SAD hitno moraju „stići“ ruski „Posejdon“ i ulažu u projekt XLUUV „Orca“

Testiranje Posejdona
66 komentara

Zove se „Orca“ i američki je projekt za XLUUV, akronim za izuzetno veliko bespilotno podvodno vozilo, odnosno bespilotnu podmornicu koja će biti naoružana krstarećim raketama, torpedima, minama i drugim malim podvodnim bespilotnim letjelicama. To bi trebao biti odgovor na već testirani ruskiPosejdon, atomski super torpedo koji je u veljači ove godine uspješno proveo probno poligonsko lansiranje s podmornice„K-329 Belgorod“.

Podsjetimo da su američki vojni stručnjaci, kada je Vladimir Putin u ožujku 2018. predstavio nova hipersonična i ultrabrza oružja, među kojima „Posejdon“, tvrdili „kako to ne postoji“ i da je u Kremlju ruski predsjednik publici prezentirao animirane filmove.

Kako se čini, američki vojni stručnjaci su promijenili mišljenje i približavaju se stavu kojeg je nedavno iznio utjecajni američki časopis Foreign Policy u kojem autor tvrdi da su Moskva i Peking s manje novca razvili ubojitija oružja odvraćanja koja će u ropotarnicu povijesti poslati nosače zrakoplova i druge skupe platforme, koje mogu biti korisne samo u sukobu s manjim vojnim silama s inferiornim naoružanjem.

SAD odučile „stići“ ruski „Posejdon“ i ulažu u projekt „Orca“

Početni razvojni projekt američke vlade za ovu novu vrstu podmornice “drona” je dodijeljen, a kome drugome, Lockheed Martinu i Boeingu. Prva će kompanija dobiti 43,2 milijuna, a Boeing 42,3 milijuna dolara, kako bi dovršili fazu dizajna XLUUV.

Naime 13. veljače 2019. godine je Pentagon objavio da je Boeing pobjednik natječaja za proizvodnju četiri podmornice pod nazivom „Orca”, koje će graditi u suradnji s Huntington Ingallom, čime je iz igre izbacio Lockheed Martin.

„Orca“: Zadaće i karakteristike

Buduća bespilotna podmornica, obzirom da je zbog svoje veličine neprimjereno zvati je „dronom“, a kamoli vozilom kojim se upravlja na daljinu (RIV), dizajnirana je za upotrebu u širokom rasponu operacija. „Orca“, iako u ovom trenutku još nije opremljena oružjem, moći će nositi do 12 torpednih bacača za površinsko i podvodno ratovanje, stoga eventualno i za uništenje ruskog „Posejdona“ i podmornica koje ga budu nosile.

Planira se da bude opremljen krstarećim projektilima za kopnene ili protubrodske operacije, drugim bespilotnim podvodnim vozilima, minama i da obavljati obavještajne i misije nadzora i izviđanja, te protuminske mjere.

Čini se da obitelj „Orca“ ima modularnu konstrukciju za obavljanje različitih vrsta misija. Konkretno, duga je 15,5 metara, ali s modulom opterećenja se povećava na 25,9 metara  dužine, 2,6 širine i teži, na suhom, oko 50 tona. Najveća radna dubina procjenjuje se na 3000 metara, a krstareća joj brzina 3 čvora, do 8 maksimalnih. Pogon je električni, ali s dizelom za ponovno punjenje koje se mora provoditi svakih 150 nautičkih milja prijeđenih nominalnim brzinama.

„Orca“ nalikuje dugim četverokutnim torpedima, opremljenim izbočinom nadograđenom na stražnjoj strani u kojoj se nalazi periskopni sustav za dihanje i komunikacijske antene, propeler je jednostruk i izveden, a postavljen je iza 4 križasta kormila zakrenuta od 45 stupnjeva u odnosu na okomite i vodoravne osi.

Moglo bi se reći da „Orca“ nije nova, posebno za Boeing. U stvari, američka je kompanija prethodno izgradila niz velikih eksperimentalnih podvodnih vozila LUUV, koje je testirala američka mornarica i koja se mogu smatrati precima projekta „Orca“. Najveća od njih je izgrađena privatnim fondovima i zove se „Echo-Voyager“. Bila je dugačka 25 metara, nosivosti 8 tona korisnog tereta, što je čini najvećim javno poznatim američkim podvodnim vozilom.

Ipak, „Orca“ ima puno kompleksnije zadaće, prije svega zbog brzog razvoja „Posejdona“. Naime, izgradnja podmornice „Belgorod K-329“, ranije poznata i kao KS-139, potpuno je završena. Ova je podmornica posebno dizajnirana kao nosač “Posejdon”.

„Forum Armija-2019“ objavio je da će ovaj jedinstveni nosač, porinut u Severodvinsku 23. travnja ove godine, krenuti na tvornička morska ispitivanja otprilike u travnju 2020., a krajem iste godine se planira prebaciti u rusku vojnu flotu.

VIDEO: Poligonsko testiranje „Posjedona“ s podmornice „Belgorod K-329“ u vojnom brodogradilištu u Severodvinsku, mjesec dana prije porinuća

Američka strategija

Sjedinjene Države su stoga dale značajnu prednost novom bespilotnom podvodnom oružju koje će ploviti na novim napadačkim podmornicama, posebno na onima na nuklearni pogonom koje su već u službi ili će uskoro ući u američku mornaricu.

Pentagon je očito zabrinut razvojem brodogradnje na polju specijalnih podmornica, posadnih i bespilotnih, te novog podvodnog oružja poput“ atomskog torpeda „Posejdon“. Stoga je hitno oživljen i podvodni sustav za nadzor zvuka koji je bio u funkciji tijekom Hladnog rata zvan „Sosus“. Osim toga, kao što smo ranije izvijestili, istodobno je ponovno aktivirano mornaričko zapovjedništvo poput „Druge Atlantske flote“ i jata za antipodmornički rat, poput onih smještenih u Keflaviku, na Islandu, opremljenih novim patrolnim brodovima P-8.

Projekta XLUUV, kao što je „Orca“, također će nadopuniti aktivnosti podmornice “Jimmy Carter” nove klase „Seawolf“ američke vojske, dizajnirane 1998. godine i porinute 2004. godine, rođene sa znatnim izmjenama koje su imale za cilj pretvoriti je iz napadačke podmornice, što joj je bila primarna zadaća, u platformu za posebne operacije kao što su nadzor, obavještavanje i izviđanje, te za korištenje posebnih mini batiskafa s daljinskim pilotiranjem, tipa bespilotnih dronova, koji se mogu koristiti i za špijunske misije.

Operacije podmornice “Jimmi Carter” su, naravno, obavijene velom tajne, ali lokacije njezine baze identificira barem stratešku političku strukturu njezine uporabe. Naime, matična luka podmornice je Kitsap-Bremerton u državi Washington, što je prirodno mjesto za vrste postrojbi za misije usmjerene na područja Pacifika i Dalekog Istoka, ne zaboravljajući ni Arktik, koji je sve više u centru novih trgovinskih i vojnih napetosti.

Pentagon se, dakle, odlučio na utrku u naoružanju, ili barem pokušajima modifikacija postojećih platformi, kako bi stigao Rusiju u sektoru podvodnih superbrzih oružja kao što je „Posejdon“. Mogućnosti američkog vojno-industrijskog kompleksa su ogromne i cijela zemlja, plus vazalske države, hrane ovu ogromnu industriju. Stoga ne treba sumnjati da će s početnih 85,5 milijuna dolara Lockheed Martin i Boeing dizajnirati traženi sustav. Hoće li on moći odbiti hipotetski napad „Posejdona“, to je već drugo pitanje.

I za kraj, obzirom da je Moskva svjesna da nova oružja ne mogu proći bez odgovora iz Rusije, tamo su rekli da se ne brinu, jer kada američki sustavi koji budu mogli parirati „Posjedonu“, „Avangardu“ i drugim sličnim sustavima, ruska vojska će već razviti nove i modernije. Ako tome bude tako, onda je ovaj put Rusija uvukla SAD u utrku u naoružanju, što je puno lakše bez bivših satelita iz Varšavskog ugovora i glomazne vojske koja je „branila“ ne baš pouzdane saveznika u istočnoj Europi. U svakom slučaju, pratit ćemo novu utrku u naoružanju, što sama po sebi nije dobra vijest, ali je realnost i takve novosti treba objaviti ne za širenje panike, već zato što detalji ove priče otkrivaju puno toga što nema veze s hipotetskim sukobom u kojem neće biti pobjednika.

Foreign Policy: Najgora američka noćna mora o Rusiji i Kini je postala stvarnost

OrcaPosejdon
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

ameri skužili da im plavi ocean više nije prirodni saveznik i barijera prema potencijslnom neprijatelju već je postao teritorij s kojeg bi mogli doživjeti svoj kraj. sreća rusi imaju strategijsku dubinu a amerikanci I nato nemaju.

Nemoj ti!
4 godine prije

Ne zovi ti SAD

Venom
4 godine prije

Zaboravili su reči, da če ova kanalizacijska cijev biti i nevidljiva za sve ruske PZO sisteme, uključujuči i najnoviji S-500 🙂

Rolling Bluesman
4 godine prije

Lako Amerima kad su svi ruski gradovi smjesteni na morskoj obali.

FranjoTahi
4 godine prije

Novi F-35 projekt na vidiku? Za ovih niti 100 mil$ po njihovim cijenama mogu napraviti eventualno simulaciju “podmornice” na kompjuteru, ako i to. A ove dvije kompanije odavno nemaju veze s realnoscu, prva proizvodi avione koji ne lete, a druga nevidljive avione koji se vide. Nema straha za buducnost Rusije dok god korporativna Amerika ima glavnu rijec u “obrani” SADa.

Alex
4 godine prije

A kad Kinezi krenu u proizvodnju…mogu samo tim podmornicama zauzeti Taiwan…😂😂😂

Oko
4 godine prije

Rusi izveli testiranje sa popodmornicedmornice a Ameri raspisali tender gde ce dve firme projektovati pa ce onda mornarica odabrati bolju ponudu. I vi stavite u naslov glagol sustići? Posejdon ce biti operativan u VMS-u Rusije do kraja sl. godine a vi pogledajte po netu koliko prodje vremena od izbora konstruktora i ulaska u naoruzanje kod npr ICBM-ova. Zatim pomnozite sa dva jer se radi o sistemu koji prave po prvi put u istoriji. Kada prva Orka bude operativna u US NAVY Rusi ce imati cetvrtu-petu generaciju Posejdona. Praviti od nule znaci minimum 10-15 god, buduci da prvi put prave i da su uvek debelo zaostajali za Rusima po pitanju podmornica koje idu na ogromne dubine (Posejdonu je radna dubina 1km) to znaci jos 5 godina. SSSR je 80-tih imao bolju tehnologiju za pravljenje podmornica od titanijums nego USA danas. Kada imas gotov Posejdon svake dve godine mozes raditi poboljsanja i… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

Uzimajuci u obzir iskustva F-22/35 i Star Warsa ce murikancima trebati trideset godina do pola veka da prikazu nesto sta lici na prototip.
Do tada nece vise biti Murike 🙂

Max
4 godine prije

Ovo pokazuje jasnu činjenicu SAD razvijaju oružje u panici da će zaostati za nečim za što su tvrdili da ne postoji.

nessy
4 godine prije

Najbolje da im Rusi ponude razvoj i proizvodnju. Biti ce sigurno bitno jeftinije, a o ostalome se moze dogovoriti.

Sir Oliver
4 godine prije

Euro 7 motor nove generacije.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Posejdon je razvijen kao jedan od asimetričnih odgovora na anti-balistički štit.
Pošto Rusi na postavljaju štit po Kanadi i Meksiku ne vidim baš neku svrhu u ovom usa projektu a ne vidim baš da bi bilo efikasno oružje prvog udara.
Edit :
sad sam tek vidio da mu je možebitna namjena uništenje Posejdona…s brzinom krstarenja od 3 do 8 čvorova sretno s tim planom!!! ( Tip VII u WW2 je imao tu brzinu krastarenja)

P.S
Puno mi je zanimljivije što je fregata Gorshkov stigla u pomorsku baze Sjeverne flote radi vrlo skorog testiranja “novog tipa oružja” na poligonu u Bijelom moru. Znači 3M22 Zircon je spreman za završna testiranja.

Ivo
4 godine prije

Hmm…znači ameri razvijaju svoju verziju Posejdona, kako bi podmornicama napali kontinentalnu supersilu, koja većinu svih gradova i vojnih postrojenja ima na kopnu, slučajno najvećem na svijetu.

Dobro, idemo dalje. Sve normalno i logično.

esfioaesgvaeorgvewrfvowerfvwoefwofw
4 godine prije

Ukakali su se, jer dva Posjedona u Norfolk i San Diego i nema više ni zapadne ni istoćne obale a nije raketa da ju mogu skidati dok poleće iz Rumunije i Poljske i sa Arleih Burkea, preduboko i prebrzo roni i neuhvatljiva je u oceanskim dubinama, šah mat je posjedon odatle ovolika panika sa ovim skalamerijama.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Po čemu je koncept Posejdona poseban?
Teoretski, pod uvjetom da je tehnologija dovoljno zrela, oružje funkcionalno da postane operativno…..
Prednost SAD, pomorske sile, odvojenost oceanima, sada postaje slabost. To je novi moment u cijeloj priči.
Protiv Posejdona nema učinkovite obrane. Zašto? Jer sve podvodne mine, senzori, jata dronova i kojekakva čudesa…… su bespomoćni. Protivnik uvijek može detonirati jednog Posejdona na pučini i tako otvoriti prolaz svima drugima….. Kraj priče!

happy trigger
4 godine prije

oni još na dosezima iz cccp-a nek uvedu ekološke rakete koje će letit ko avion kroz atmosferu uz pomoć katapulta

Derim
4 godine prije

Sve što nevalja kod SAD, kod Rusije je još gore. K’o mala djeca kad se svađaju. Bar da skupe svoje igračke i odu kući. Neeee, ljudi ih nagrde i argumentima i zaje*ancijom a oni još više tonu. Pa promjenu nik da imaju “istomišljenika” pa opet ispočetka. Sve američke promašaje opravdava rusko zaostajanje za “najnaprednijom” tehnikom koju imaju samo SAD. Svaki iskorak SAD u vojnoj tehnologiji vođen je željom za dominacijom, dok je Rusija (SSSR) uvijek morala parirati i uspostavljati ravnotežu. Svaka premoć SAD je bila privremena i kratkotrajna do pada SSSR-a. Tad su se ameri još više ufurali u svoju izuzetnost ali sad se polako bude iz lijepog sna i ulaze u stvarni košmar. Ne da je uspostavljena ravnoteža nego sad već i zaostaju u dosta segmenata. Jedino u čemu su nedostižni je propaganda i subverzivna djelatnost ali to je više pitanje morala nego pameti. Posljedica svega je da je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI