Suve šljive – 5 zdravstvenih razloga zbog kojih ih trebate jesti više

Suhe šljive i zdravlje
26 komentara

Poznato je da suve šljive ublažavaju zatvor i mogu pomoći u zaštiti od bolesti. Evo više njihovih nevjerovatnih zdravstvenih koristi.

Ne volite suve šljiveiste obožavatelj šljive?  U stvari, žene starosti od 25 do 54 godina reaguju  negativno na naziv “suva šljiva” pa je Kalifornijski odbor za suve šljive vršio pritisak na Upravu za hranu i lijekove da promjene naziv, i to je uspelo! Prodaja ovog super zdravog ljubičastog voća je porasla.

Nije iznenađujuće da suve šljive nisu omiljene s obzirom na njihovu blisku povezanost sa ublažavanjem opstipacije. Suve šljive se decenijama prodaju kao popularan lijek za probavu, uglavnom zbog ove tri komponente: vlakna, sorbitola (šećerni alkohol koji može da oslabi stolicu) i prirodnog laksativnog jedinjenja zvanog difenil isatin.

Pored koristi za vaš probavni trakt, i činjenice da nude slatko zadovoljstvo za samo 30 kalorija, šljive i suve šljive imaju mnoga druga čudesna zdravstvena svojstva. Evo samo nekoliko:

Štite od kardiovaskularnih bolesti i drugih hroničnih bolesti

Šljive i  suve šljive sadrže visok nivo fitonutrijenata koji se nazivaju fenoli. Oni su posebno visoki u dva jedinstvena fitonutrijenta koji se nazivaju neohlorogena i hlorogena kiselina. Brojna istraživanja pokazuju da ovi fitonutrijenti pomažu u sprječavanju oštećenja ćelija posebno kada je riječ o oksidaciji molekula lipida u tijelu. S obzirom da su sve naše ćelijske membrane, kao i ćelije našeg mozga, u velikoj mjeri sačinjene od lipida koji sadrže masti, ovo su važni fitonutrijenti koje treba imati u ishrani. Takođe je otkriveno da ova jedinjenja inhibiraju oksidaciju LDL holesterola u tijelu, što ih čini važnim faktorom u prevenciji hroničnih bolesti.

Pomažu u sprječavanju dijabetesa tipa 2 i gojaznosti

Šljive i suve šljive sadrže mnogo rastvorljivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Rastvorljiva vlakna usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac i, kao rezultat, odlažu apsorpciju šećera u krvotok. Rastvorljiva vlakna takođe povećavaju osjetljivost tijela na inzulin. Rastvorljiva vlakna u suvim šljivama pomažu vam da se osjećate zadovoljno nakon obroka, što može sprječiti prejedanje i postepeno debljanje.

Šljive i suve šljive pomažu u snižavanju holesterola

Rastvorljiva vlakna o kojima smo upravo govorili takođe pomažu za snižavanje holesterola tako što upijaju višak žuči u crijevima i izlučuju ga. Žuč se pravi od holesterola u jetri kako bi se probavile masti. Kada tijelo izlučuje žuč zajedno sa vlaknima iz šljiva i suvih šljiva, jetra mora da koristi holesterol u tijelu da bi stvorila više žuči, čime smanjuje količinu koja cirkuliše u tijelu. Rastvorljiva vlakna takođe mogu inhibirati količinu holesterola koju proizvodi jetra. Istraživanje iz 2011. pokazalo je da su suve šljive efikasnije od psilijuma u ​​ublažavanju opstipacije.

Pomažu poboljšanju zdravlja kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze

Studija iz 2011. pokazala je da su suve šljive i šljive najefikasnije voće u sprječavanju i prestanku slabljenja kostiju zbog bogatih izvora fenolnih i flavonoidnih jedinjenja.

Dobar su izvor vitamina K i beta karotena

Studija iz 2013. godine pokazala je da povećani unos beta karotena može zapravo učiniti ljude srećnijima. Beta-karoten takođe štiti i popravlja oštećenja slobodnih radikala na našim ćelijama, što znači da može pomoći u zaustavljanju znakova starenja. Vitamin K deluje zajedno sa beta karotenom u borbi protiv znakova starenja pomažući u smanjenju slabljenja kostiju i poboljšanju cirkulacije.

dijabetesholesterolOsteporozaSuhe šljive
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Micika
3 godine prije

NEKA NOVA BIOLOGIJA ??????

Žuč se pravi od holesterola u jetri kako bi se probavile masti. Kada tijelo izlučuje žuč zajedno sa vlaknima iz šljiva i suvih šljiva, jetra mora da koristi holesterol u tijelu da bi stvorila više žuči

Miki
3 godine prije

Problem je u tome što ih tretiraju sumporom ili konzervansima.

Weteran
3 godine prije

Jedem suve šljive ko kokice 🙂

Umpah Pah
3 godine prije

TITANIK ?
Iz čamaca za spašavanje dovikivano plivajućima :
Tko vas suvo šljivi ?

nepoželjni
3 godine prije

“S obzirom da su sve naše ćelijske membrane, kao i ćelije našeg mozga, u velikoj mjeri sačinjene od LIPIDA koji SADRŽE MASTI, ovo…” Pa, LIPIDI JESU MASNOĆE (ne sadrže ih)… “ŠLJIVE I SUVE ŠLJIVE POMAŽU U SNIŽAVANJU HOLESTEROLA Rastvorljiva vlakna o kojima smo upravo govorili takođe pomažu za snižavanje holesterola tako što upijaju višak žuči u crijevima i izlučuju ga. Žuč se pravi od holesterola u jetri kako bi se probavile masti. Kada tijelo izlučuje žuč zajedno sa vlaknima iz šljiva i suvih šljiva, jetra mora da koristi holesterol u tijelu da bi stvorila više žuči, čime smanjuje količinu koja cirkuliše u tijelu….” Žuć se stvara u jetri od (lipida) kolesterola kojega u jetru donosi lipoprotein velike gustoće (HDL) (kolesterol kojeg su odbacile stanice i onaj koji u krv dođe ishranom). Dakle, količina žući ovisi od količine kolesterola koja se trenutno nalazi u krvi a ta žuć koristi u emulgaciji… Čitaj više »

Son of Alerik
3 godine prije

Ne .ebem te ni za suvu šljivu – sad je valjda jasno koiiki je potkupljivački potencijal suhe šljive. Dakako, ako je potencije:)

DŠ.....
3 godine prije

Suhe šljive najkvalitetnije su europsko voće. Samo 100 g ima 5000 ORAC-a, tj. jedinica što oznauju antioksidativni potencijal. Dvostruko su jače su od borovnica!

milivoje
3 godine prije

zivele sljive i suve i sveze i u pekmezu i u rakiji i u knedlama…

Ive
3 godine prije

Dobro a sljive u tekucem stanju, pa jos kada tekucinu destilirasjeli i to ljekovito, neznam ali meni se dopada, ako netko ne voli neka meni poslaje ja cu to vec rijesiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI