Njemački tužioci istražuju Volkswagenovog dobavljača Continental zbog skandala s emisijama gasova

Volkswagen - Continental
2 komentara

Policijski službenici i tužioci izvršili su pretrese kancelarija proizvođača auto-dijelova Continental, kao i prostorija njemačkog proizvođača automobila Volkswagen, u sklopu petogodišnje istrage dizel emisije.

Pretresi su izvršeni u više gradova u srijedu, uključujući Hanover, Regensburg, Wolfsburg, Gifhorn, Berlin, Frankfurt i Nuremberg, izjavio je portparol tužilaštva u Hanoveru, potvrđujući ranije izvještaje u njemačkim medijima.

Zaposleni u Continentalu osumnjičeni su za „podržavanje prevare i pružanje lažne dokumentacije“, navodi su tužioca Oliver Eisenhauer. Zvaničnik je rekao da je istragom obuhvaćeno 7 inžinjera i 2 vođe projekata.

Njemački proizvođač automobila nije komentarisao detalje istrage, ali je rekao da sarađuje sa vlastima. Prema lokalnim medijima, Continental negira da je svojim kupcima nabavljao softver za manipulaciju testovima emisije.

Razvoj događaja naglašava proširenje „Dieselgate“ skandala koji je započeo 2015. godine, kada je otkriveno da su Volkswagen automobili koji se prodaju u Americi imali poseban softver koji im omogućava da maskiraju pravi nivo emisije gasova tokom testiranja. Njemački proizvođač automobila kasnije je priznao prevaru, što je rezultiralo lavinom tužbi i milijardama novčanih kazni i odšteta za kupce. U 2017. se u SAD izjasnio krivim i pristao platiti 4,3 milijarde dolara kazne. Početkom ove godine, automobilskom gigantu je naređeno da plati kaznu od gotovo 200 miliona dolara kanadskoj vladi zbog te šeme.

Automobilcontinentalnjemačkavolkswagen
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen3x
3 godine prije

Jest lijepo nama na Balkanu,odeš kod mehaničara s 250 000 km,reprogramira softver,izbaci DPF filter i vozi dalje….Očito da Ameri vole da ih se prca u mozak.

njemački slom
3 godine prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/bild-talk-die-richtigen-fragen-die-corona-jobkrise-heute-um-21-45-uhr-live-71700458.bild.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI