Ćelije raka pankreasa zaustavljene blokadom holesterola

Pankreas
1 komentar

Rak pankreasa rijetko se otkriva u ranoj fazi kada je moguće izlječenje. To je zato što često ne pokazuje simptome sve dok se ne proširi na druge organe. Opcije liječenja biraju se na osnovu obima raka i mogu uključivati hirurgiju, hemoterapiju, terapiju zračenjem ili kombinaciju ovih. Koristeći miševe i modele pankreasa uzgajane u laboratorijima, naučnici iz Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) otkrili su da oni mogu zaustaviti rast ćelija raka pankreasa blokirajući način na koji ćelije skladište holesterol.

Njihova studija „SOAT1 promoviše mevalontni način zavisnosti u karcinomu pankreasa“ objavljena je u Journal of Experimental Medicine, a vodio ju je David Tuveson, dr. Med., Profesor na CSHL. Tuvesonov tim želio je da sazna zašto ćelije raka pankreasa, poput mnogih ćelija raka, proizvode obilne količine holesterola. „Duktalni adenokarcinom pankreasa (PDAC) ima groznu prognozu i potrebne su nove terapije. Promijenjeni metabolizam predstavlja ranjivost raka, a pokazano je da nekoliko metaboličkih načina promovišu PDAC. Međutim, promjene metabolizma holesterola i njegove uloge tokom progresije PDAC ostaju uglavnom nepoznate. „Ovdje smo koristili organoidne i mišje modele da utvrdimo pokretače izmijenjenog metabolizma holesterola u PDAC i posljedice njegovog poremećaja na progresiju tumora“, napisali su naučnici.

Iako je holesterol osnovna komponenta ćelijskih membrana, tim je utvrdio da ćelije raka pankreasa stvaraju mnogo više ćelija holesterola nego što im je potrebno da bi podržale svoj rast. “Ovo je neobično jer je stvaranje holesterola jedan od najreguliranijih načina metabolizma,” rekla je Tobiloba Oni, studentica u Tuvesonovoj laboratoriji.

Većina ćelija proizvodi samo onoliko holesterola koliko im je potrebno, ali naučnici su otkrili da ćelije raka najveći dio holesterola koji stvaraju pretvaraju u oblik koji se može skladištiti u ćeliji. Slobodni holesterol se nikada ne akumulira, a način sinteze nastavlja dalje lučenje.

Čini se da ćelije raka u pankreasu uspijevaju zbog porasta holesterola. Tim vjeruje da je to vjerovatno posljedica ćelija raka koje koriste druge molekule generisane istim putem. Naučnici su otkrili da je enzim nazvan sterol O-aciltransferaza 1 (SOAT1), koji pretvara slobodni holesterol u njegov uskladišteni oblik i kojeg ćelije raka pankreasa imaju u izobilju, razlog zbog kojeg nastavlja da radi i u stanju je da održi svoju zalihu.

Istraživači su eliminirali enzim SOAT1 genetskom manipulacijom, sprječavajući ćelije da stvaraju i skladište svoj holesterol, a ćelije raka su prestale da se razmnožavaju. U eksperimentima na životinjama, eliminisanje enzima zaustavilo je rast tumora.

Tim je otkrio da eliminacija SOAT1 utiče samo na ćelije koje su podnosile mutacije u obje kopije gena za supresiju tumora poznatog kao p53. Ova genetska promjena podstiče rast raka i izuzetno je česta kod tumora pacijenata. Normalne ćelije pankreasa funkcionisale su sasvim bez enzima u eksperimentima tima, čime je SOAT1 bio obećavajući terapeutski cilj.

„Genetičko ciljanje SOAT1 smanjuje proliferaciju ćelija in vitro i progresiju tumora in vivo i otkriva zavisnost melovonskog načina u mutiranim PDAC ćelijama p53 koje su pretrpjele gubitak heteroroznosti p53 (LOH). Suprotno tome, pankreasni organoidi kojima nedostaje mutacija p53 i p53 LOH neosjetljivi su na gubitak SOAT1, što ukazuje na potencijalni terapijski okvir za inhibiciju SOAT1 u PDAC. ”

Istraživači se nadaju da će ovo otkriće dovesti do razvoja lijekova koji selektivno blokiraju enzim, oštećujući ćelije raka, ali ostavljajući normalne ćelije zdravim.

bolestiholesterolrak pankreasa
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
3 godine prije

Hvala na informaciji!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI