fbpx

Muška impotencija – Seksualne nuspojave statina, lijekova protiv holesterola – Rješenje postoji…

Muška Impotencija - Libido
11 komentara
6,318

Farmaceutska industrija navela bi nas da vjerujemo da brzo smanjivanje nivoa našeg prirodnog holesterola upotrebom statinskih lijekova predstavlja relativno bezopasan proces koji definitivno koristi društvu.

Ali kako svaki dan saznajemo više o ovoj sveprisutnoj i jedinstvenoj supstanci holesterola, moramo da dovedemo u pitanje vjerodostojnost ljekara. Holesterol je možda najvažnija supstanca u našem životu, jer ne bismo mogli živjeti bez obilne zalihe u tijelu. Istraživači svuda uče kako su neobično složeni i često iznenađujući putevi koji proizvode i metabolišu holesterol.

Holesterol je preteča čitave klase hormona poznatih kao steroidni hormoni koji su, kako mi to znamo, apsolutno kritični za život. Ovi hormoni određuju našu seksualnost, kontrolišu reproduktivni proces, regulišu nivo šećera u krvi i metabolizam minerala. Ta ista supstanca za koju je društvo učilo da je se boji je jedini izvor naših hormona, androgena, estrogena i progesterona.

Istraživači se dive nevjerovatnoj sličnosti u hemijskoj strukturi koju ovi hormoni imaju međusobno i sa originalnim “roditeljem” holesterolom iz kojeg su izvedeni.

Moglo bi se reći da sjajna sličnost porodice svjedoči o silnoj moći metilne grupe i  karboksilne grupe. Sudbinom svih nas čudesno kontroliraju takve naizgled manje promjene. Sada uz mnogo reklamiranih statinskih lijekova smanjujemo bioraspoloživost našeg prirodnog holesterola na nivo koji nikada ranije nije viđen u velikim populacijskim grupama.

Godinama se pojavljuju izveštaji povezani sa impotencijom, gubitkom libida i erektivnom disfunkcijeom povezanim sa upotrebom statinskih lijekova.

Nalazi  u pregledu erektivne disfunkcije iz 2002. godine ostavljaju malo sumnje da postoji snažna veza između uzimanja statinskih lijekova i erektivne disfunkcije. Otkrili su najveći broj slučajeva erektivne disfunkcije među korisnicima simvastatina, iako bi to moglo biti posljedica snažnog tržišnog udjela Zocor-a u trenutku njihovog pregleda. Pokazalo se da su svi statini koji su tada bili dostupni i imali pridružene slučajeve erektivne disfunkcije kao i lijekovi koji smanjuju holesterol kao statini.

Primjenjujući kriterije koje su predložili naučnici,većina bi rekla da je snaga veze dovoljno jaka da bi je mogli nazvati “vjerovatno uzročnom”.

To dolazi bez obzira na neodređenu prirodu mnogih faktora koji doprinose erektivnoj disfunkciji i impotenciji, poput psiholoških uticaja u post-miokardnom infarktu, postojećih zdravstvenih stanja i poznate tendencije nedovoljnog prijavljivanja i mogućih doprinosa drugih lijekova za koje se zna da mogu  doprinijeti.

Istraga nije lagana. Prijavljena su 42 slučaja erektivne disfunkcije povezane sa Simvastatinom u australijskoj studiji, a četiri su se pojavila sa ponovnim poteškoćama. Kao što se moglo očekivati, najjači faktor u dokazivanju povezanosti bio je ponavljanje problema sa ponovnom upotrebom statina.

U pregledu izvještaja o nepovoljnim lijekovima Francuske i Španije, zabilježeno je 74 slučaja impotencije povezane sa upotrebom statinskih droga. U 85% ovih slučajeva stanje se potpuno zaustavilo kada je statinski lijek ukinut.

Šest slučajeva iz Francuske prijavilo je povratak simptoma poslije ponovnog uzimanja lijeka. Ostali su vjerovatno “preskočili” ponudu da uzmu statin. Ovaj pregled nije uspio da nađe značajnu razliku između statina u pogledu učestalosti impotencije.

Zaključeno je da je erektivna disfunkcija čest poremećaj kod hiperlipidemskih muškaraca liječenih statinima. Studijska grupa sastojala se od 339 muškaraca koji su starosti od 40 do 50 godina. Ako su ovi inače zdravi muškarci uzimali  statinski lijek, ili derivat fibrata, impotencija je bila mnogo vjerovatnija.

Postoje izjave stručnjaka da je smanjen libido vjerovatna neželjena reakcija statina i generalno je reverzibilan. Dodali su da ovu reakciju mogu izazvati niski nivoi testosterona u serumu, uglavnom zbog iscrpljivanja holesterola.

U dva slučaja niskog libida tokom upotrebe statinskih lijekova u kojima su se niski nivoi testosterona u serumu vratili na normalne nivoe nakon prekida upotrebe statina.

Izvještaj o pet muškaraca s koronarnom bolešću govori da su razvili impotenciju u roku od jedne sedmice od početka liječenja 10 mg simvastatina ili povećanja doze na 20 mg.

U roku od jedne nedelje od zaustavljanja simvastatina, seksualna funkcija je vraćena. Dva pacijenta su ponovo liječena simvastatinom i ponovo se pojavila impotencija. Sugerisano je da simvastatin može direktno uticati na centralni nervni sistem prolazeći kroz krvno-moždanu barijeru.

Svi istraživači na ovom polju naglašavaju vjerovatnoću malog prijavljivanja impotencije, erektivne disfunkcije i gubitka libida u uobičajenoj interakciji ljekar / pacijent.

Ako ljekar koji se bavi ispitivanjem ne postavlja posebno pitanje o seksualnim problemima, pacijent je vrlo vjerovatno neće pomenuti. Međutim, kada se prouči kao posebno pitanje, prethodni izveštaji dobro dokumentuju važnost impotencije, gubitka libida i erektivne disfunkcije kao nuspojave statinskih lijekova.

Iako neki navode nervni sistem kao uzrok uticaja statina na seksualnost, smanjena proizvodnja testosterona usljed relativnog iscrpljivanja statina od  njegovog pretka holesterola zaslužuje ozbiljno razmatranje kao uzročni faktor.

Lagali su nas, holesterol je DOBAR!

A šta ako nutricionisti greše – da li je masno stvarno tako štetno?

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik