Inflacija u Velikoj Britaniji dostigla je 41-godišnji maksimum

UK Inflacija
16 komentara

Britanske potrošačke cijene zabilježile su rast od 11,1 % u oktobru, srušivši 41-godišnji maksimum i premašivši projekcije analitičara, dok je nacija nastavila da se bori sa rastućim troškovima hrane, transporta i energije.

Brojke, koje je u srijedu objavio Ured za nacionalnu statistiku (ONS), označavaju povećanje u odnosu na 40-godišnji maksimum od 10,1 % zabilježenog u septembru i nadmašuju prognozu od 10,7 % ekonomista koje je ranije anketirao Reuters.

Godišnji porast indeksa potrošačkih cijena (CPI) pripisuje se rastućim cijenama električne energije, plina i drugih goriva uprkos programu Garancija cijena energije koji su vlasti Velike Britanije uvele 1. oktobra.

„Indikativne modelirane procene inflacije potrošačkih cena sugerišu da bi stopa CPI poslednji put bila viša u oktobru 1981. godine, gde je procena godišnje stope inflacije iznosila 11,2 %“, navodi ONS.

Kancelarija za statistiku je naglasila da bi inflacija porasla na skoro 13,8 % da vlada nije intervenisala i ograničila cenu računa za energiju u domaćinstvima na 2.500 funti (2.960 dolara) godišnje u proseku.

“Tokom prošle godine cijene plina su porasle za skoro 130 posto, dok je struja porasla za oko 66 posto”, rekao je glavni ekonomista ONS-a Grant Fitzner u izjavi.

Prošle sedmice, kancelarija je objavila sumorne prognoze otkrivajući da se ekonomija Velike Britanije smanjila u trećem tromjesečju. Istovremeno, najnovija projekcija Banke Engleske je da će se recesija nastaviti do prve polovine 2024. godine.

cijeneinflacijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Hebeš inflaciju u britaniju, europu, hr, bih, sr,… bitno je da su rusi ušli u recesiju…. Samo hrabro još malo inflacije i uskoro ćemo svi milijrderi postati al zato rusi u recesije nemaju kokakole,bigmeka, pomfrita za mekdonalds….. to ti je puno važnije što u moskvi nemaju meka već što mi ne možemo zaraditi za mek.

Max
1 godina prije

Znači da sve ide prema planu,

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Kao premijer, Rishi Sunak radi na pokrivanju rupe od 50 milijardi funti u državnom proračunu,

Kao ministar financija, Rishi Sunak je radio na stvaranju rupe od 50 milijardi funti u državnom proračunu.

P.S.
Iz Bank of England, onima koji imaju hipoteke i kredite, preporučili knjigu Oliver Twist…

Gnostik
1 godina prije

Karma

tihobl
1 godina prije

U Britaniji nestasica jaja.

goran
1 godina prije

jadni englezi živjeli su 500 godina ko bubrezi u loju,i sad odjednom recesija i jadni ne znaju kako če preživjeti hahahahaha,e moji englezi patite sada malo i vi,mi radi vas patimo zadnjih 30g,da niste zabili nos u jugoslaviju mi bi živjeli sada sto puta bolje od cijhele eu zajedno

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Svima koji pomažu Ukrajinske naciste potrebno ja nabiti inflaciju 200%.

Keki
1 godina prije

Samo što se bore na krivi način, podanički. Kao i velika većina nas.

Rabotnik
1 godina prije

Keep calm and inflate….in-flatulence.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI