahvaljujući turskom savezniku”.

Čelnik političkog vodstva ruskog Centra za proučavanje moderne Turske Jurij Mavašev je rekao “kao je Turska oko sustava S-400 zauzela principijelan stav i držat će ga se do kraja”.

“Turska ima jasan stav o sustavima S-400, ali Amerikanci im otvoreno prijete i pokušavaju ih poniziti, rekavši da će Turci učiniti ono što kažu u Washingtonu. No, Turska je spremna pokazati Sjedinjenim Državama gdje im je mjesto”, rekao je politički analitičar.

Jurij Mavašev  je napomenuo da će se općenito, bez obzira na to kako se politička situacija mijenjala u samoj Turskoj i što Erdogan odlazi u Moskvu nakon teškog razdoblja za svoju stranku nakon lokalnih izbora, vektor pozitivnog razvoja odnosa s Rusijom sigurno nastaviti.

Erdogan - NATO - Turska

Tursko društvo je posvećeno neovisnosti Turske i izgradnji prijateljskih odnosa sa svim svojim susjedima, a Rusija je, naravno, turski susjed Turske. To je mišljenje glasača koje se ne može odbaciti”, zaključio je politolog.

U kratkom obraćanju novinarima je ruski predsjednik u društvu turskog kolege jučer izjavio kako Rusija i Turska blisko surađuju u međunarodnim odnosima i na globalnim pitanjima.

Putin je na početku sastanka s Recepom Tayyipom Erdoganom u Moskvi podsjetio i da je obim trgovinske razmjene ovih zemalja dosegao 35 milijardi dolara.

Predsjednik Erdogan je ukazao na značaj suradnje ovih zemalja s ciljem postizanja političkog rješenja za Siriju.

“Zajednički koraci Turske i Rusije u Siriji su izuzetno značajni”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je jučer doputovao u službenu posjetu u Moskvu, gdje se treći put ove godine sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

“U našim odnosima S-400 ima posebno mjesto. Isporuka sustava S-400 će započeti u srpnju “, rekao je Erdogan prošli tjedan.

Putin je tijekom sastanka spomenuo razvijanje obrambene industrije i rekao je turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu da je Rusija spremna produbiti vojne veze nakon što dovrše prodaju sustava protuzračne obrane čemu se suprotstavljaju SAD, prenosi Bloomberg.

Dvije zemlje se suočavaju s ozbiljnim zadacima za jačanje vojno-tehničke suradnje i, prije svega, govorimo o završetku ugovora za opskrbu Turske protuzračnim raketnim sustavom S-400″, izjavio je Putin u razgovorima s Erdoganom u Kremlju.

Također će razgovarati o “drugim obećavajućim projektima” za prodaju ruske vojne opreme Turskoj, zaključio je Putin u izjavi u dijelu u kojem je govorio o vojno-tehničkoj suradnji s Turskom.

Što se tiče Sirije, Putin je predložio oživljavanje sporazuma o sigurnosti između Turske i Sirije iz 1998. godine potpisanog u Adani, koji bi uklonio strahove Ankare od aktivnosti kurdskih milicija sa sirijskog teritorija, čime se turski čelnik potiče na ponovno uspostavljanje veza s Assadom, čemu se Ankara ranije protivila. Sporazum iz Adane obvezuje Siriju da spriječi aktivnosti na svom području koje ugrožavaju sigurnost Turske i dopušta turskoj vojsci, ako Damask ne obuzda kurdske borce, da u samoobrani prijeđe do 5 kilometara u teritorij Sirije. Dvojica čelnika nisu rekla ništa o budućem razvoju situacije u Idlibu.

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
5 godine prije

Igre i igrice,kad smo bili mali imali smo male igračke,sad kad smo odrasli igračke su puno veće i skuplje. Samo nek se kupuje skupo željezo,pitanje je kako će proći izbori u turskoj,a ionako je erdo samo lutka na koncu sa kojom se igra malo putin malo trump, promjenio je mišljenja i strane više nego nego vulkanizer guma. A tko mu garantira da rusi neće uvaliti neki bug u taj sistem,jer sutra već može amerima prodati te rakete za nove avione.

Šok
5 godine prije

Izgleda da je erdy ozbiljno zaigrao na rusku kartu
poslije nabave s400 mogla bi uslijediti nabava
protu brodskih raketa cirkon i brahmos
tako da se usa mornarica drži na odstojanju

samo da erdy preživi opće izbore
situacija postaje sve zanimljivija
za njega i njegove sponzore
još samo da se Libija i Sirija stabiliziraju

minimoris
5 godine prije

Ako Turska stvarno kupi i instalira raketne sisteme u Turskoj,Amerikanci ce se prvenstveno narusiti autoritet.Nece 99% isterati Tursku iz NATO-a,ali ce naterati UAE i SA i Katar da vise ne ulazu novac u Tursku,jer je zadnjih godina Turska i napredovala zavaljujuci njima.Nece im dati F 35,ali to ionako nece biti neka steta,jer je taj avion samo naduvani balon.E sada dolazi onaj ozbiljni deo,a to su Kurdi koje ce napujdati da vrse napade u Turskoj i to je jedina ozbilja pretnja,jer onda nece biti nekog mira u Siriji.Dobra je vest sto ce Turska stati na stranu Palestinaca,jer treba neko malo da umiri i Izrael,koji pod Natjenjahuovim problemima preteruje sa agresijom prema Palestincima.

Tomaz
5 godine prije

Sad mi tek kapnulo zasto se ne krece sa ofenzivom na Idlib , mozda je nece nikad ni bit , mozda ce Turci na kraju da kupe SU57 , ovi Rusi i Kinezi su stvarno pametni i lukavi svaka jim cast . Oni ce intelektom pobedit Zapad . Ovo je stvarno majstorski kako Rusi igraju na dve strane bez da nekog uvrede .

Dopizdilomi
5 godine prije

Jooooooj. Nemojte. Pa ako odete iz nate kako će ameri u Crno more?

tuf
5 godine prije

Meni se i dalje čini kao rizik Turcima ustupati ovo oružje. Nema nikakvih garancija da neće odigrati na trgovačku kartu blefa, spavati s obje strane istovremeno, izvući maksimum iz svoje strateške pozicije. Taman da se Erdo za promjenu i pokaže stabilnim partnerom – i njemu će u nekom trenutku doći kraj, a CIA vjerojatno već radi na novoj garnituri koja ga treba zamijeniti. I što onda? Erdo odlazi, S400 ostaje – a jednostavno ne stoji da se reverse engineering tog sustava ne može napraviti.

milan
5 godine prije

Sve to zivi raste i grana se! Rusija, Kina traze vrijednosti prihvatljive za sve, nadam se 🙂

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

“Dvojica čelnika nisu rekla ništa o budućem razvoju situacije u Idlibu.”

Pitam se zasto…

Rusija trguje Sirijom za vlastite interese. Naravno, ima za to i pravo posto, da nije bilo Rusije, ne bi bilo Asada, a kako vec cvrkucu i ptice na grani Asad je Sirija.

Pa sto je 30% zemlje kao cijena za pomoc da se ne izgubi 100% zemlje? Dodje mu kao neka vrsta osiguranja.

Ili cigle.

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Evo poklon citateljima i redakciji: stizu vijesti da je jedan od japanskih F-35 (proglasenih operativnim pred tjedan dana) nestao s radara, dakle, vjerovatno se srusio u more.

Nek vam je ceif!

fudo
5 godine prije

jbt-erdo je copy-paste isfural’ spiku ko’pokojni maršal s nesvrstanima.

Alen
5 godine prije

Bosnjaci bi dobili išaret da se maknu od nato da erdo misli ozbiljno , a oni navalili ko sumanuti…
Suplje price..

Dečko
5 godine prije

Hm, Babić ovdje previše kalkulira, bez potrebe.
Stvari su više nego jasne, S400 mijenja geopolitičku kartu bez ispaljene rakete.
“Neki nisu sigurni u ućinkovitost S400”.
Haha, kakva glupost, ne znam tko bi to imao muda letit na dometu S400, isprobat učinkovitost.
Sve ide kao što sam rekao, Turska ne samo da će izaći iz NATO, nego će se priključiti novoj Rusko Kinesko Iransko stvarnoij sili, Palestini, PROTIV Izraela,,
kao što smo vidjeli i čuli nakon ovog sastanka u Moskvi.

Suze Roni
5 godine prije

Nakon S-400,Turci ce vjerovati uzeti SU-35 kao zamjenu za F35.

Duki
5 godine prije

Naravno da se Erdo odlučio za rusko naoružanje,eno se opet u Japanu jedan “neoborivi” f-35 strmopizdio ! A najbolja je fora da je nestao sa radara ??pa ako je nevidljiv nije moga ni biti tamo ??!
Samo vjerujem da je pilot preživio !
A KANTA OSTAJE KANTA-jebeno skupa !!
Aj,bok’

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI