fbpx

6 stvari koje nokti govore o vašem zdravlju

Zdravi Nokti

Ako želite otkriti nešto o svom ukupnom zdravlju, pogledajte nokte. Vaši nokti su vrlo dobar odraz vašeg zdravlja. Na noktima se mogu pojaviti mnoge stvari koje mogu značiti sistemske ili kožne probleme.

Obratite pažnju na bilo šta na ili oko noktiju na rukama ili nogama što se iznenada pokaže drugačijim. Bilo šta što ne izgleda normalno trebalo bi pratiti. Vaš najbolji način akcije je da što prije posjetite ljekara.

Evo šest stanja koja takođe mogu izazvati simptome na noktima. Međutim, za dijagnozu je važno vidjeti ljekara, koji će osim simptoma na noktima uzeti u obzir i mnoge druge faktore.

Stres

Nokti su usko povezani sa kosom. Kao što kosa može ispadati poslije bolesti ili dužeg stresa, tako i nokti mogu da pokazuju simptome. Najčešće, stres će uzrokovati da se na noktima pojave linije od jedne do druge strane.

Mladeži ili melanom

Zabrinutost zbog boje noktiju jedna je od najčešćih tegoba koje dermatolozi čuju. Diskoloracije se obično pojavljuju u linijama koje idu od kutikule do vrha, a mogu biti benigni mladeži ili kancerozni melanomi. Afroamerikanci i Azijci će vjerovatnije doživjeti normalne promjene pigmentacije koje su povezane sa etničkom pripadnošću.

Treba da se posavjetujete sa dermatologom ako koža ispod ploče nokta – tvrdog dijela nokta, koji pokriva vrhove prstiju, razvije bilo kakve smeđe fleke . Ova dešavanja su uvijek veća briga ako utiču na jedan prst, a ne na sve. Smeđe linije koje naiđu na kutikulu mogu biti znak melanoma. Mreže koje se zaustavljaju na ili prije kutikule vjerovatno su uzrokovane mladežima.

Artritis

Male ciste koje rastu u blizini ili na zanoktici mogu se javiti sa artritisom. One su benigne i najbolje im se bavi ručni hirurg.

Psorijaza

Ovo uobičajeno stanje kože obično karakterišu ljuskaste, crvene mrlje, ali mogu uticati i na nokte. Ako imate žuto-crvenu boju na noktu, koja se često naziva “kap ulja” ili “flaster od lososa”, trebalo bi da se obratite dermatologu. Evo i drugih simptoma koji takođe mogu ukazivati na psorijazu:

  • Udubljenja: udubljenja ili jame na ploči nokta, koja je tvrdi dio nokta koji pokriva vrhove prstiju.
  • Beau-ove linije: Linije koje idu jedna pored druge preko nokta.
  • Debljanje kože / labavljenje noktiju: Zgušnjavanje kože ispod nokta, što može izvući nokat (oniholizu) iz korjena. To obično počinje na vrhu i djeluje prema kutikuli.
  • Bijele oblasti: Izrazite bijele tačke na noktima, koje se takođe nazivaju leukonihija. (Oblačaste bijele fleke koje se ponekad pojavljuju na noktima ne spadaju u kategoriju i ne izazivaju zabrinutost)
  • Crne linije: Crne linije koje se kreću od vrha do kutikule mogu biti sitni ugrušci koji se nazivaju krvarenjem od mrlje ili proširenim i ispucanim kapilarima – potencijalni simptomi psorijaze.
  • Crvenilo: obično blijedo područje u blizini kutikule postaje crveno, što može biti uzrokovano zagušenim kapilarima, što je još jedan mogući znak psorijaze.

Bubrežna bolest

Nekoliko promjena na noktima može ukazivati na prisustvo akutne ili hronične bolesti bubrega:

  • Beau-ove linije: Ove bočne linije mogu biti simptom akutne bolesti bubrega.
  • Izduženi nokti: Nazvani još i koilonichia, grubi nokti sa grebenima mogu postojati u prisustvu bubrežnih bolesti. Ovi nokti su takođe često u obliku kašičice i konkavni i mogu ukazivati na anemiju sa nedostatkom gvožđa.
  • Bijele pruge / fleke: Slično kao kod psorijaze, različite bijele pruge i fleke na noktima mogu ukazivati na hronično oboljenje bubrega.

Darijeva bolest

Darijeva bolest je rijedak genetski poremećaj koji izaziva osip na koži i javlja se uglavnom u adolescenciji. Na noktima se pojavljuju kao široke, bijele ili crvenkaste pruge koje teku od kutikule do vrha. Udubljenje u obliku slova V u blizini prsta takođe može ukazivati na ovo stanje.

Prevencija

Prevencija osnovnih stanja koja utiču na nokte nije uvijek moguća, ali za svoje nokte možete brinuti tako što ćete ostati hidrirani i jesti uravnoteženu ishranu. Budite sigurni da konzumirate dovoljno vitamina B i cinka, jer ti hranljivi sastojci odlično jačaju vaše nokte.

U mnogim slučajevima, promjene na noktima mogu biti normalne i ne ukazuju na nedijagnosticirane zdravstvene promjene. Ali, ako imate pitanje, konsultacije sa ljekarom su uvijek najbolje. Neki nokti možda ne izgledaju glatko ili mogu imati uzdužne trake ili ivice. Sve dok je sve što vidite dosljedno tokom rasta nokta vjerovatno je u redu. Međutim, ako postoji nešto neobično, razumno je posjetiti dermatologa.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

“Budite sigurni da konzumirate dovoljno vitamina B i cinka, jer ti hranljivi sastojci odlično jačaju vaše nokte.”
PRVO budite sigurni da uzimate dovoljno -C vitamina.
Da. I za nokte. Za nokte također vrijedi i sve što i za kosu (D vitamin, kvasac).
I nokti, kao i iris su dobri pokazatelji i bolesti i nedostatka vitamina/ minerala.

Nedostaje i nešto, zanimljivo, poznato iz stare Grčke; “batićasti” nokti koji ukazuju na ozbiljne probleme sa srcem.

dulebg
Gost
dulebg
11 mjeseci prije

Od veličine i oblika šake i prstiju – možeš se nadati šta ćeš zateći na drugom mestu.

otpisani
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

Svaki dio tijela od noktiju na nogama, preko kože, oblika prstiju, izgleda očiju, položaja i oblika ušiju, nosa, do vrhova kose govore o povijesti i stanju našega zdravlja, pa čak i o zdravlju naših roditelja.
Ima dobrih 30 godina da sam nabavio knjižicu naslova -“Orijentalna Dijagnoza” od Michio Kushi gdje autor na temelju tradicionalnih japanskih znanja o zdravlju i velikog osobnog iskustva, na vrlo jednostavan način, uz skice i objašnjenja tumači izgled dijelova tijela povezujući ga sa našim zdravljem i načinom života.
Na izgled jednostavna i jeftina knjižica ali za mene je ona neprocjenjiva. (moja preporuka !)
Inače, zahvaljujući upravo Michiu Kushiu (i njegovom mentoru Georgeu Ohsawi), makrobiotika, kao umijeće zdravog življenja, je postala popularna na zapadu prije više od 40 godina.

otpisani
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

… bijele točkice i flekice na noktu ili po više noktiju. ukazuju na pretjeranu konzumaciju šećera, pa ako znamo da nokti izrastu u svojoj duljini u 6-7 mjeseci i uočimo flekicu na prvoj trećini jednog ili više noktiju (gledano od korijena) znači da smo pretjerali sa šećerom prije 2-2,5 mjeseca.
Ako ste konzumirali puno slatkoga oko Božića i nove godine, sada bi vam flekica mogla biti bliže sredini nokta.
Konzumirate li slijedećih 6 mjeseci malo ili ništa šećera. nokti će vam se očistiti od tih bijelih flekica.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
11 mjeseci prije

…kako sve te simptome uociti u slucaju lakiranih noktiju ?..npr koncita vurst ili ona estradna dama,umjetnickog imena, kesa ,vreca ?? samo pitam .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik