fbpx

Facebook dobio najveću kaznu od 5 milijardi dolara zbog kršenja privatnosti svojih korisnika

Facebook ftc

Facebook će morati platiti kaznu od 5 milijardi dolara i podvrgnuti se “vladinim ograničenjima” što se tiče tretiranja privatnih podataka korisnika, prema uvjetima najveće dosadašnje nagodbe s američkom Federalnom Trgovinskom Komisijom (FTC). Kazna je nametnuta zbog kršenja privatnosti, kažu izvori.

Nagodba uključuje “vladina ograničenja za Facebookovo tretiranje privatnost korisnika”, izvijestili su Reuters i Wall Street Journal pozivajući se na izvore koji su upoznati s tim pitanjem. Što točno obuhvaćaju ograničenja nije navedeno. FTC je odobrio novčanu kaznu.

Novčanom kaznom se kažnjava Facebook jer je dopustio da čak 87 milijuna podataka korisnika dospije u ruke političke konzultantske tvrtke Cambridge Analytica, što je u suprotnosti s odlukom FTC-a iz 2012. godine. Prema tom sporazumu, postignutom nakon što je Facebook već više puta prekršio povjerenje korisnika dijeleći podatke s oglašivačima i razvojnim programerima, platforma se obvezala da će dobiti eksplicitnu suglasnost korisnika prije nego što će njihove osobne podatke proslijediti trećim stranama.

Cambridge Analytica nije bio jedini prekršaj koji je FTC otkrio. Tijekom istrage, koja je započela u ožujku prošle godine, regulator je pronašao preko 150 partnerstava za razmjenu podataka s trećim korporacijama koje su vidjele promjene privatnih podataka korisnika Facebooka bez znanja ili pristanka korisnika.

Izrečena novčana kazna je 100 puta veća od sljedećeg najvećeg kazne FTC-a za kršenje privatnosti. Ova kazna je također manja od desetine prihoda koje je Facebook imao u  2018. godini, te čini tek djelić njegove vrijednosti od 600 milijardi dolara. Mnogi kritičari tvrtke, uključujući i dva demokratska povjerenika koji su glasovali protiv, smatrali su kako ove kazne ne ide dovoljno daleko, potičući agenciju da aktivno obuzda zloporabe Facebooka kako ostale tvrtke ne bi slijedile njezin primjer.

Međutim, pravni problemi Facebooka još uvijek nisu gotovi. Washington DC, New York i druge države tuže tvrtku zbog brojnih propusta u zaštiti privatnosti podataka, uključujući ugovore o dijeljenju podataka i neovlašteno kopiranje korisničkih adresara e-pošte. Nekoliko članova Kongresa, uključujući Josha Hawleyja i Marka Warnera, predložili su zakone kojima bi trebali obuzdati zloupotrebe velikih tehnologija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tih 5 milijardi nije ni desetina prihoda…
I još im nije dosta, pa su davali podatke 150- orici…
E sad će lijepo navaliti svi s tužbama…
Ipak pravosuđe izgleda djeluje u usa.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Facebook je izmisljeno kako bi americká elita kontrolirala své oné kojí su protiv njih, kojí javno píšu itd..Kazna je štíglá od globalista, opět po dzepu americke elite a to ih najvise bolí, káď im páře dolaze .Iduce godine ide likvidacija Facebooka..

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Na ovakve kazne se mora gledati s velikom rezervom. Nigdje ne stoji da je kazna pravomoćna, to jest izvršna. Facebook je proizvod anglocionističke mafije koja vlada Usanijom, a pogotovo medijima i pravosuđem. Ja bih se kladio da tih 5 milijardi Facebook neće nikada platiti, jer sada kreće “pravna bitka” sa svim (ne)mogućim trikovima. Često puta se već tako događalo da je neka presuda objavljena kao presuda, ali nikad nije IZVRŠENA. Tako će biti i s ovom. Vjerovao bi tek kad vidim da je ta kazna zaista NAPLAĆENA, a bojim se da to neću doživjeti. Za nekoliko gdoina će u tišini završiti revizija procesa, o čemu neće biti jaqsvno govora, i sve će se zaboraviti.
Tako to funkcionira. Ne budite naivni. Ova ob java “kazne” je za nas gojime, da se veselimo.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Počeli samopljuskanje 😆😆

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Jeftino su prikupili protupravno sve sto ih zanima. To jeftino, ne mislim da je meni jeftino, vec njima!

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Drzavi nije problem sto se krsi privatnost gradana.
Drzava je postavila zakone po kojima takve kompanije moraju dijeliti podatke s drzavnim sluzbama kad ovi to zatraze.
Problem je u tome sto se kompanija bogati, a netko je bacio oko na sve te novce i nije dobio dio kolaca.
Kazna od 5 milijardi USD je za njih provizorna. Iznosi manje od 10% njihovih prihoda u 2018.
Cim je presuda objavljena Facebook dionice su znacajno skocile:
comment image

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x