Cijene gnojiva dramatično rastu što prijeti globalnoj opskrbi hranom

Gnojivo
14 komentara

Cijene gnojiva nastavljaju rekordno rasti jer ruska invazija na Ukrajinu dovodi u opasnost ogroman dio svjetske opskrbe gnojivima, što povećava zabrinutost zbog rastuće globalne inflacije hrane.

Mjerilo cijena dušikovog gnojiva amonijaka u Tampi poraslo je u petak 43 % na 1.625 dolara po metričkoj toni, što je rekord za ovaj 29-godišnji indeks. Prekidi u proizvodnji i ograničena globalna opskrba pokreću skok, navodi se u bilješci Bloomberg Intelligencea.

Rat povećava cijenu prirodnog plina, glavnog inputa za većinu dušičnih gnojiva, prisiljavajući neke proizvođače u Europi da smanje proizvodnju. Tržišta također brinu da bi potencijalne sankcije Rusiji, velikom jeftinom nabavljaču svih glavnih vrsta hranjivih tvari, mogle poremetiti globalnu trgovinu. Prema Trade Data Monitoru i Bloombergovom Green Marketsu, zemlja je činila gotovo petinu izvoza gnojiva u 2021.

Rusija je pozvala domaće proizvođače gnojiva da smanje izvoz, dodatno potaknuvši strah od nestašice. U isto vrijeme, cijene osnovnih usjeva poput pšenice, kukuruza i soje rastu, a rat u jednoj od svjetskih krušnih korpi prijeti da će milijune gurnuti u glad. Sve veći troškovi poljoprivrednih inputa poput gnojiva mogli bi dodatno povećati cijenu hrane.

IZVOR: Bloomberg

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
1 godina prije

nema sanse da bude nestasica hrane,svet ce GMO hranom snabdevati Ameri tako da bez panike.

Tupko Glupko
1 godina prije

Neće samo Europa osjetiti posljedice nestašice hrane i gnojiva. Kod nas će biti abnormalno skupa, ali Ukrajina je bila veliki izvoznik hrane i na Bliski Istok i Afriku, tamo će biti gadnih nestašica i gladi. Zanimljivo, niti jedna Bi i afrička država nije dala sankcije Rusiji. Desit će se da će ih Rusija spašavati gladi humanitarnom pomoći. U Rusiji neprijateljske države, naravno, neće ići. Pisao sam ovdje prije par tjedana da Rusija čini 45% izvoza umjetnog gnojiva amonijevog nitrata u svijetu, i da je zabranila početkom veljače njihov izvoz do 2. travnja, dok podmire sve svoje potrebe, a tek tada mogu biti izvezene preostale količine. Sumnjam da će izvoziti u Rusiji neprijateljske zemlje. EU se živo hebe za gnojivo, kao i za naftu i za plin – sve će oni to naći na svjetskom tržištu već sutra, evo izuzetni će ih spasiti, kao i sa plinom. Ovdje su obećali 15… Čitaj više »

Kopf
1 godina prije

Cijena gnjoiva ne raste radi invazije nego radi bojkota ruske robe

Detektor
1 godina prije

“Rat povećava cijenu prirodnog plina…” Jučer baš u Dnevniku naše Javne kuće talking headsi su uporno ponavljali istu rečenicu: Zbog rata u Ukrajini raste cijena goriva. E pa ne rastu cijene ničega zbog rata u Ukrajini, nego zbog tzv. “sankcija” koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji. Te “sankcije” i prateće špekulacije su daleko najvažnij čičinilac porasta cijena, a ne rat čiji je utjecaj na rast cijena minimalan. . Kako se čini ni cijena barela sirove nafte baš nema neki veliki utjecaj na cijene goriva kod nas. U travnju 2008. godine, kad je barel nafte dostigao cijenu od 150 dolara, zabilježene su najviše cijene naftnih derivata u Hrvatskoj do tada – Eurosuper 95 je koštao 9,75 kuna po litri, a eurodizel 9,99 kuna. Danas je pak cijena barela oko 113 dolara, cijena Eurosupera 95 je 12,45, a eurodizela 13,51 kunu. Što će reći da iako je danas cijena barela sirove nafte… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Bsš kako je i opisano u drugoj fazii plandemija rat glad …

ogo
1 godina prije

Alternativni izvor bi se mogao naci u EU parlamentu

Alen
1 godina prije

Danke dojčland ! Mater vam hebem !

abc
1 godina prije

Nek sad zapad isprazni greznice, pa pognoji polja svojim vlastitim izmetom. Toga imaju koliko hoče. A mogu gnojiti i političkim govvnima, koji sjede u evropskom parlamentu i smišljaju kako če prevariti vlastiti narod.

abc
1 godina prije

U EU ima dosta đubriva. Problem je samo u tome, što to đubre još uvjek šeta na dvema nogama i nazivamo ga “korumpirani političari, koji su predani američkoj vlasti..

Lofo
1 godina prije

Radi rata u Ukrajini uskoro i nestašica O2, moramo se pripremiti na porez na kisik.

Svi mediji samo pripremaju narod na grabež i pljačku. Nemaju nikakvu drugu svrhu.

Aspano
1 godina prije

Nema ukrajina nikakve direktne veze sa ovim, jer ko je ranije pratio mogao je da primjeti da prije svih sukoba i rata je već bilo najavljeno u americi nedostatak i poskupljenje vještačkog đubriva i prelazak na alternativne vrste žitarica zbog neisplativosti proizvodnje osnovnih.znači sve je ovo već isplanirano a rat je samo pogodovao tome i sad se koristi kao bolje opravdanje i izgovor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI