Znanstvenici su 350 godina bili u zabludi u vezi s tim kako spermiji plivaju. Evo što se doista događa.

Oplodnja
26 komentara

Priroda sperme prvi put je otkrivena 1677. godine pomoću rudimentarnih mikroskopa, a naše razumijevanje načina na koji čine svoj nevjerojatan put kako bi oplodili jajašce nije se puno promijenilo, sve do sada.

Nizozemski znanstvenik Antonie van Leeuwenhoek bio je prvi koji je opazio ove „žive stanice“, koje su plivale „poput jegulja u vodi“, putujući u „zmijolikim kretnjama“, nešto što očigledno nije vidio dotad.

Kao što su svi znanstvenici zaključili, radilo se o spolnim stanicama, no kako točno te spolne stanice, koje plivaju tako što pomiču jeguljasto tijelo i uspravno drže glavu, uspijevaju doći do jajne stanice i oploditi je, ostalo je uglavnom nepoznato.

 

Nedavno je tim istraživača iz Velike Britanije i Meksika matematički rekonstruirao pomake repa spermija u tri dimenzije, koristeći najsuvremeniju tehnologiju 3D mikroskopije.

Čak i snažniji moderni teleskopi pokazali su gotovo isto ono što smo svjedočili u 17. stoljeću; ima puno vijuganja, tako da je bila potrebna brza kamera za snimanje i proučavanje pojedinačnih pokreta, jer se rep spermija pomiče brzo naprijed i natrag. 20 puta u sekundi.

Snimanje brzinom od 55.000 sličica u sekundi, uz prikazivanje pokreta gore i dolje kako bi skenirali i zabilježili svu složenost pokreta iz svakog kuta, istraživači su otkrili jednu zaista nevjerojatnu činjenicu: sperma je zapravo asimetrična i miče se samo po svojoj dominantnoj strani.

Svatko s rudimentarnim iskustvom plivanja ili vožnje kanuom odmah bi shvatio urođeni problem u asimetričnom pogonu: naime, da ne biste dospjeli jako daleko i umjesto toga zaglavili biste se, vrteći se u krug.

Međutim, čini se da su naši pametni plivači spretniji i okretniji nego što smo mogli zamisliti, jer se oni u stvari kreću u krug oko svoje osi, kako bi došli do jajne stanice, okrećući svoja tijela dok im se okreću repovi.

 

Međutim, kada ga gledamo pomoću 2D mikroskopa, to kretanje ukrug nestaje i smatra se jednostavnim bočnim pokretom, zbog čega malim momcima nikada nismo dali zaslugu koju zaslužuju.

Stvaranjem simetrije od asimetrije, čak 50 milijuna ili toliko spermatozoida koji ne oplode jajašce postigli su nešto u svom kratkotrajnom vremenu na Zemlji.

Mobilnost sperme jedna je od identifikacijskih osobina koja može utjecati na plodnost, pa poboljšavanje našeg razumijevanja i mehanizma po kojem smo svi postali živi, može pomoći u otkrivanju tajne plodnosti, posebno s obzirom na to da gotovo pedeset posto muškaraca ima probleme s neplodnošću.

istraživanjeOplodnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sonja
3 godine prije

Cuj 350 godina !!!
Bas bih voljela vidjeti neki znanstveni rad iz godine 1670 na ovu temu.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Normalno da je 50% muskaraca neplodno kad im se podmece svasta u gmo hranu. Cekajte da krenu cjepiva pa da bude 100%.muskih neplodno i 100%zena (od cjepljenih naravno jer se gospoda s vrha sigurno ne bu bockali)…

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

I kad prođe Rt dobre nade……
Eto ti ga na……
Dobitnik je samo jedan.
Respect, poštovanje, naklon, legendo!

nekoime
3 godine prije

Na hrpi su i ne nose maske?????

nepoželjni
3 godine prije

Hm, malo me tu matematika i logika ljulja… kažete 50 % muškaraca je neplodno a na kraju samo 15 % parova ne može imati djecu !? …ako uzmem u izračun pretpostavku da su sve žene plodne (a nisu), pa tko je začeo djecu onim 35 % muškaraca koji se smatraju neplodnim ? 🤔

Zorule
3 godine prije

Čitao sam jedan članak na sličnu temu gdje su utvrdili da je zabluda da najjaci i najbrzi spermij oplodjuje stanicu. Tj. Da jajna stanica prema neutvrdjenom mehanizmu odabire spermica kojeg ce pustiti, sto je zanimljvo sa aspekta mikro-makro svijeta jer u biti isto rade i zene, one na kraju biraju kako god se muskarci zavaravali da oni nesto osvajaju.

spermiji plivaju
3 godine prije

u ….. Karanje.net/pusenje

Lucija
3 godine prije

“…mathematically reconstructed the movements of a sperm’s tail in three dimensions, using state-of-the-art 3D microscopy technology.”, rt.com

Ima video ovog kretanja na YT. Fantastično !!

Alex
3 godine prije

Svatko pliva kaii zna i umije.😁

čekajsamo
3 godine prije

Njemu i njegovom mikroskopu,pas mater! Da ne postoji mikroskop, ne bi bila moguća ova zaje,,,,,,e sa nevidljivim neprijateljem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI