Sjeverni tok 2 osporava odluku njemačkog regulatora, uskraćujući odricanje od “diskriminatornih” pravila EU-a u vezi plinovoda iz Rusije

Sjeverni tok 2 - Angela Merkel
24 komentara

Tvrtka koja gradi plinovod, Sjeverni tok 2, zavjetovala se da će žaliti na njemačko odbijanje uklanjanja višemilijunskog projekta, zbog ograničenja koja su utvrđena u “diskriminatornoj”  EU, plinskoj direktivi.

Posljednja izmjena pravila EU dobila je zeleno svjetlo je u travnju prošle godine, dugo nakon što je započela gradnja Sjeverni tok 2. Zakonodavno tijelo učinio je da pravila, koja se odnose na europsko tržište plina, primjenjuju na sve cjevovode prema i iz trećih zemalja. Novo pravilo znači da će ruskom Gazpromu, koji je dizajnirao projekt, biti dozvoljeno koristiti najviše 50 posto kapaciteta cjevovoda, a trećim stranama će omogućiti korištenje ostatka.

U presudi objavljenoj u petak, njemački regulator energije, Bundesnetzagentur, rekao je da masivni projekt, namijenjen prebacivanju prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, nije izuzetan iz izmijenjenih europskih pravila, poznatih kao Direktiva o plinu. U njoj piše da bi, kako bi ispunio uvjete za izuzeće, plinovod trebao biti završen do svibnja prošle godine.

“Budući da cjevovod Sjeverni tok 2 nije u potpunosti postavljen do 23. svibnja 2019., Bundesnetzagentur je odbio zahtjev za odstupanje, kojeg je podnio Sjeverni tok 2 AG”, navodi se u izjavi. “Kada bude puštena u rad dakle, na Sjeverni tok 2 bit će primijenjeni njemački regulatorni zahtjevi i europska pravila o razdvajanju, pristupu mreži i reguliranju troškova”.

Ubrzo nakon što je presuda izašla na vidjelo, Sjeverni tok 2 AG obećao je da će iskoristiti svoje pravo na žalbu, na odluku pred njemačkim sudovima. Prema riječima glasnogovornika operatera, odbijanje zahtjeva pokazuje „diskriminirajući“ učinak izmijenjenih pravila EU-a. Međutim, to ne utječe na završetak cjevovoda, tvrdi službenik.

Konzorcij Sjeverni tok 2 tvrdi da je projekt ekonomski završen do datuma koji je bio stavljen kao rok. Daleko prije nego što je Bruxelles odlučio izmijeniti pravila, tvrtka je uložila milijardu eura u projekt. Suprotno tome, odluka njemačkog regulatora temelji se na tehničkom dovršetku projekta.

“Međunarodni pravni stručnjaci potvrdili su da će sužavanje definicije ”dovršeno” na zaključak fizičke izgradnje plinovoda, prekršiti zaštitu legitimnih očekivanja i druga temeljna prava po pravu EU-a”, kažu iz tvrtke.

Nacrt plinovoda Sjeverni tok 2, trebao je u početku biti završen do kraja 2019. godine, ali projekt još nije dovršen zbog američkih sankcija. Prijetnje Washingtona prisilile su švicarsko-nizozemsku kompaniju Allseas da se u prosincu povuče iz projekta.

Međutim, Rusija se zavjetovala da će sama završiti projekt. Brod za postavljanje cijevi već je stigao u Njemačku, nakon dugog puta od ruskog dalekog istoka. Akademik Cherskiy, brod zadužen za cjevovod, u vlasništvu Gazproma, sada je,  prema podacima MarineTraffic ,vezan u luci Mukran i uskoro bi mogao započeti polaganje posljednjeg dijela cijevi.

njemačkaSjeverni tok 2Tužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bez brnjice
3 godine prije

Nijemci su ekonomska sila a politički patuljak, a s njima i EU

Borik
3 godine prije

Kinezi bi to završili za 24 sata isto kao i pelješki most.

ooiyt
3 godine prije

Rusi, vi vjerujete u neka pravila igre s natovcima, jao se vama ostat cete i bez gaca.

Čoekipo
3 godine prije

ova Merkel ima usta ko onaj zli drveni lutak. Zato što je i ona zla drvena lutka al kažu da se boji vatre. Neka i treba da se boji jer joj počinje goriti pod nogicama drvenim.

Zadranin
3 godine prije

Ko vas hebe Njemci. Lijepo se naguzite, i duboko ga primite. Bez vazelina.

A Rusi će zarađivati i sa 50% kapaciteta.

P***!

Staljin
3 godine prije

Ta odluka je u najmanju ruku nepoštena. Ako su rusi(većinom) i njemci platili izgradnju, zašto bi onda neka treća strana mogla koristiti sjeverni tok 2 bez plaćanja naknade?

Zagor
3 godine prije

“Tvrtka koja gradi plinovod, Sjeverni tok 2, zavjetovala se da će žaliti na njemačko odbijanje uklanjanja višemilijunskog projekta, zbog ograničenja koja su utvrđena u “diskriminatornoj” EU, plinskoj direktivi.”

Molim nekoga pametnijeg da mi objasni ovu rečenicu.
Unaprijed hvala.

šeronja
3 godine prije

logično?????????????????????????????????????????????????????

Zgvaca
3 godine prije

Sa 50% kapaciteta, sjeverni tok je neisplativ. Pogotovo sa današnjim cijenama plina i postojećeg snadbjevanja preko Ukrajine. Da Gazprom nešto dobije pred sudom u Evropi je iluzorno. Da sutra Poljaci ukradu sve položene cijevi ce evropski sudovi presudit u korist Poljaka i Gazprom ce jos platit odštetu. Krajnje je vrijeme, da ubuduće svi Projekti izmedju EU satelita i Rusije pravno mjesto rješavanja sporova bude ili Rusija ili južna Osecija. Sad treba 4-5 godina sačekati i kad EU zamoli Rusiju za malo vise plina jednostavno reci, prvo završite plinovod uplatite odštetu a onda razgovaramo o mogućem poslu. Cijena ce biti duplo veća nego šta tražite.

Ringo10
3 godine prije

Pa to je Zapad … obmane, prijevare, podli trikovi

Oni jedni druge jebu gdje stignu a da budu korektni prema Rusima ili Kinezima
Smijesno

Ako Rusi izgube na sudu onda sve obustaviti i ostaviti ih nek se jebu
I ganjati sudski sve moguce kompenzacije i odstete …Pa kako bude

alex
3 godine prije

Šta nisu angažirali Kineze?!? Već bi odavno nilo gotovo i plin bi tekao nesmetano bar pol godine.
Ovako neće ni do kraja ove.

Dejan
3 godine prije

“Juče je ratna mornarica Sjedinjenih Država objavila nekoliko izveštaja sa razgovorima svojih pilota o susretima sa NLO. Kako piše New York Times, u tim izveštajima se pominje osam takvih slučajeva koji su se dogodili od 27. juna 2013. do 13. februara 2019. godine. Taj list navodi da su u nekim od tih susreta piloti posmatrali NLO „u opasnoj blizini“. Apostrofiran je slučaj koji se desio 26. marta 2014. godine nad Atlantskim okeanom, nedaleko od grada Virdžinija-Bič kada je posada aviona primetila „srebrni leteći predmet veličine kofera“. Kao što je pokazao radar, leteo je oko 305 metara od jednog od aviona američke mornarice. Objavljeno je i svedočenje bivšeg pilota lovca Super Hornet F/A-18, poručnika Rajana Grejvsa da je prošle godine u blizini Virginija-Biča video objekt nalik „sferi unutar koje se nazirala kupa“. Još jedan „incident“ se dogodio 27. juna 2013. godine. Tada su se američki piloti našli u blizini „belog NLO… Čitaj više »

Ive
3 godine prije

Evo upravo sam procitao na jednom portalu kako je Bundestag izgalsao zakon po kojem se za spaljivanje zastave moze dobiti do 3 (TRI) godine zatvora, mislim to bi bio zgoadan zakon da ga prepisu sve drzave bisvse YU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI