fbpx

Sjeverni tok 2 osporava odluku njemačkog regulatora, uskraćujući odricanje od “diskriminatornih” pravila EU-a u vezi plinovoda iz Rusije

Sjeverni tok 2 - Angela Merkel

Tvrtka koja gradi plinovod, Sjeverni tok 2, zavjetovala se da će žaliti na njemačko odbijanje uklanjanja višemilijunskog projekta, zbog ograničenja koja su utvrđena u “diskriminatornoj”  EU, plinskoj direktivi.

Posljednja izmjena pravila EU dobila je zeleno svjetlo je u travnju prošle godine, dugo nakon što je započela gradnja Sjeverni tok 2. Zakonodavno tijelo učinio je da pravila, koja se odnose na europsko tržište plina, primjenjuju na sve cjevovode prema i iz trećih zemalja. Novo pravilo znači da će ruskom Gazpromu, koji je dizajnirao projekt, biti dozvoljeno koristiti najviše 50 posto kapaciteta cjevovoda, a trećim stranama će omogućiti korištenje ostatka.

U presudi objavljenoj u petak, njemački regulator energije, Bundesnetzagentur, rekao je da masivni projekt, namijenjen prebacivanju prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, nije izuzetan iz izmijenjenih europskih pravila, poznatih kao Direktiva o plinu. U njoj piše da bi, kako bi ispunio uvjete za izuzeće, plinovod trebao biti završen do svibnja prošle godine.

“Budući da cjevovod Sjeverni tok 2 nije u potpunosti postavljen do 23. svibnja 2019., Bundesnetzagentur je odbio zahtjev za odstupanje, kojeg je podnio Sjeverni tok 2 AG”, navodi se u izjavi. “Kada bude puštena u rad dakle, na Sjeverni tok 2 bit će primijenjeni njemački regulatorni zahtjevi i europska pravila o razdvajanju, pristupu mreži i reguliranju troškova”.

Ubrzo nakon što je presuda izašla na vidjelo, Sjeverni tok 2 AG obećao je da će iskoristiti svoje pravo na žalbu, na odluku pred njemačkim sudovima. Prema riječima glasnogovornika operatera, odbijanje zahtjeva pokazuje „diskriminirajući“ učinak izmijenjenih pravila EU-a. Međutim, to ne utječe na završetak cjevovoda, tvrdi službenik.

Konzorcij Sjeverni tok 2 tvrdi da je projekt ekonomski završen do datuma koji je bio stavljen kao rok. Daleko prije nego što je Bruxelles odlučio izmijeniti pravila, tvrtka je uložila milijardu eura u projekt. Suprotno tome, odluka njemačkog regulatora temelji se na tehničkom dovršetku projekta.

“Međunarodni pravni stručnjaci potvrdili su da će sužavanje definicije ”dovršeno” na zaključak fizičke izgradnje plinovoda, prekršiti zaštitu legitimnih očekivanja i druga temeljna prava po pravu EU-a”, kažu iz tvrtke.

Nacrt plinovoda Sjeverni tok 2, trebao je u početku biti završen do kraja 2019. godine, ali projekt još nije dovršen zbog američkih sankcija. Prijetnje Washingtona prisilile su švicarsko-nizozemsku kompaniju Allseas da se u prosincu povuče iz projekta.

Međutim, Rusija se zavjetovala da će sama završiti projekt. Brod za postavljanje cijevi već je stigao u Njemačku, nakon dugog puta od ruskog dalekog istoka. Akademik Cherskiy, brod zadužen za cjevovod, u vlasništvu Gazproma, sada je,  prema podacima MarineTraffic ,vezan u luci Mukran i uskoro bi mogao započeti polaganje posljednjeg dijela cijevi.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bez brnjice
Gost
Bez brnjice
5 mjeseci prije

Nijemci su ekonomska sila a politički patuljak, a s njima i EU

jezevakucica
Gost
jezevakucica
5 mjeseci prije

Brnjy,
Patuljak diva može uloviti jedino za jajca.
I drži ga za njih sve dok ne dobije odozgo po lusteru?

gubice
Gost
gubice
5 mjeseci prije

Ma kakva ekonomska sila

bild.de/geld/wirtschaft/politik-inland/corona-krise-10000-stellen-bei-der-deutschen-bahn-in-gefahr-70690914.bild.html

Borik
Gost
Borik
5 mjeseci prije

Kinezi bi to završili za 24 sata isto kao i pelješki most.

BanOvan
Gost
BanOvan
5 mjeseci prije

Ko vam je kriv? Zasto niste izabrali Bakira i Komsica da vam “skuckaju” most ?

ooiyt
Gost
ooiyt
5 mjeseci prije

Rusi, vi vjerujete u neka pravila igre s natovcima, jao se vama ostat cete i bez gaca.

Čoekipo
Gost
Čoekipo
5 mjeseci prije

ova Merkel ima usta ko onaj zli drveni lutak. Zato što je i ona zla drvena lutka al kažu da se boji vatre. Neka i treba da se boji jer joj počinje goriti pod nogicama drvenim.

Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije

Ja tu vidim jedino mogućnost tužbe na tužbu preko tužbe. Ukljucivo i ove koji su se povukli neobavivsi ugovoreni posao. Neko bi trebao jako razmisliti o sudskim postupcima.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ko vas hebe Njemci. Lijepo se naguzite, i duboko ga primite. Bez vazelina.

A Rusi će zarađivati i sa 50% kapaciteta.

P***!

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

ha ha Zadranin

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Valter

Tako je, govorim iz iskustva.. zarađujem i kad radim sa 50% kapaciteta. 😎

P***!

Staljin
Gost
Staljin
5 mjeseci prije

Ta odluka je u najmanju ruku nepoštena. Ako su rusi(većinom) i njemci platili izgradnju, zašto bi onda neka treća strana mogla koristiti sjeverni tok 2 bez plaćanja naknade?

markoo2
Gost
markoo2
5 mjeseci prije

takva im je politika , lazi i prevare, ima nest i dobro u ovoj koroni za umisljene zapadne guzice.

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije

“Tvrtka koja gradi plinovod, Sjeverni tok 2, zavjetovala se da će žaliti na njemačko odbijanje uklanjanja višemilijunskog projekta, zbog ograničenja koja su utvrđena u “diskriminatornoj” EU, plinskoj direktivi.”

Molim nekoga pametnijeg da mi objasni ovu rečenicu.
Unaprijed hvala.

Tek---
Gost
Tek---
5 mjeseci prije

Problem je slijedeci, bas tako pise i na engleski, nesto kao tri puta negacija. Ja sam se trudio da ovo razumim na engleski i nisam uspio. Mislim da je prevodioc ovog teksta imao isti problem. Mislim da ce ovo pomoci. Poz.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Zagor

Čitao sam na drugom portalu, gdje kaže da Njemačka odbija “ukloniti ovaj projekt iz te plinske direktive EU-a”.

Zato se jedna od tvrtki ,koje grade plinovod, misli žaliti na njemačko odbijanje uklanjanja ovog projekta iz te plinske direktive EU-a.

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije

Hvala

šeronja
Gost
šeronja
5 mjeseci prije

logično?????????????????????????????????????????????????????

Zgvaca
Gost
Zgvaca
5 mjeseci prije

Sa 50% kapaciteta, sjeverni tok je neisplativ. Pogotovo sa današnjim cijenama plina i postojećeg snadbjevanja preko Ukrajine. Da Gazprom nešto dobije pred sudom u Evropi je iluzorno. Da sutra Poljaci ukradu sve položene cijevi ce evropski sudovi presudit u korist Poljaka i Gazprom ce jos platit odštetu. Krajnje je vrijeme, da ubuduće svi Projekti izmedju EU satelita i Rusije pravno mjesto rješavanja sporova bude ili Rusija ili južna Osecija. Sad treba 4-5 godina sačekati i kad EU zamoli Rusiju za malo vise plina jednostavno reci, prvo završite plinovod uplatite odštetu a onda razgovaramo o mogućem poslu. Cijena ce biti duplo veća nego šta tražite.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

fino ispisano Zgvaca .. al dok god je ova zlobnica gore na slici- nema napredka Europi a nije lako ni Rusiji. To svi njemci manjevise pisu po njem. portalima..

Andreey
Gost
Andreey
5 mjeseci prije

Dobar prijedlog.

No cjevovod treba što prije završiti, da se taj dio projekta i s njim povezanih tekućih troškova završi. Ako se datum završetka bude odmicao, trošit će se novci za održavanje projektnog tima projektnog okruženja te samim time će projekt biti sve manje isplativ. Također može na nedovršene radove utjecati i morska voda i brže ih oštetiti, nego da su završeni i opet idu veći troškovi za popravke i sanacije.
Znači završiti preostatak radova i paralelno se boriti i po pravnoj strani, iako trenutno izgleda, da imperija drži i taj dio vlasti pod kontrolom…
Jesu cijene plina trenutno male ali kada dođe hladno vrijeme, onda će potražnja opet dići cijene… Jedino ako nas s ovom korona prevarom opet na jesen ne bubnu u stanove i kuće, ali tada dolazi do općeg raspada ekonomije i vjerojatno ratnog gospodarstva i velikog rata… Na žalost…

Svako dobro dobrim i poštenim ljudima!

Ringo10
Gost
Ringo10
5 mjeseci prije

Pa to je Zapad … obmane, prijevare, podli trikovi

Oni jedni druge jebu gdje stignu a da budu korektni prema Rusima ili Kinezima
Smijesno

Ako Rusi izgube na sudu onda sve obustaviti i ostaviti ih nek se jebu
I ganjati sudski sve moguce kompenzacije i odstete …Pa kako bude

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Šta nisu angažirali Kineze?!? Već bi odavno nilo gotovo i plin bi tekao nesmetano bar pol godine.
Ovako neće ni do kraja ove.

Kile
Gost
Kile
5 mjeseci prije

Bolje Japance puno kraće i kvalitetnije bi bilo

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

“Juče je ratna mornarica Sjedinjenih Država objavila nekoliko izveštaja sa razgovorima svojih pilota o susretima sa NLO.

Kako piše New York Times, u tim izveštajima se pominje osam takvih slučajeva koji su se dogodili od 27. juna 2013. do 13. februara 2019. godine.

Taj list navodi da su u nekim od tih susreta piloti posmatrali NLO „u opasnoj blizini“.

Apostrofiran je slučaj koji se desio 26. marta 2014. godine nad Atlantskim okeanom, nedaleko od grada Virdžinija-Bič kada je posada aviona primetila „srebrni leteći predmet veličine kofera“. Kao što je pokazao radar, leteo je oko 305 metara od jednog od aviona američke mornarice.

Objavljeno je i svedočenje bivšeg pilota lovca Super Hornet F/A-18, poručnika Rajana Grejvsa da je prošle godine u blizini Virginija-Biča video objekt nalik „sferi unutar koje se nazirala kupa“.

Još jedan „incident“ se dogodio 27. juna 2013. godine. Tada su se američki piloti našli u blizini „belog NLO veličine drona ili rakete“. A toga dana u blizini nije bilo ni lansiranja raketa niti bespilotnih letelica.”

Pentagon je pre neku nedelju takodje objavio snimke i priznao susrete sa NLO. Šta se krije iza ovog doziranog izlaženja u javnost podataka o NLO? Da li je na pomolu razotkrivanje? Ovo je ušlo u mainstream medije i oni bez problema pišu o NLO. Do skora su se takvi izveštaji mogli samo naći u alternativnim medijima. “Ozbilnji” mainstream mediji nisu se bavili tom tematikom. Ovo može biti polagana priprema javnosti na konačno priznavanje postojanja vanzemaljaca. Inače koja bi bila druga logika puštanja takvih informacija od strane vojske i preuzimanje takvih vesti od strane glavnih medija. A možda je ovo samo skretanje pažnje da se javnost bavi tim temama dok se uvodi 5G. Mada bi razotkrivanje vanzemaljaca i konačno priznavanje o njihovom postojanju bilo značajnije i od hapšenja kabale.

Janoš
Gost
Janoš
5 mjeseci prije

Znači da zbog vanzemaljaca nije završen “Sjeverni tok 2”. 🙂

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Evo upravo sam procitao na jednom portalu kako je Bundestag izgalsao zakon po kojem se za spaljivanje zastave moze dobiti do 3 (TRI) godine zatvora, mislim to bi bio zgoadan zakon da ga prepisu sve drzave bisvse YU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x