Cijene nafte skaču nakon što je Rusija najavila smanjenje proizvodnje

Nafta - Povecanje profita
11 komentara

Cijene nafte skočile su u petak za više od 2 posto, u smjeru nedjeljnog rasta, pošto je Moskva najavila planove za smanjenje proizvodnje sirove nafte sljedećeg mjeseca kao odgovor na zapadna ograničenja cijena.

Fjučersi na naftu Brent trgovali su se 2% više na 86,21 dolara po barelu, dok su fjučersi na američki West Texas Intermediate (WTI) porasli 2% na 79,63 dolara. Oba ugovora su na kursu za sedmične dobitke od oko 10%.

Ranije u petak, potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak najavio je da će Moskva dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte u martu za 500.000 barela dnevno jer zaustavlja prodaju kupcima koji se pridržavaju gornje granice cijena koju je nametnuo Zapad.

Novak je rekao da bi taj potez trebao pomoći u obnavljanju tržišnih odnosa narušenih gornjom gornjom cijenom, koju je nazvao “nezakonitim”.

EU i zemlje G7 uvele su 5. februara ograničenje cijena ruskih rafiniranih naftnih derivata, postavljajući ograničenje od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin koji dolazi iz Rusije, te ograničenje od 45 dolara po barelu za ostale naftne proizvode koji trgovine ispod cijene sirove, kao što je lož ulje koje se koristi u industriji. Izvoz goriva po cijeni iznad ovih ograničenja bit će zabranjen za usluge osiguranja i otpreme kompanija koje se nalaze u zapadnim zemljama. Ograničenja slijede prethodno uvedenu gornju granicu cijene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu.

Moskva je više puta upozoravala na potencijalno smanjenje proizvodnje otkako su EU i G7 počeli razgovarati o ograničavanju cijena ruskog izvoza. Ekonomisti kažu da bi taj potez mogao izazvati nestabilnost na tržištu nafte.

„Smanjenje ruske proizvodnje zajedno s ponovnim otvaranjem Kine trebalo bi dodatno zaoštriti tržište nafte u narednim kvartalima“, rekao je strateg UBS-a Giovanni Staunovo u poruci klijentima u petak, koju je vidio CNBC.

Takođe postoji zabrinutost da će odluka Moskve produbiti ograničenja isporuke od dva miliona barela dnevno koje je krajem prošle godine objavila alijansa OPEC+.

cijeneNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Zar su mislili da će Rusija to prešutjeti?

tihobl
7 mjeseci prije

Fazon je kako ce odgovoriti OPEC+.
Saudijci su za dodatno smanjenje proizvodnje kako bi se povecala cijena.

tihobl
7 mjeseci prije

Gledam maloprije snimak kako turska policija mlati pendrecima gradjevinskog investitora. Ovih dana lakse je biti nacista u Bahmutu nego gradjevinski investitor u Turskoj.
Prije su bili nedodirljivi, skoro ko strani investitori, policija im nije mogla nista, a sad sudovi su poruseni, kako i advokatske kancelarije. nestalo je i potkupljenih vjestaka koji bi ih branili. Sad policija direktno naplacuje poginulu rodbinu.

Primjecujem jos jednu stvar – medju turskim narodom sve je jace uvjerenje da je zemljotres vjestacki izazvan. Kao sto su rusi iskoristili SVO da ociste drustvo od prozapadni elemenata tako ce i turci iskoristiti zemljotres da se ociste od petokolonasa.

Zoran
7 mjeseci prije

Sve ide po planu agende 2030. Kako se oni zajebavaju sa narodom.

Gnostic
7 mjeseci prije

Tabanvoz je dobar za zdravlje.

Perun
7 mjeseci prije

“Administracija predsednika Bajdena u početku je bila fokusirana na ugrožavanje ‘Severnog toka’ sankcijama, a na kraju direktno – diverzijom…svi umešani u planiranje znali da operacija nije “dečja igra”, već da je u pitanju “objava rata”….SFSN

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI