fbpx

Federalne rezerve kažu da bi američke banke trebalo da upotrebe “Discount window” da bi umanjile gotovinsku krizu

Novac - Federalne rezerve

Federalne rezerve su u izjavi u ponedeljak navele da bi banke u Sjedinjenim Državama trebalo da koriste takozvani “prozor za popust” kako bi smanjile novčanu krizu za domaćinstva i preduzeća usred strahovanja da bi nova koronavirus (COVID-19) kriza mogla pokrenuti recesiju.

„Discount window“ su ustvari kratkoročni krediti bankama i igraju važnu ulogu u podržavanju likvidnosti i stabilnosti bankarskog sistema“, kaže se u saopštenju i dodaje da bi banke trebalo da koriste mehanizam da zaštite klijente od finansijskog naprezanja.

Discount window je instrument monetarne politike koji omogućava institucijama koje ispunjavaju uslove da pozajmljuju novac od Federalnih rezervi, obično kratkoročno, da bi podmirile privremene nedostatke likvidnosti izazvane unutrašnjim ili vanjskim poremećajima.

Federalne rezerve su izjavile da pružanje lakšeg pristupa finansiranju pomaže depozitarnim institucijama da efikasno upravljaju rizikom likvidnosti i izbjegnu korake koji mogu imati negativne posljedice za njihove klijente.

„Dakle, Discount window podržava neometani protok kredita za domaćinstva i preduzeća“, dodaje se u saopštenju.

Izjava Federalnih rezervi uslijedila je kada su akcije na Wall Street-u pale oko 11 procenata na početku trgovanja u ponedeljak zbog straha od recesije uprkos tome što je centralna banka u nedelju izvršila hitno smanjenje stopa – drugo u dvije nedelje – za jedan bod i izdvojila 700 miliona dolara za obveznice – kupovina za podršku finansijskim tržištima.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

“Discount window” se pojavljuje jer je povjerenje između banaka nestalo i narasle međubankovne kamatne stope koje se nude odnosno LIBOR – London Inter Bank Offered Rate.
Strah je definitivno nadvladao pohlepu.
To je siguran znak kako je sve krenulo niz brdo i kako povratka nema.
FED ionako više nema kontrolu.
Goldman Sachcsov glavni ekonomist danas je izjavio “World is in a recession”.
Valjda taj čovjek zna što govori i ako on nezna, tko onda zna.
Ministar financija Amerike je najavio kako će za dva tjedna doći helikopter i bacati dolare poviše glava Amerikanaca, ali za dva tjedna neki već mogu umrijeti i roditi se ponovo, odnosno to je prekasno da bi 1000 dolara mjesečno po svakom Amerikancu ili Amerikanki bilo uplaćeno na račun, a osim što je to prekasno to je i opasno jer to uz postojeći proračunski deficit znači još 4 – 5 tisuća miljardi dolara dodatnog deficita odnosno američkog zaduženja godišnje.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Neko pomenu da cene zlata i srebra padaju – u ovakvoj finasijskoj krizi???
Sve što sam pisao o berzi kao sretstvu za neverovatnu pljačku sada postaje kristalno jasno. Sumanute fluktuacije su već izvukle nezamislive pare, predatorski instikt je uključen na maksimum.
Ljudi će verovatno pomisliti “ovi će zavladati svetom ako već nije njihov” ali ja imam drugačiji osećaj. Ovo što se događa je stihijski, izgubljena je kontrola – ona je odavno minimalizovana ali je sada van svih granica. Sinoć sam pisao i sve više vidim razloga za ovakav stav – “finansijerosi” će da dožive VELIKO iznenađenje. Mi ćemo biti oduševljeni, sve će izgledati kao u bajci ali… sistem moći nije okrenut malom čoveku. Biće to opet “sjaši Kurta…”

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Burze se ljujaju i možemo prognozirati daljnji pad pa i slom burzi, ali nemožemo prognozirati redosljed kad i kako će koja klasa imovine gubiti vrijednost, nakon gubitka vrijednosti dionica neznamo hoće li fiat valute trajati još neko vrijeme u deflaciji prije nego nastupi hiper inflacija ili ne. O tome ovisi i cjena plemenitih metala, kojih iz razno raznih razloga cjena može još padati kao i cjena nafte, ali kad krene hiper inflacija cjena plemenitih metala ide u nebo. Neznamo tajming, jer znati danas tajming kad što i kako bi bilo isto kao i znati koji će brojevi biti izvučeni u subotu uvečer na loto. Danas nije najbitnije pitanje korone, nego hoće li doći do “credit freez” situacije odnosno prestanka rada banaka kad neće biti pristupa bankovnim računima i gotovini iz bankomata. Ne zaboravimo što se dogodilo na Cipru 2013 ili u Grčkoj 2015 kad Grci nisu mogli podignuti više od 50 eura dnevno sa bankomata, a banke su bile zatvorene i toliko su bili izluđeni da su na kraju popustili. Danas je puno gora situacija i kad se mase dovedu do očaja pristati će na sve jer nemožeš objasniti majci koja ima malo dijete da sutra neće moći kupiti mlijeko.… Pročitaj više »

Prevaranti
Gost
Prevaranti
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Bas nezna … goldsaks su neki jevrejski lopovi …

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Fed polako gubi kontrolu nad situacijom. Do takvog su zakljucka dosli gosti Rona Paula u njegovoj emisiji liberty report. Lik je inace bivsi kongresnik i precijednicki kandidat. Poznaje sustav iznutra. I vec godinama upozorava da fed vodi politiku koja ce dovesti do kraha te se zalagao za njegovo ukidanje. Takodjer on i njegovi gosti su dosli do zakljucka da je u Fed-u panika i da rezervnog plana osim ovoga sto ne daje rezultata nemaju. Tu se bas ne bih slozio. Imaju oni plan da spase svoju guzicu a ostalima karantena i izolacija

TerraMarique
Gost
TerraMarique
11 mjeseci prije

Prekasno, jedini lek i to na duzi rok je da FED predje iz privatnog u drzavno vlasnistvo SAD

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
11 mjeseci prije
Reply to  TerraMarique

I sta onda … Sta se mijenja kod parazita… Ponovo drugi narodi ce rmbaciti a ovi im ekonomiju realnu sisati. Za jenkije je jedini spas fame kon logori i da njima upravljaju Kinezi dok im se ne vrati njihov dug a kojeg i na taj nacion tesko ce vratiti. Usput da pocnu ziviti od rada a ne kao do sad izrabljavljati covjecanstvo sa zelenom farbom jeftinom i papirom.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  TerraMarique

@TM
To ti je kao usvojiti dijete s teškim autizmom,moraš imat velko srce,a ovi (svi zajedno)pokažu osijećaje/ plaču tek kad im cijev na čelo staviš..i počneš ruski rulet (sa tetejcom?).

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije
Reply to  TerraMarique

TERRA
SVAKA CAST.TO JE NAJVECI PROBLEM.AKO SE NEVARAM OD 1913.GODOINE ZA VRIJEME PRED.VILSONA FED JE U RUKAMA HAZARSKIH PORODICA.

TerraMarique
Gost
TerraMarique
11 mjeseci prije
Reply to  FATIH

TACNO TAKO.NAKON KONFEDERACIJSKOG RATA I PODELE, AMERIKA JE BILA DECENTRALIZOVANA KAO I BANKARSKI SISTEM.ALDRICH, WARTBURG I WILSON SU INICIRALI STVARANJE FED-A DA SE ” IZBEGNU KRIZE” I FED JE ZAMISLJEN KAO KONTROLNI SYSTEM GENERALNO CELOKUPNE FINANSIJSKO MONETARNE POLITIKE.DANAS FED SE SASTOJI OD 12 FED-OVA I OPET JE TERITORIJALNO I IDEJNO DECENTRALIZOVAN. ZBOG TOGA I KRIZE OBZIROM NA MEHANIZME I OPCIJE KOJE SU MALO RAZUMLJIVE U ODNOSU NA ODGOVORNOST I VEZE SA KOMERCIALNIM BANKAMA

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije

FED NAJVECA PRIVATNA KORPORACIJA OD 1913.GODINE.PRED.VILSON PREDAO JE U RUKE HAZARSKIM PORODICAMA.

BILJANA MORI
Gost
BILJANA MORI
11 mjeseci prije

Federalne rezerve kažu da bi američke banke trebalo da upotrebe “Discount window” da bi umanjile gotovinsku krizu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik