Ekonomista upozorava na američku finansijsku krizu

sad ekonomija
23 komentara

Stephanie Pomboy, američka ekonomistkinja poznata po svojim predviđanjima američkog stambenog balona iz ranih 2000-ih i globalnog finansijskog kolapsa 2008., oglasila je alarm zbog nedavnog niza propusta banaka i kriptovaluta koji bi mogli biti samo početak još jedne kaskadne krize.

„Ono sa čime se trenutno suočavamo je zaista ozbiljno“, rekla je Pomboy, osnivačica kompanije za ekonomska istraživanja MacroMavens, u petak u intervjuu za Fox News. “Na ivici smo finansijske krize u stilu 2008.”

Pomboy je svoju procjenu iznijela nakon zatvaranja banke Silicon Valley Bank (SVB) u petak od strane federalnih regulatora – drugog najvećeg neuspjeha u istoriji američkog bankarstva. Kolaps SVB-a uslijedio je nakon ovosedmičnog zatvaranja zajmodavca kriptovaluta Silvergate Bank, kao i bankrota prošle jeseni kripto firmi FTX, BlockFi i Three Arrows Capital.

Administracija predsjednika Joea Bidena odgovorila je pokušavajući ublažiti zabrinutost zbog šire krize. Ministarka finansija Janet Yellen objavila je u petak saopštenje u kojem je izjavila da je američki bankarski sistem “i dalje otporan, a regulatori imaju efikasne alate za rješavanje ove vrste događaja”.

Pomboy nije bila uvjerena, rugajući se Yellen zbog „apsolutno sulude“ usredotočenosti na „raznolikost, jednakost i inkluziju“ u vrijeme kada brza povećanja kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi otkrivaju krhkost državnog dugom opterećenog finansijskog sistema.

„Vidite, ne podižete stope na rekordan način na ekonomiju koja ima rekordnu polugu uz maksimalne spekulacije i ne očekujete nikakve posljedice“, rekla je ekonomista. „Ovo je očigledno trebalo da se desi, a sada vidimo kako slabe karike u lancu pucaju. Područja u kojima su špekulacije bile najraširenije i najneverovatnije se očito smanjuju.” Dodala je da se godine pretjeranog preuzimanja rizika “vraćaju da ih jako ugrizu” i predvidjela da će se situacija “veoma brzo razvijati”.

Republikanski predsjednički kandidat Vivek Ramaswamy tvrdi da je, baš kao iu finansijskoj krizi 2008. godine, koja je dijelom proistekla iz nastojanja savezne vlade da ublaži kreditne standarde u zajednicama s niskim prihodima, neuspjeh SVB-a možda potaknula politika. U slučaju SVB-a, fokus na takozvane ‘održive finansije’, ili ESG , možda je doprinio lošim odlukama o kreditiranju, rekao je on. “Kada ne naučimo lekcije, istorija se ponavlja.”

Milijarderski menadžer hedž fonda Bill Ackman upozorio je da bi neuspjeh SVB-a mogao pokrenuti niz drugih problematičnih banaka, što bi izazvalo lančanu reakciju nalik 2008. jer “dominoe nastavljaju da padaju”.

EkonomijaSADStephanie Pomboy
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vojni analitičar
1 godina prije

Pomboy je svoju procjenu iznijela NAKON zatvaranja banke Silicon Valley Bank (SVB) u petak od strane federalnih regulatora – drugog najvećeg neuspjeha u istoriji američkog bankarstva.”

Zanimljivo je da ni ova “stručnjakinja” nije, koliko mi je poznato, takve procjene iznosila PRIJE zatvaranja SVB. Još prije mjesec dana kad je ta banka bila proglašavana za jednu od najboljih u SAD. Koliko li će se još “ekonomskih analaitičara” – generala poslije bitke pojaviti i pametovati što nije valjalo, ali ništa suvislo ikorisno predložiti da se izbjegne najgore. Gdje je ta gospođa bila kad su lockdowni i “epidemiološke mjere”, a onda i “ukrajinska kriza” i “borba protiv klimatskih promjena” osakaćivale i uništavale gospodarstvo, pa time i banke?

Max
1 godina prije

Koja će pogoditi i ostale.

Nekoime
1 godina prije

USA se sprema potpisati partnerski ugovor sa Srbijom, uz uvijet da im iznajme Topčider.

abc
1 godina prije

Hazarsko carstvo zla se raspada. Neče mu pomoči ni treči svetski rat.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Paraju se po svim šavovima … Pa rekao sam vam to još prije ! Ukraine su ukalkulisali u sve ,svoje , novčane projekcije i po osnovu toga radili silna” vučenja ” , računajući 1/1 da dobijaju ! Otuda su i izprovocirali Ruse na rat ,misleći da će jednim udarcem – dvije muhe i novca da ga se prebrojat nemre 😁 . Tak je i Bank of England svojedobno činjela , samo , puno uspješnije !!! Ovi su .. Krelci .. Nit zašto ! Hamburger generation 👎 .Kako bilo – ŠTO SLJEDI !?!!? PORAST KAMATNIH STOPA NA ZAJMOVE 😉 !Što to vuče sa sobom ?! Nemogućnost otplata kredita i banke uzimaju — svu vašu imovinu 😁 . Nadalje to sve vodi u silne turbulencije unutar država sa uistinu – SAGLEDIVIM – posljedicama a one su jedino —— SOCIALISM ! Tam gdje mozga nebu bilo , potonuti će u neku vrst –… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Jos od doba “pandemije” pisem da ce uvesti dvocifrene kamate i da ce to napraviti glavni pokolj.

Janko
1 godina prije

Banke su još pune našeg jeftinog novca koji leži u njihovim depozitima uz kamatu od 0,1-0,2 % ,a plasiraju ga u vidu kredita uz kamatu 5-6%,Razlika ostaje bankama

Lucija, prva
1 godina prije

Evo vam malo ekonomije, pa usporedite.
Doduše, bez prosječnih prihoda. Ali, to je lako pronaći.

Белгија
-Пасуљ конзерва са парадајзом 400g:0,55€
-Мед 350g:3,98€
-Јабуке паковање 2kg:1,98€
-Вода 2l:0,41€
-Хлеб 600g а нутритивна класа:1,22€

Француска/
-Банане 1кг :1,19€
-Вода 2l:0,25€
-Јабуке 2kg паковање :2,98€

Немачка:
-разне чоколаде 100gr oд 0,45€ до 0,59€
-сир 400g:3.75€
-чајна кобасица комад 300g:3,00€
-Jaбуке 2kg:1,67€
-Банане 1kg:1,65€
-Лимун 1kg:0,99€

———

“Apsurd je, dakle, da smo naše mlade oterali iz zemlje da bismo otvorili tzv. jeftina radna mesta iz Azije i Afrike.

Važno je naglasiti da je takva radna snaga najskuplja jer su TROŠKOVI njene integracije daleko veći od koristi za društvo, pokazuju nedavne nemačke studije.
Osim toga, useljavanje strane radne snage dodatno podstiče iseljavanje mladih iz Hrvatske”, upozorava Jurić.,b92

Ivan
1 godina prije

Propala da Bog da jednom za uvijek..

FATIH
1 godina prije

NESTALO PAPIRA ZA STAMPANJE.
ILI JE STAMPARIJA U KVARU.

reus
1 godina prije

navodno krizu 1930-tih u slavoniji nisu ni osjetili.
a u gradovima pravi raspašoj.

tako da…
učite od seljaka.

SOX
1 godina prije

Evo,nesto cime ja raspolazem (znanjem)!!!!!! Sve je pocelo oko 04.01.22 kad je SP500 zavrsio svoj bull running oko 4800 bodova!!!!! Fed nagovjrestava strogu monetar.politiku (agresivam rast km.stopa-za ukrocenje velike infl. stvorenoj 2016-2020 enormnim printajem)ali trziste slabo pada jer je hedirano (zasticeno od pada) sa stane mocnika koji su se enormno obogatili prije i tjekom plandemije stacjonirani u Silicon Valley!!!! Fed u 03.22-ge krece agresivno pocevsi sa 0.50 kasnije 0.75 puta 4, ja sam u(sell-u na paru eur-usd sa 1.17 sa 1.15 sa 1.10novo(danas je tecaj1.07)te sada drzim te pozicije nema staha iako zaradujem sada 2000€ (zamislite koju sam zaradu imao kad je spot cjena bila 26.09.22 – 0.95 -danas 1.07 tako je 2000€ pomnozi 12 jer je to razlika izmedu 1,07 i 0.95(nisam uzeo(pohlepa))-dalje!!!!!!! Fed sastanak 12.22-ge skoro da se infl.povlaci treba jos jedna od 0.75 NE on se povlaci i pusta 0.50 dolazi raspad sistema zlato uzleti na 1960$… Čitaj više »

Macedon
1 godina prije

Ne slinite badava, ovo je klasican prelaz od bezvredan papir takozvan novac na bezvredne cifre takozvano elektronsko bankarstvo. Sve isto samo malo veca kontrola nad nama od strane drzave iz senke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI