600 milijardi dolara – Ruske međunarodne rezerve dostižu nove rekorde nakon pandemije

Zlatna rezerve Rusije
42 komentara

Prema prošlogodišnjem izvještaju centralne banke, nova procjena rezervi uveliko se povećala u 2020. godini.

Ruska centralna banka objavila je najnovije statistike o međunarodnim rezervama zemlje, koje su pokazale rast od 1,2 % u periodu između 14. i 21. maja. Sada su ruske međunarodne rezerve, koje ukazuju na obim visokolikvidne imovine kojom vlada raspolaže, dostigle 600,9 milijardi dolara – novi istorijski maksimum.

Prethodni rekord postavljen je u avgustu 2020. godine, kada su rezerve dostigle 600,7 milijardi dolara uprkos teškoj ekonomskoj godini zbog pandemije COVID-19. U narednim mjesecima rezerve su opadale, ali su počele da raste neprestano u aprilu 2021. godine. Trenutne međunarodne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju spoljni dug, navela je centralna banka u drugom izvještaju koji pokriva četvrti kvartal 2020. i prvi kvartal 2021. godine.

Rast nacionalnih rezervi visokolikvidne aktive, kao što su rezerve zlata, zalihe i SDR Međunarodnog monetarnog fonda (posebna prava povlačenja) za 2020. godinu, izazvan je nemalim dijelom ponovnom procjenom njihove vrijednosti. Na primjer, zlato je značajno poraslo u vrijednosti tokom 2020. godine jer je bilo  “sigurna luka” za investitore u kriznim vremenima i, kako se ispostavilo, u vremenima kada pandemija primorava svjetske ekonomije da mjesecima trpe blokadu.

Rusija je aktivno gradila svoje rezerve zlata uoči 2020. Međutim, to nije bila priprema za nepredviđeno izbijanje bolesti, već prividna nova strategija Centralne banke – ona ​​odustaje od imovine denominovane u dolarima u korist plemenitog metala već nekoliko godina u svjetlu neprijateljskih akcija zapadnih zemalja prema Moskvi.

post-pandemijarezerverusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
grom iz vedra neba
2 godine prije

Da. Baš tako. Eto što ti znači imat štampariju…

Medo
2 godine prije

Je ali u trenutnoj geopolitickoj i geoekonomskoj situaciji to je jebeno zajebana stvar. I podguzne muhe bi mogle u nekom trenutku reci ko vas jebe. I potražiti drugu rit.

entebe
2 godine prije

Ove rezerve omugucavaju Rusiji da se obranu od zapadnih napadaja, zato mozemo vidjeti da je u ovom podrucju Rusija je zasticena, ne mogu joj zadati udarce.
Poslije pada SSSR kad se stvorila Rusija 1998 godine, ona je jednom zavrsila u bankrot i trazila od MMF i dobila $23 miljarde duga, koje je morala vracati. U ono vrijeme je u Rusiji bila inflacija 150%.
Danas je Rusija zasticena s te strane.

2 godine prije zadnji put uredio entebe
Alen
2 godine prije

Danas se koristi klimava metoda izračuna / vrijednosti rezervi..

Mrčikola
2 godine prije

Debeli, ovakve su priče samo nastavak prcanja u mozak koje je krenulo nakon što su proizvodnju dobara za vlastite potrebe i razmjenu nazvali naukom, tkz. ekonomijom i s vremenom je, da dodatno zaglupe glupe, kitili prigodnim i kićastim složenicama kao što je zdrava konkurencija, samoregulirajuće tržište, tržišni mehanizmi, tržno natjecanje…a u pozadini svega samo manipulacije, špekulacije i namještanja za vjekovne “interesante”.

Zvrk
2 godine prije

Odlična stvar za Ročilde!
To znači još par stotina tona zlata na njihove račune.
Neće nas Logičare podmukli Nosferatu prevest žedne preko vode!

mislim
2 godine prije

“Trenutne međunarodne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju spoljni dug,”
zašto ga onda imaju? ako nemoraš biti dužan ,nije mi baš jasna ta politika zaduživanja .

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Dabogda se udavili u zlatu,prokleti bili,zbog izdaje Armenije i ostalih hriscana sa istoka.a podrzavaju muslinane.raus za sva vremena.

Stara kuka
2 godine prije

Svaka čast zlatnim rezervama, ali prave rezerve koje će uvijek Rusiju držati “iznad površine” su energenti, ogromno prostranstvo te zemlje i njihov nuklearni arsenal. To, uz žilavost ruskih ljudi naviklih na razne teškoće su ono što Rusiju čini silom, a zlatne rezerve su samo dobrodošao bonus.

istražujk
2 godine prije

Predsjednik , David Sassoli, neke organizacije koja se zove na engleski European Union Parliament, trazi od clanova da se udari jace sankcijama na Rusiju.
David Sassoli planira kandituru za polozaj u zlogasnu organizaciju OTAN.
Nada se nobelovoj nagradi za mir.

2 godine prije zadnji put uredio istražujk
Rijeka-2
2 godine prije

Jednom je Chehov napisao
Mnogi bi u Rusiji pravili jos gore stvari da nije Tolstoja.
Tako bi ovaj sh*bani Istrazhuj pisao jos ogavnije stvari po logicnom samo da nije Stare Kuke.

Ivva
2 godine prije

Kad bi Rodchildi stavili sve zlatne poluge jedna do druge mogli bi 20 puta ici oko ekvatora.

Jesus Bin Joseph
2 godine prije

jeli mogu udarit sankcije na rezerve ?

2 godine prije

kad pocnu, cijena zlata ce porasti.
ako nastave, cijena zlata ce porasti jos vise.
kad dodju napola, cijena zlata ce biti 100 puta veca.
zadnju kilu nikad nece kupiti jer nema toliko papira i digitalnih nula na svijetu.
vrijednost valute ovisi o potraznji. tko ima vise duznickih robova i duznickih nacija tomu ce valuta biti skuplja.

Moshigno
2 godine prije

koja korist od buksanja zlata ? kad tad će ga neko ohlapit bilo vanjski bilo unutrašnji neprijatelj,nek kuju zlatnike ,zlato zaobilazi sve sankcije a gdje češ ljepše nego kad ih imaš pa ti se sa njih smiješi Gospon Vladimir a s druge strane Sarmat raketa,svi carevi kroz povijest su stavljali svoj lik na novac radi propagaande nek i oni to učine a ne zvat novac rublja što znači ruševina odnosno razbijeni komad novčića kojeg su lomili za vratit kusur….nek ga nazovu Sputnik ili neko slično zvučno Rusko ime

ingle
2 godine prije

@Logicno
Ako pod nikom Ukleti Holandez Istrazuj ili netko drugi siri i raspacava mrznju, obavijestite nas.

2 godine prije zadnji put uredio ingle
Bosanac
2 godine prije

“Ruske međunarodne rezerve”, jesu li Ruske il su međunarodne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI