2020. godina je vjerojatno za američko gospodarstvo bila najgora godina još od Drugog svjetskog rata

SAD ekonomija
7 komentara

Predviđa se da se američka ekonomija prošle godine smanjila za čak 3,6 posto. To bi bio najgori učinak od 1946. i prvi godišnji pad BDP-a od Velike recesije, kažu ekonomisti.

Naglo smanjenje slijedilo je rast od 2,2 posto u 2019. Ekonomisti koje je anketirao Reuters procjenjuju da se BDP u četvrtom tromjesečju širio godišnjom stopom od četiri posto. Rekli su da su Covid-19 i nedostatak drugog poticajnog paketa smanjili potrošnju potrošača i djelomično zasjenili robusno tržište proizvodnje i stanovanja.

Američka Središnja banka u srijedu je ostavila referentnu kamatnu stopu preko noći blizu nule i obvezala se nastaviti ubrizgavati novac u gospodarstvo kupnjom obveznica. Regulator je rekao da se “tempo oporavka gospodarske aktivnosti i zaposlenosti umjereno povećavao posljednjih mjeseci.”

Joe Biden i njegov tim predstavili su plan oporavka vrijedan 1,9 bilijuna dolara, nakon što je vlada krajem prosinca osigurala gotovo 900 milijardi dolara dodatnih poticaja.

“Prošla godina bila je grozna za ekonomiju,” rekla je Sung Won Sohn, profesorica financija i ekonomije sa Sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu. “Ovo je bila prva recesija uslužne djelatnosti u novije vrijeme, u kojoj je izgubljeno puno radnih mjesta.”

Ekonomisti projiciraju daljnje usporavanje gospodarstva u prvom tromjesečju 2021. godine, prije nego što će tijekom ljeta ponovno ubrzati. Ekonomski rast mogao bi nastati zbog dodatnih poticaja i činjenice da se sve više Amerikanaca cijepi.

“Nema sumnje da će biti izazovnih nekoliko mjeseci jer imamo problema s distribucijom cjepiva, a mjere restrikcije i dalje su na snazi”, rekao je Sam Bullard, viši ekonomist pri Wells Fargo Securities u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. “Međutim, kako je Covid sve više pod kontrolom, očekujemo da će se rast nastaviti na barem oko sedam posto u drugoj polovici godine.”

Očekuje se kako će Odjel za rad u četvrtak izvijestiti da je prošli tjedan dodatnih 875.000 Amerikanaca zatražilo naknadu za nezaposlene.

Istraživanje profesora sa Sveučilišta u Chicagu i američkog Sveučilišta Notre Dame pokazalo je da se siromaštvo povećalo za 2,4 postotna boda na 11,8 posto u drugoj polovici 2020., dodavši novih oko 8,1 milijun ljudi u status siromašnih

AmerikarecesijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Niti jednog novog rata…

Spacevoodoo"
3 godine prije

Sve ovosi kako se gleda. Američke burze su u 2020 dostigle “all time high”. Sad gledati s jedne strane burze, a s druge strane zaposlenost odnosno nezaposlenost je nešto sasvim drugo.
Neznam što službena ekonomija o tome kaže odnosno koji parametar ima veći koeficijent kad se kalkulira recesija.
Premda je sve to prevara, od računanja vrijednosti svih parametara uključujući BDP u fiatu izražen do samog pojma recesija. Sve se svodi na to da li do recesija odnosno kriza dolazi kontrolirano ili do toga dolazi slučajno ili jednostavno zvijezde tako kažu 🙃🙃🙃

Savonarola
3 godine prije

Mozda ce dvadeseta biti odlicna prema dvadesetprvoj u kojoj ima raznoraznih potencijala za to ,unutrašnje napetosti,sukobi sa Kinom, slom dolara, problemi sa saveznicima i jos toga, a Putin samo promatra.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Nema problema, sad će Joe da to riješi na brzaka! Samo da nazove bankstere R+R da naštampaju još zelenbaća koliko treba…

Max
3 godine prije

To je valjda planirano.

Mercury
3 godine prije

Da, to baš nije tako. Čudni su ti ekonomisti. Valjda danas čovjek mora naglasiti i iz koje perspektive gleda.
NASDAQ u 2020 narastao 40%…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI