Bivši službenik CIA uhapšen i optužen za špijuniranje za Kinu, rekao FBI operativcu da je želio uspjeh “matičnoj zemlji”

CIA-Kina
11 komentara

Otpečaćena optužnica protiv penzionisanog oficira CIA tvrdi da je on prodavao tajne i državne odbrambene podatke Kini skoro dvije decenije. Slučaj dolazi usred sve većih optužbi SAD za kinesku špijunažu.

Alexander Yuk Ching Ma (67) uhapšen je u petak na Havajima. Suočen je s optužbama za zavjeru s rođakom – još jednim bivšim službenikom CIA, koji nije imenovan – da “obavještava službenike obavještajne službe Narodne Republike Kine o podacima najveće tajnosti”, saopštilo je u ponedjeljak američko Ministarstvo pravde.

“Trag špijunaže Kine dug je i nažalost prepun bivših američkih obavještajaca koji su izdali svoje kolege, svoju zemlju i njene liberalne demokratske vrijednosti kako bi podržali autoritarni komunistički režim”, citiran je pomoćnik generalnog tužioca za nacionalnu bezbjednost John Demers.

Kenji Price, američki tužitelj za Havaje, rekao je da Ministarstvo pravde smatra “posebno zabrinjavajućim” djela pripadnika obavještajne zajednice koji “odluče izdati svoje bivše kolege i naciju uopšte” prodavanjem tajni Kini.

Naturalizovani američki državljanin rođen u Hong Kongu, Ma je radio za CIA između 1982. i 1989. godine, a zatim se preselio u Šangaj.

Preselio se na Havaje 2001. godine, nakon sastanka sa kineskim obavještajnim službenicima u Hong Kongu, što je snimljeno na videu. Prema Ministarstvu pravde, video prikazuje Ma kako „prima i broji 50.000 dolara u gotovini“ kao isplatu.

Došavši na Havaje, Ma je navodno tražio zaposlenje kod FBI kako bi dobio pristup tajnim dokumentima. Terenska kancelarija u Honoluluu ga je angažovala kao ugovornog lingvistu 2004. Vlada tvrdi da je kopirao i krao tajne dokumente, nosio ih na „česta putovanja u Kinu“ odakle se vraćao sa novcem i skupocjenim poklonima.

Maa su na kraju uhvatili operativci FBI, kada je navodno prihvatio 2.000 dolara od doušnika za koga je vjerovao da je kineski obavještajac u proljeće 2019. i ponovo 12. avgusta 2020. Tokom tog sastanka, Ma je rekao da je spreman da nastavi da pomaže Kinesku vladu i želi uspjeh “matičnoj državi”, tvrde u Ministarstvu odbrane.

Hapšenje i optužbe dolaze poslije prošlomjesečnih govora visokih američkih zvaničnika za sprovođenje zakona. Direktor FBI Chris Wray upozorio je na porast kineske ekonomske i političke špijunaže u SAD, dok je državni tužilac Bill Barr rekao da postoji “orkestrirana kampanja” Komunističke partije Kine “da se iskoristi otvorenost naših institucija u cilju uništavanja istih. “

američko-kineski odnosikinaŠpijun
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Trebalo im je 20 godina za shvatiti?

Max
3 godine prije

On kao Kinez podrijetlom je bio dvostruko sumnjiviji. A i ovaj dio je sporan “tražio je posao u FBI u” pa nije to birtija da samo uđe i traži posao.

nessy
3 godine prije

“Pogledaj dom svoj, andjele”. Tko god zivi u USA, i ima vise od 100g mozga, jasno mu je da se idealno zamisljena zemlja pretvorila u svoju suprotnost i paradoks. Ne cudi me da je tip htio pomoci maticnoj drzavi.

Derim
3 godine prije

Bivši službenik čega? Cccc, tako izdati povjerenje humanitarne organizacije.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Našli nekog dostavljača pošte da podupru kampanju o kineskoj špijunskoj opasnosti. Ustraju na tom budalastom narativu o komunističkoj opasnosti. Kao dio strategije o ”obuzdavanju” Kine. Ako Amerikanci u tome ne nađu neku mjeru, stvore u javnosti odium prema Kinezima, imati će velikih problema…. i štete. Amerika je izbušena Kinezima kao sir. Kineski znanstvenici, kineski poslovni ljudi, kineski studenti, kineski Amerikanci…. Ima ih kao mrava. Nema pore američkog društva gdje ih nema. Grickaju kao termiti. Da se sve puši. Imaju dužu povijest, kulturu, tradiciju…. Obiteljske veze, osjećaj povezanosti sa domovinom, zavičajem, starim krajem. Da se pokupe kući, američka ekonomija, znanost…. našli bi se u velikom problemu. A da Kina velikim zaradama počne preotimati druge strane znanstvenike i stručnjake, kao što to radi Amerika. Kao što sada privlače Tajvance za proizvodnju čipova….. Da Amerikanci ostanu samo na svojim kadrovima, svojim privatiziranim obrazovnim sustavom, bez privlačenja svježe krvi, mladih pametnih ljudi iz ostatka… Čitaj više »

LZN
3 godine prije

” Došavši na Havaje, Ma je navodno tražio zaposlenje kod FBI kako bi dobio pristup tajnim dokumentima. ”

U ovo ni največa budala ne može povjerovati………..

Stara kuka
3 godine prije

Jbg. to je rizik angažiranja izdajnika. Kad uzmeš Kineza i platiš mu da izda svoj narod, moraš biti spreman na to da bi on mogao izdati i tebe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI