Evropske banke otkrivaju cijenu izlaska Rusije

EU novac
15 komentara

Potreba za otpisom imovine, kao i izdvajanje gotovine za zaštitu od očekivanih ekonomskih posljedica antiruskih sankcija, rezultiralo je milijardama eura gubitaka za evropske banke.

Zajmodavci su do sada ostvarili udar od oko 9,6 milijardi dolara, predvođeni Societe Generale i UniCreditom. ING i Intesa Sanpaolo izvijestili su da je ruska izloženost smanjila njihov zajednički neto prihod u prvom kvartalu za skoro 2 milijarde dolara.

Nekoliko zajmodavaca je reklo da će njihovi izgledi za ovu godinu biti ukinuti ako se pogoršanje sukoba Rusije i Ukrajine na globalnu ekonomiju pogorša. Intesa je navodno smanjila svoj cilj dobiti za 2022., upozoravajući da “veoma konzervativni” scenario predviđa još teži udarac.

Suočeni s ovom ekstremnom neizvjesnošću, direktori rizika nekoliko evropskih bankarskih kompanija održavaju sastanke s regulatorima i međusobno kako bi procijenili pouzdanost svojih modela i rezervisanja, rekli su za Bloomberg ljudi upoznati s tim.

“Nesolventnost preduzeća na našim tržištima će vjerovatno porasti” 2022. godine usljed porasta cijena energije, visoke inflacije i poremećaja u lancu nabavke, rekao je izvršni direktor Commerzbank Manfred Knof, kojeg je citirala agencija.

UniCredit je rekao da može apsorbirati najnovije makroekonomske efekte u svom širem poslovanju zahvaljujući svom “jakom” nivou kapitala, kvalitetu imovine i opreznim rezervama za gubitke po kreditima. Jedna od evropskih banaka s najvećim prisustvom u Rusiji, UniCredit je navodno pretrpjela 2 milijarde dolara jer razmatra izlaznu strategiju.

U međuvremenu, očekuje se da će francuski zajmodavac Societe Generale dobiti gubitak od 3 milijarde eura od prodaje svog udjela u ruskoj Rosbanci.

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
skurija
10 mjeseci prije

Jes nam Evropa Za paprila Juhu,moraćemo je posnu jesti s puno papra (uvezenog)

Mahatma
10 mjeseci prije

To nije problem za europske banke. One su navikle gubiti novac u zadnjih 14 godina.

abc
10 mjeseci prije

Europsko samoubojstvo….
Sve zbog slepe i naivne ljubavi do USA.

nekoime
10 mjeseci prije

Sve će to poreski obveznici platiti. Kao što su platili gubitke američkih (židovskih) banaka 2008.

Zoxx
10 mjeseci prije

Societe Generale ce dobiti gubitak …..ahahaha, vi vrijedate citaoce ovakvom nepismenoscu

tihobl
10 mjeseci prije

Nesto mi je sumnjiv broj od 9,6 milijardi. Te pobrojane banke su otprilike toliko izlozene u BiH. U Hrvatskoj i Srbiji daleko vise. Zar je moguce ta su tako slabo prisutne u Rusiji?

Max
10 mjeseci prije

Skupo ,

Zekonja
10 mjeseci prije

Ne sikirajte se, taj novac ionako nije pokriven zlatnom, srebrnom i platinastom težinom, što se sikirate. To se oni igraju izdavanja para od budućih izdanih navodnih kamata. Fiju briju

Zekonja
10 mjeseci prije

Vidite novčanice od 10 kuna izdate prije 2000. i ove sad, potpuno nova firma. Fiju briju

nepoželjni
10 mjeseci prije

Hahaha… pucaš sebi u nogu da bi boljelo neprijatelja….ludo, ne more luđe !

nessy
10 mjeseci prije

Banka ce ‘dobiti gubitak’?

Kalle balle
10 mjeseci prije

Ko sa budalom plese izgazi ga po prstima. Eu je jako glupa plavusa a njeni gradjani sakupljaci loptica na tenis tekmi. Jad od propale amerike vuce eu prema dnu.

Rimtutituki
10 mjeseci prije

EZB samo dtanca lovu,zato i ne vrijedi kao ni orije 3 mjeseca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI