Može li zagađenje zraka negativno utjecati na rast nerođenog djeteta?

Trudnica
5 komentara

Izloženost zagađenom zraku štetno je za sve, posebno za nerođene bebe koje su još u maternici. Recenzija objavljena u časopisu Environmental Research pokazala je kako izloženost dušikovom dioksidu može utjecati na rast nerođenog djeteta tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće. Trudnice izložene visokoj razini ovog zagađivača zraka mogu roditi djecu s manjim glavama.

Dušikov dioksid (NO2) je kemikalija koja se uglavnom proizvodi emisijama plinova iz vozila. Također može biti prisutan u zatvorenom prostoru od dima cigareta, peći od butana i kerozina.

Za recenziju su istraživači sa Sveučilišta u Aberdeenu u Velikoj Britaniji pogledali više od desetljeća vrijedne znanstvene dokaze iz cijelog svijeta kako bi izmjerili učinke majčinog izlaganja svakodnevnim supstancama, uključujući onečišćujuće tvari u zraku, alkohol i dijete na veličinu nerođenog dijeta. Veličine beba su mjerene ultrazvukom od polovice trudnoće nadalje.

Studije iz recenzije datiraju 13 godina unatrag, kada su prvi put objavljene studije koje povezuju izloženost fetusa ovim mjerenjima. Sedam studija iz različitih zemalja, uključujući SAD, Australiju i nekoliko europskih zemalja izmjerilo je zagađenje zraka koje je bilo povezano s veličinom ploda.

Međutim, u svim studijama pokazatelji su pokazali da je u trećem tromjesečju izloženost NO2 smanjila rast fetusa. To može povećati djetetov rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i astme.

“Naše istraživanje pokazalo je da je veza između izloženosti i rasta fetusa očita i prije rođenja, tako da se bilo kakve potencijalne intervencije trebaju dogoditi u ranoj fazi trudnoće”, rekao je profesor Steve Turner, vodeći autor studije.

Turner i njegov tim sugerirali su da njihovi nalazi ukazuju na to da su potrebne javnozdravstvene mjere kako bi se smanjila izloženost trudnica NO2.

Ostali učinci izloženosti onečišćenju zraka tijekom trudnoće

Istraživači širom svijeta već godinama proučavaju kako zagađenje zraka utječe na trudnoću. Evo još nekih posljedica koje su otkrili istraživači:

  • Mala porođajna težina – obično bebe rođene u dobi od 38 do 40 tjedana teže oko 2 i pol do 4 kilograma. Međutim, zbog izlaganja onečišćenju zraka tijekom trudnoće, neke se bebe rađaju ispod težine koja se smatra normalnom težinom rođenja.
  • Prerano rođenje – Istraživači sa Sveučilišta u Yorku u Velikoj Britaniji otkrili su da se godišnje oko 3 milijuna beba prijevremeno rodi zbog izloženosti onečišćenju zraka. Bebe koje su rođene prijevremeno su izložene većem riziku od razvoja neuroloških problema i trajnih tjelesnih oštećenja.
  • Autizam – Žene izložene visokim česticama i drugim zagađivačima tijekom trećeg tromjesečja imale su veću vjerojatnost da će roditi dijete s autizmom, pokazala je studija sa Harvarda.
  • Astma – Trudnice koje pate od astme trebale bi naučiti kako smanjiti izloženost onečišćenju zraka, što može pogoršati njihovo stanje. Astma može uzrokovati preeklampsiju, što je stanje koje uzrokuje visoki krvni tlak i smanjenu funkciju jetre i bubrega. Osim toga, izloženost onečišćenju zraka tijekom trudnoće može povećati djetetov rizik od razvoja astme u kasnijoj životnoj dobi, jer čestice mogu pokvariti placentu.
  • Problemi s plodnošću – Brojna su istraživanja također pokazala da zagađenje zraka pridonosi smanjenju stope plodnosti kod muškaraca i žena. To također može dovesti do pobačaja.

Izloženost onečišćenju zraka nešto je što možete izbjeći ili smanjiti. Da biste smanjili izloženost onečišćenju zraka, možete nabaviti sredstvo za pročišćavanje zraka, smjestiti aparate za pročišćavanje zraka u svoj dom i izbjegavati korištenje onečišćivača poput spreja za kosu i boja u što većem broju.

Dušikov dioksidtrudnoća
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Da ne povjeruješ. Još će na kraju otkriti da i osiromašeni uran ima negativne posljedice na trudnice i djecu. Pa će zemlje u kojima je posijan morati plaćati ekološku taksu.

Valerija
4 godine prije

Ja sam za svoju trudnu snaju kupila ruski preciscivac vazduha na pro100healthy i bar dok je u kuci dise kako treba.Postedjena je smoga,neprijatnih mirisa i kontakta sa zivotinjskom dlakom.Zahvalna mi je jer i onako je teze disala i bez zagadjenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI