fbpx

EU je zbog antiruskih sankcija izgubila 400 000 radnih mjesta

Heinz Fischer - Vladimir Putin

Gospodarski rat s Rusijom je zemlje EU samo u 2015. godini koštao gotovo 18 milijardi eura, piše kolumnist austrijskog lista Der Standard, Günther Oswald.

Novinar komentira podatke novog izvješća austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja (WIFO), koji navodi da su gubici u iznosu od 17,6 milijardi eura Europu koštali 400 000 radnih mjesta.  Austrija je izgubila izglede za zapošljavanje 7.000 ljudi, dok je u Njemačkoj restriktivnim mjerama pogođeno 97.000 ljudi.

“Austrijska koalicijska vlada nikada nije bila veliki pobornik antiruskih sankcija”, rekao je u studenom ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner, te dodao “kako se Austrija protivi jačanju i produljenju trgovinskih ograničenja”.

Studija koju je proveo WIFO ističe da su, osim sankcija, ozbiljnu štetu u trgovinskim odnosima između EU i Rusije izazvali pad cijena nafte i devalvacija rublje.

Ranije je predsjednik Istočnog odbora njemačkog gospodarstva Wolfgang Büchel u svojoj kolumni u Handelsblatt rekao da su antiruske sankcije Njemačku koštale 60.000 radnih mjesta, a ekonomska šteta za cijelu Europsku uniju je dosegla desetke milijardi eura.

Unatoč svemu, samo nekoliko dana prije Božića su ekonomske sankcije produžene za još šest mjeseci, odnosno do 31. srpnja 2017.

Austrijski izvoz u Rusiju je 2015. pao za gotovo 40 % u odnosu na 2014. Iako WIFO podsjeća da je izvoz u Rusiju pao i zbog pada cijena nafte i devalvacije rublje, zbog čega je strana roba postala skuplja, prvi put je izračunata stvarna šteta vezana isključivo za sankcije i ruske protu-sankcije.

WIFO je proveo istraživanja na razini EU-27, bez Hrvatske, iako se ne zna zašto, te za 2015. navodi ukupni pad bruto domaćeg proizvoda za 17,6 milijardi eura i gubitak gotovo 400.000 radnih mjesta.

EU je najviše pogodila zabrana uvoza hrane u Rusiju, gdje je Moskva nametnula najteže mjere. Podsjetimo, EU je zbog sukoba u Ukrajinu u početku Rusiji nametnula “meke” sankcije, odnosno zamrzavanje imovine i zabrane slobode kretanja za određene pojedince.

Nakon obaranja malezijskog putničkog zrakoplova letu MH17 nad Ukrajinom, sankcije su proširene. Tada su ograničene mogućnosti refinanciranja ruskih financijskih i industrijskih grupa. Potom je EU izravan izvoz i uvoz zabranila za robe koje se mogu koristiti u vojne svrhe i “robe s dvojnom namjenom”, te za specijalne materijale potrebne za bušenje nafte. S druge strane, Rusija je uvela protusankcije koje se odnose na hranu i poljoprivredne proizvode iz Europske unije i pridržavat će ih se sve dok bude potrebno.

Izvor: Der Standard

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Igor
Gost
Igor
3 godine prije

Podijelili su se imperijalisti na uloge – jedni igraju uloge “dobrih policajaca” (Austrija, Italija…) a drugi “loše policajce” (SAD, Velika Britanija, Njemačka…) ali i jedni i drugi rade zapravo na jednom te istom cilju – traže ustupke od Rusije!

Sjećam se tako kako je jednom prilikom ministar vanjskih poslova Austrije došao u posjet Moskvi i predložio tobože “svoje” “originalno” rješenje:

“Hajde Rusi da se dogovorimo – hajmo pregovarati o načinima ukidanja sankcija. Hajmo napraviti mapu puta u kojem ćemo precizirati što Rusija mora napraviti (čitaj koje uvjete Rusija mora zadovoljiti) da bi mi postepeno ukidali sankcije”.

To je bilo prije 2 godine i ja sam tada na jednom forumu napisao: “Zar itko misli da bi se bezkičmenjaci iz EU usudili išta napraviti kad su u pitanju odnosi sa Rusijom a da prije toga nisu dobili mig od strane Amerike?!?” Meni već tada bilo jasno da su vazali iz EU dobili od svojih američkih gospodara zadatak da glume “dobre policajce” i da nagovaraju Rusiju na tobože “njihovu” “originalnu” ideju da Rusija ispunjava njihove zadatke a da oni zauzvrat postepeno ukidaju sankcije.

Odgovor Rusije je u svim takvim prijedlozima do sada (a bilo ih je mislim 5) iz usta svih ruskih političara, od predsjednika, ministara do nižih političara je bio uvijek isti:

“Rusija neće pregovarati u bilo kojem formatu oko ukidanja sankcija. Rusija nije bila ta koje je započela rat sankcijama i oni koji su započeli moraju sami i ukinuti sankcije. Nema pregovora oko ukidanja sankcija.”

Drugim riječima Rusija neće praviti nikakve ustupke u zamjenu za ukidanje sankcija. Rusija nikad ne pregovara ni sa teroristima koji isto tako napadaju Rusiju a onda traže ustupke uz obećanje da će prestati napadati. I gospodarski napadi su također oblik terorizma. Rusija ne pregovara sa teroristima! Nema ustupaka!

xyz
Gost
xyz
3 godine prije
Reply to  Igor

Igor – super.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Kad pogledate koliko švabe zarade od amerike i ostalih na ciozapadu prema kojima usmjerava svoj izvoz onda vidite da njih boli briga za Rusiju jer tamo izvoze puuuuno više.

nisam robot
Gost
nisam robot
3 godine prije
Reply to  subaru

Njemacka momentalno bruji, industrijski strojevi rade ko nikada a i Njemcima nikada u povjesti nije bilo bolje.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Kada je “Titanik” udario u ledeni brijeg, nastavio je usljed svoje velike mase i inercije da se kreće još neko vrijeme kao da se nije ništa desilo, pri čemu je komandni kadar na čelu sa kapetanom vrlo brzo uvidio razmjere katastofe koja ih čeka, čega putnici uopšte nisu bili svjesni, jer kao putnici nisu imali uvid u relevanttne informacije o pravom stanju, kao i taj komandni kadar. Postalo im je jasno tek onda kada je ledena voda okeana pošla dolaziti do njih i kada se brod počeo naginjati, tj. onda kada su razmjere katastrofe postale očigledne. Poenta je da mi kao putnici broda koji se zove država (Njemačka, Francuska, Kina, Alžir, Brazil, Hrvatska…. bilo koja) nemamo relevantan uvid u stanje u kojem se taj brod nalazi i kuda plovi i da ne možemo izvesti pouzdane zaključke samo iz onoga što možemo javno vidjeti. I na tom brodu rukovodeći kadar vidi i zna više i bolje od nas putnika kakvo mu je stanje, i jedini način da se približimo pravim informacijama je da pored onog što vidimo, obratimo pažnju na riječi i djelovanje tog rukovodećeg kadra na čelu sa kapetanom. A prema sadašnjem ponašanju i djelovanju oficira i kapetana broda koji se zove Njemačka može se zaključiti da su svjesni da im brod nije u onako sjajnom stanju kako to možda izvana izgleda, da možda imaju problema u motornom odjeljenju, ili da brodska elektrika ima problema, ili možda komunikacijski sistem šteka, ili možda trup negdje pomalo propušta, ili da na obzorju vide ledenu santu ili podvodne hridi koje prijete velikom katastrofom

Rijeka
Gost
Rijeka
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Nista nisu mogli razumijeti drugovi.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Prvo izvidi koliko u derivatima ima dojče ciobank (koja je lihvarski stup Njemačke) pa piši bajke o švabama.

Rijeka
Gost
Rijeka
3 godine prije
Reply to  subaru

Greskom sam odgovorio na pogresni post. Htio sam odgovoriti mom frendu Subaru.
Drugovi nisu nista razumili kad su nabili minuse.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Rijeka

Bitno je očima nevidljivo.

mars
Gost
mars
3 godine prije

Onaj ko hoće realno da sagleda stvari, pa makar spadao i u “rusofobe” treba se osvrnuti u njenu vrlo blisku prošlost. Nakon raspada SSSR-a 1991. godine Rusija ponovo postaje samostalan faktor na svjetskoj političkoj sceni, i u prvih 10 godina te samostalnosti je bila praktično poluvazalna država koju su opljačkali, opustošili i devastirali do neviđenih razmjera u ekonomskom, političkom, bezbjednosnom, kulturnom i duhovnom pogledu, razdirana iznutra i pritisnuta spolja, s kojom su se njeni bivši protivnici (dok je još bila dijelom SSSR-a) a sadašnji “prijatelji i saveznici” i javno i u privatnim kuloarima šprdali i odnosili s prezirom, koja je kraj tog perioda dočekala gotovo bankrotirajući. Nakon promjene političkog rukovodsta na čije čelo 2000. godine dolazi Putin, situacija se iz korijena promjenila i dalje su stvari tekle kako su tekle. U tih 15, godina, što je inače kratak period u bitisanju jedne države, stvari su se za Rusiju izmjenile do neprepoznatljivosti u odnosu na ono što je bila i predstavljala u tom prvom periodu, nevjerovatno preporođena kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu u ekonomskom, političkom, bezbjednosnom, kulturnom i duhovnom planu, i sada je tu gdje jeste, faktor koji se u globalnim odnosima itekako pita i uvažava, faktor koji se nikako ne može zaobići ili ignorisati, faktor koji uz ostale najjače svjetske “igrače” ravnopravno kreira i učestvuje u stvaranju međunarodne politike i odnosa, faktor prema kojem oči upiru sve više onih kojima je dosta razarajućeg i pogubnog djelovanja svjetskih centara moći pod kojim još uvijek stenju i guše se. I to samo u 15 godina!!!! Toga se najviše boje ti centri moći, odnosno ako je u samo 15 godina od onoga došla do ovoga, i pored svih njihovih nastojanja da je u tome spriječe, šta će Rusija biti i dokle će dogurati u “samo” sljedećih 15 godina ako ovako nastavi? A odgovor je da će dogurati dotle da će za te centre moći biti praktično nedodirljiva u svakom pogledu, pri čemu će oko sebe okupljati sve više “prebjega” iz njihovog tabora čime će praktično uništiti sve planove njihove globalne neograničene svemoći. Postat će živuća noćna mora njihovih snova koje se ne mogu riješiti, i to je glavni izvor sve njihove rusofobije i histerije koju prenose i na niže nivoe. Da li će je uspjeti spriječiti u tome, pokazat će vrijeme, mada ja lično mislim da neće, jer ima sve potrebne vojne, ekonomske, prirodne, resurske i unutrašnje društveno-kohezijske preduslove koje joj uz mudro, pametno i inteligentno političko vođenje omogućava da nastavi putem kojim je krenula i koji je zacrtala.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

“Zapadni” političari bi već trebali shvatiti da je uspostavljen multipolarni Svijet.

jale
Gost
jale
3 godine prije

“WIFO je proveo istraživanja na razini EU-27, bez Hrvatske, iako se ne zna zašto…” Zna se zašto! Zato što je Hrvatska samo formalno država, a u stvari je samo njemačka provincija, pardon, pokrajina.

Retten
Gost
Retten
3 godine prije

Trump je izjavio da zeli bolje odnose s Rusijom – a Natovci su se rastrcali kao zhohari iz vlage i mraka kad podignes kamen pa ih zasljepi sunceva svjetlost. ZIVIO TRUMP. Hej, CIA ako pratite sto pisem, zabiljezite da sam vikao zivio americki predsjednik Trump.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Znali su u Rusiji da sankcije zapada prema njima nisu eksperiment, nego kontinuitet agresije jedne zločinačke politike koja nema namjeru da se zaustavi samo na sankcijama pa su u dvije godine postali potpuno nezavisni u prehrambenoj industriji. Ako i dođe da glupavi neoliberali u fašističkim rukavicama ukinu sankcije više nikada hrvatske mandarine neće u Rusiju, a ni poljski krumpir, ni rumunjski špinat, ni njemačka piletina, ni britanska svinjetina, ni španjolska govedina. Sankcijama prema jednom velikom entitetu, mnogo malih entiteta su naškodili jedino sami sebi. A treba i dodati da su te sankcije prema Rusiji samo plod inata i frustracija bivše američke administracije koju su predvodili ratni zločinac Obama i ratna zločinka Hillary Clinton.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  jale

Sankcijama su dokazali novu “ekonomsku” doktrinu-da je IZOLIRANO tržište uspješnije od globalnog..

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Neznam kako? Posle uvedenih sankcija Rusija 2016 postala najveći izvoznik pšenice???
Največu dobit od uvedenih sankcija profitira USA???

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Juzni Slaveno su narodi goveda!

DRAGO
Gost
DRAGO
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

da u tim govedima ima mnogo bikova koji prave takvu telad kao što si ti!

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Nema šanse da sankcije nisu naštetile Rusiji. Ali ni izdaleka u onolikoj mjeri koliko su to željeli arhitekti. A EU pudlice su ponovo radile u korist vlastite štete. Da stvar bude zanimljivija, Rusija je bila primorana brzo se reorganizirati, razvijati i koristiti svoje potencijale i očigledno to čini vrlo uspješno. Da nije bilo sankcija neki sektori ruske privrede sigurno još ne bi bili na današnjem nivou. Da li je vic ili nije, ali navodno iz Rusije od nekih stižu molbe Merkelici da im ne ukida sankcije, tek ih je krenulo.

jale
Gost
jale
3 godine prije

Izgubljenih 400.000 radnih mjesta i ko zna tačno koliko stotina milijardi evra gubitka su sasvim dovoljan razlog da svi Europski političari momentalno dobiju – OTKAZ!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik