Rijad iznio dokaze o napadu na Saudi Aramco, ali se nije usudio izravno optužiti Iran

Napad na rafineriju ostaci drona Jemen Saudijska Arabija
18 komentara

Saudijska Arabija još uvijek pokazuje prstom prema Iranu i ovaj put to čini iznoseći “dokaze” o napadima, fragmente bespilotnih letjelica i raketa koji su se, prema saudijskoj obavještajnoj službi, pronašli u naftnim pogonima kompanije Saudi Aramco. Na konferenciji za novinare koju su organizirale vlasti Rijada, Turki Al-Malki, saudijski ministar obrane i glasnogovornik arapske koalicije uključene u agresiju na Jemen, ponovio je da “svi dokazi koje su prikupili s mjesta pokazuju da je u napadu korišteno iransko oružje“.

„Sve što smo prikupili upućuje na Iran”, rekao je Al-Maliki, a prema saudijskom ministru je Aramcove pogone pogodilo 18 bespilotnih letjelica i 7 iranskih krstarećih raketa, od kojih su četiri pogodila Khurais, a oružje je proizvedeno 2019. i vlasništvo je Iranske revolucionarne garde

Ali ne samo to, Saudijci su također tvrdili da su, na osnovu njihovog praćenja, projektili lansirani sa sjevera, što znači da prema verziji Rijada dronovi i krstareće rakete nisu mogli biti lansirani s položaja Huti boraca.

To Saudijci tvrde iako ne samo da su jemenski borci preuzeli odgovornost za napad, već su i sami Iranci potvrdili da Huti stoje iza napada na Saudi Aramco. No, ovdje se nameće logično pitanje, ako su Saudijci pratili pitanju lansiranja sa sjevera, kako to da su propustili dronove i projektile da pogode postrojenja kompanije Saudi Aramco? Dakle, logično je, ako protuzračna obrana već nije reagirala, da Saudijci ili nisu vidjeli ništa ili ne znaju rukovati sustavima protuzračne obrane koje su kupili od Amerikanaca? Ovdje ne govorimo samo o sustavima „Patriot“, već i zastarjelim sustavima kratkog i srednjeg dometa koje im je Washington prodao jer više nisu u upotrebi američke vojske.

Iz saudijske perspektive, za sada se čini da sve govori kako je napad proveo Iran. Ali budite oprezni i nemojte površno razumjeti izjave Turkija Al-Malikija, posebno u kontekstu orijentalne retorike u kojoj se svaka riječ važe i ima posebno značenje.

Riječi su važne, posebno u ratnom scenariju i kada ih izgovaraju bliskoistočne sile koje se gotovo otvoreno suočavaju jedne s drugima na vreloj šahovskoj ploči Perzijskog zaljeva, koju su, kako je rekao Pepe Escobar, Hoti jednostavno prevrnuli sa stola, sa svim figurama uredno posloženim u igri u tijeku.

Turki Al-Malki je sigurno pokazao prstom prema Teheranu, ali njegove riječi se moraju se pažljivo pročitati. Jer ako je istina da je glasnogovornik arapske koalicije jasno rekao da iza svega vidi ruku Irana, istina je i da je ostavio otvorena vrata znatiželje, ne ukazujući tko je materijalni izvršitelj napada.

Prema jednoj od verzija, to bi mogle biti čak milicije Hashd Al-Shaabi iz Iraka, koje je na stranicama portala Middle East Eye sa sjedištem u Londonu optužio David Hearst, koji je takvu informaciju navodno dobio od „izvora iz saudijskih obavještajnih službi“.

Turki Al-Maliki je ponovio da je napad sigurno pokrenut sa sjevera, želeći tako javno negirati verziju koju su dali Huti i Teheran, ali je također rekao da je napad na naftna nalazišta “sponzorirao Iran”. Što znači da nije jasno identificirao  mjesto lansiranja, a Iran je definirao samo kao “sponzora”, što može značiti bilo što, ali i da se Rijad ograničava na tvrdnju da za sada nije u stanju dokazati da je napad „proveo Iran“.

Činjenica da je da se izbjegao javno izjasniti da je jedna država napada drugu državu, što je u praksi čin rata, saudijski vojni dužnosnik je vješto izbjegao „nužan odgovor na agresiju“, jer nije ni rekao da je bilo.

Saudijska verzija, dakle, nije ona koja želi ratovati, već ona koja želi povećati pritisak na Iran na najvišim razinama. Potez koji također služi za uvjeravanje Donalda Trumpa, jer SAD apsolutno ne žele eskalaciju u Perzijskom zaljevu, koja bi za posljedicu imala povećanje cijena nafte ili, što je još gore, prisiljavanje Sjedinjenih Država da interveniraju u novom sukobu na Bliskom istoku.

Trump ne želi rat protiv Irana, što je jasno dao do znanja svim uključenim akterima. Iranci znaju da mogu podići ulog u igri oko iranskih pregovora o nuklearnom procesu, a čak i bliskoistočni partneri Washingtona znaju da vrše pritisak na sve načine kako bi Bijela kuća povećala svoje mjere protiv Islamske republike.

Te su mjere stigle s najavom Trumpa o povećanju sankcija Iranu, što nikoga više ne interesira. Ali Trump za sada ne želi ići dalje, pa su čak ni Saudijci, koji su se žalili ne samo Washingtonu, već i Moskvi i Pekingu, vjerujući da će tako olabaviti napetosti.

Saudijci se nadaju da će intervencija triju supersila biti mnogo odlučnija od saudijskih obavještajnih „saznanja“.

Saudijsku je priču, što je nepotrebno govoriti, moguće čitati na bilo koji način, ali u Rijad zasigurno nije primjer transparentnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je „zamolio“ Mohammada bin Salmana da zaustavi eskalaciju prije svega kako bi se izbjegli naftni šokovi. Kinezi također, koji sada ne želi sukob u ključnom području odakle uvoze crno zlato, ali i zbog planova napredovanja prema zapadu „Novog puta svile“.

U međuvremenu su Sjedinjene Države, kako su potvrdili Trump i neki izvori Pentagona, čak iznijeli hipotezu istrage Ujedinjenih naroda, onih istih Ujedinjenih naroda na koje je američka uprava uvijek gledala s određenom dozom arogancije i ogorčenosti. Hipotezu su potvrdili i sami Ujedinjeni narodi, koja su, prema internim izvorima, pojasnili da će uskoro poslati tim stručnjaka na mjesta pogođena bespilotnim letjelicama i projektilima. I tako su Saudijci izbjegli rat kojeg zapravo nikada nisu ni htjeli, osim ako ga u njihovo ime ne bi vodile SAD.

VIDEO: Konferencija za novinare o „dokazima iranske upletenosti“ u napade na saudijsku naftnu infrastrukturu

Saudi Aramco
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivi.tz
4 godine prije

Zna se kome odgovara sukob.zvijer je ranjenja,a tad je najopasnija…usa

ewovowenvrnweorgvnqwernfvewr
4 godine prije

A Damask opet bombardirali oni koji ne postoje…………….

burt
4 godine prije

opet propagandni članci o igrama riječi nekog dužnosnika i potvrdama da su napad izveli bosonogi Huthy, Huthy imaju nekoliko modificiranih Scudova koji bi teoretski mogli doletjeti u blizinu Rijada ali nemaju domet ni preciznost za ovakav napad a Huthyijevi dronovi su kraćeg dometa i nemaju preciznost za ovakv napad, jedini pravi dokaz bi bili satelitski snimci lansiranja odakle su došle te rakete, ako su iz Irana američka strana će ih pokazat a ako je netko drugi izveo napad stealth avijacijom i suvremenim raketama sa autonomnim radarskim sistemima to je već viša igra na globanoj razini, bosonogi Huthy su samo skretanje teme sa pravih razloga

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Huti d.o.o.
Vrhunska ponuda dronova po najnižim cijenama,
GPS, WiFi, hifi, smart tv, 8K UHD kamera, microSD,
Onix Black, Arctic White, Silver Shadow,
uz brzu i besplatnu dostavu…….

Tupko Glupko
4 godine prije

Što ako je ovo dogovoreni napad između Saudijaca i Iranaca? Dakle, ako Saudijci mijenjaju stranu, žele se riješiti Amerikanaca i njihovog vrlo skupog naoružanja koje se pokazalo neupotrebljivim u ratu protiv siromašnog Jemena, početi kupovati višestruko jeftinije i višestruko učinkovitije rusko naoružanje, te ako se žele okrenuti svojim prvim susjedima da žive u miru? Vijest je odjeknula bombastično širom svijeta da je saudijska proizvodnja prepolovljena sa napadima dronova, a odgovor na moje pitanje će se djelomično vidjeti temeljem brzine kojim će Saudijci vratiti proizvodnju na stare količine. SAD-u ne treba nafta jer je proizvodi u dovoljnim količinama, Kina kupuje sve više nafte od Saudijaca, traži plaćanje u kineskoj valuti. Europa sve više okreće glavu od SAD-a, a isto je veliki uvoznik nafte/plina. Prorade li punim kapacitetom naftovodi/plinovodi od Irana preko Pakistana do Kine/Indije, Saudijskoj Arabiji u slučaju političke/ekonomske eskalacije sa Kinom/Europom (zahvaljujući svom gazdi SAD-u) ostaje samo siromašno afričko tržište,… Čitaj više »

Odisea
4 godine prije

– USA ne želi rat sa Iranom
Odmah nakon napada decidno optužuje Iran,prisiljavajući se u moguć sukob kojeg i dalje ne želi,a moglo je bez optužbi,zašto???
– Svi se čude zašto su američki sistemi zakazali? Nije neka reklama za buduće prodaje svojih PVO sistema
– Sukob Iran SA, nikom ne ide u prilog Izrael rizikuje direktan sukob s Iranom,jedno je lajati a drugo ratovati i ginuti.
Ko je slomio čašu??? Možda fakat Hutiji radi osvete Iran malo pogurao.
Tramp je sada prisiljen skinuti sankcije Iranu i tako se izbući iz svojih glupih poteza,a i Nobel za mir,pa kada je mogao Obama,zašto nebi kupili i jednog za Trampa?Svi sretni!

hiber
4 godine prije

Zašto bi imenovao Iran? Očigledno, dronovi i krstareće su najveću štetu nanijele Iranu. Šteta nanesena Saudima je
pola milijarde dnevno u necrpljenju nafte. Stvarna šteta je ispod sto miliona dolara. S druge strane EU i kinezi moraju kočiti u pregovorima i spasavanju poslova sa Iranom. Došlo je i do obustave kredita od strane EU i kineza jer se ipak ne žele toliko zamjeriti Saudima i Trumpu. Dakle šteta je Ajatolasima daleko veća nego Saudima. Dobit su sa druge strane pokupile naftne kompanije, a posredno i trgovci oruzjem.

samo tako
4 godine prije

Portali sa sjedištem u Londonu povijesno su najbolje informirani i vjerodostojni 😆😆

Max
4 godine prije

Samo malo čudno je to kažu nisu hutiji jer su došli sa sjevera ako su znali otkud dolaze zašto ih nisu presreli?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI