EU je zbog antiruskih sankcija izgubila 400 000 radnih mjesta

Heinz Fischer - Vladimir Putin
20 komentara

Gospodarski rat s Rusijom je zemlje EU samo u 2015. godini koštao gotovo 18 milijardi eura, piše kolumnist austrijskog lista Der Standard, Günther Oswald.

Novinar komentira podatke novog izvješća austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja (WIFO), koji navodi da su gubici u iznosu od 17,6 milijardi eura Europu koštali 400 000 radnih mjesta.  Austrija je izgubila izglede za zapošljavanje 7.000 ljudi, dok je u Njemačkoj restriktivnim mjerama pogođeno 97.000 ljudi.

“Austrijska koalicijska vlada nikada nije bila veliki pobornik antiruskih sankcija”, rekao je u studenom ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner, te dodao “kako se Austrija protivi jačanju i produljenju trgovinskih ograničenja”.

Studija koju je proveo WIFO ističe da su, osim sankcija, ozbiljnu štetu u trgovinskim odnosima između EU i Rusije izazvali pad cijena nafte i devalvacija rublje.

Ranije je predsjednik Istočnog odbora njemačkog gospodarstva Wolfgang Büchel u svojoj kolumni u Handelsblatt rekao da su antiruske sankcije Njemačku koštale 60.000 radnih mjesta, a ekonomska šteta za cijelu Europsku uniju je dosegla desetke milijardi eura.

Unatoč svemu, samo nekoliko dana prije Božića su ekonomske sankcije produžene za još šest mjeseci, odnosno do 31. srpnja 2017.

Austrijski izvoz u Rusiju je 2015. pao za gotovo 40 % u odnosu na 2014. Iako WIFO podsjeća da je izvoz u Rusiju pao i zbog pada cijena nafte i devalvacije rublje, zbog čega je strana roba postala skuplja, prvi put je izračunata stvarna šteta vezana isključivo za sankcije i ruske protu-sankcije.

WIFO je proveo istraživanja na razini EU-27, bez Hrvatske, iako se ne zna zašto, te za 2015. navodi ukupni pad bruto domaćeg proizvoda za 17,6 milijardi eura i gubitak gotovo 400.000 radnih mjesta.

EU je najviše pogodila zabrana uvoza hrane u Rusiju, gdje je Moskva nametnula najteže mjere. Podsjetimo, EU je zbog sukoba u Ukrajinu u početku Rusiji nametnula “meke” sankcije, odnosno zamrzavanje imovine i zabrane slobode kretanja za određene pojedince.

Nakon obaranja malezijskog putničkog zrakoplova letu MH17 nad Ukrajinom, sankcije su proširene. Tada su ograničene mogućnosti refinanciranja ruskih financijskih i industrijskih grupa. Potom je EU izravan izvoz i uvoz zabranila za robe koje se mogu koristiti u vojne svrhe i “robe s dvojnom namjenom”, te za specijalne materijale potrebne za bušenje nafte. S druge strane, Rusija je uvela protusankcije koje se odnose na hranu i poljoprivredne proizvode iz Europske unije i pridržavat će ih se sve dok bude potrebno.

Izvor: Der Standard

gospodarski rat s Rusijomgubitak radnih mijestaGünther OswaldSankcijeWIFO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Igor
7 godine prije

Podijelili su se imperijalisti na uloge – jedni igraju uloge “dobrih policajaca” (Austrija, Italija…) a drugi “loše policajce” (SAD, Velika Britanija, Njemačka…) ali i jedni i drugi rade zapravo na jednom te istom cilju – traže ustupke od Rusije! Sjećam se tako kako je jednom prilikom ministar vanjskih poslova Austrije došao u posjet Moskvi i predložio tobože “svoje” “originalno” rješenje: “Hajde Rusi da se dogovorimo – hajmo pregovarati o načinima ukidanja sankcija. Hajmo napraviti mapu puta u kojem ćemo precizirati što Rusija mora napraviti (čitaj koje uvjete Rusija mora zadovoljiti) da bi mi postepeno ukidali sankcije”. To je bilo prije 2 godine i ja sam tada na jednom forumu napisao: “Zar itko misli da bi se bezkičmenjaci iz EU usudili išta napraviti kad su u pitanju odnosi sa Rusijom a da prije toga nisu dobili mig od strane Amerike?!?” Meni već tada bilo jasno da su vazali iz EU dobili… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Kad pogledate koliko švabe zarade od amerike i ostalih na ciozapadu prema kojima usmjerava svoj izvoz onda vidite da njih boli briga za Rusiju jer tamo izvoze puuuuno više.

mars
7 godine prije

Onaj ko hoće realno da sagleda stvari, pa makar spadao i u “rusofobe” treba se osvrnuti u njenu vrlo blisku prošlost. Nakon raspada SSSR-a 1991. godine Rusija ponovo postaje samostalan faktor na svjetskoj političkoj sceni, i u prvih 10 godina te samostalnosti je bila praktično poluvazalna država koju su opljačkali, opustošili i devastirali do neviđenih razmjera u ekonomskom, političkom, bezbjednosnom, kulturnom i duhovnom pogledu, razdirana iznutra i pritisnuta spolja, s kojom su se njeni bivši protivnici (dok je još bila dijelom SSSR-a) a sadašnji “prijatelji i saveznici” i javno i u privatnim kuloarima šprdali i odnosili s prezirom, koja je kraj tog perioda dočekala gotovo bankrotirajući. Nakon promjene političkog rukovodsta na čije čelo 2000. godine dolazi Putin, situacija se iz korijena promjenila i dalje su stvari tekle kako su tekle. U tih 15, godina, što je inače kratak period u bitisanju jedne države, stvari su se za Rusiju izmjenile do… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

“Zapadni” političari bi već trebali shvatiti da je uspostavljen multipolarni Svijet.

jale
7 godine prije

“WIFO je proveo istraživanja na razini EU-27, bez Hrvatske, iako se ne zna zašto…” Zna se zašto! Zato što je Hrvatska samo formalno država, a u stvari je samo njemačka provincija, pardon, pokrajina.

Retten
7 godine prije

Trump je izjavio da zeli bolje odnose s Rusijom – a Natovci su se rastrcali kao zhohari iz vlage i mraka kad podignes kamen pa ih zasljepi sunceva svjetlost. ZIVIO TRUMP. Hej, CIA ako pratite sto pisem, zabiljezite da sam vikao zivio americki predsjednik Trump.

jale
7 godine prije

Znali su u Rusiji da sankcije zapada prema njima nisu eksperiment, nego kontinuitet agresije jedne zločinačke politike koja nema namjeru da se zaustavi samo na sankcijama pa su u dvije godine postali potpuno nezavisni u prehrambenoj industriji. Ako i dođe da glupavi neoliberali u fašističkim rukavicama ukinu sankcije više nikada hrvatske mandarine neće u Rusiju, a ni poljski krumpir, ni rumunjski špinat, ni njemačka piletina, ni britanska svinjetina, ni španjolska govedina. Sankcijama prema jednom velikom entitetu, mnogo malih entiteta su naškodili jedino sami sebi. A treba i dodati da su te sankcije prema Rusiji samo plod inata i frustracija bivše američke administracije koju su predvodili ratni zločinac Obama i ratna zločinka Hillary Clinton.

Jupiter
7 godine prije

Neznam kako? Posle uvedenih sankcija Rusija 2016 postala najveći izvoznik pšenice???
Največu dobit od uvedenih sankcija profitira USA???

Koča Popović
7 godine prije

Juzni Slaveno su narodi goveda!

Osoba C
7 godine prije

Nema šanse da sankcije nisu naštetile Rusiji. Ali ni izdaleka u onolikoj mjeri koliko su to željeli arhitekti. A EU pudlice su ponovo radile u korist vlastite štete. Da stvar bude zanimljivija, Rusija je bila primorana brzo se reorganizirati, razvijati i koristiti svoje potencijale i očigledno to čini vrlo uspješno. Da nije bilo sankcija neki sektori ruske privrede sigurno još ne bi bili na današnjem nivou. Da li je vic ili nije, ali navodno iz Rusije od nekih stižu molbe Merkelici da im ne ukida sankcije, tek ih je krenulo.

jale
7 godine prije

Izgubljenih 400.000 radnih mjesta i ko zna tačno koliko stotina milijardi evra gubitka su sasvim dovoljan razlog da svi Europski političari momentalno dobiju – OTKAZ!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI