fbpx

Francuska je kaznila Google sa 1,1 milion eura zbog prakse rangiranja hotela

Francuska

Google Irska i Google Francuska dogovorili su se da će platiti kaznu od 1,1 milion eura (1,34 miliona dolara) nakon što je istraga utvrdila da rang liste hotela u kompaniji mogu potrošače  dovesti u zabludu.

Prema izjavi koju je u ponedjeljak objavilo francusko ministarstvo finansija i nadzorni organ za prevare, Google je izmijenio svoju praksu rangiranja hotela od septembra 2019.

Američki pretraživač optužen je da je kreirao svoj sistem ocjenjivanja hotela, koji koristi zvjezdice i posjeduje svoj algoritam. Francuska uredba precizira da takve sisteme ocjenjivanja može uspostaviti samo vlada i da je samo država ovlaštena da ih koristi.

U decembru je Google kažnjen zbog kršenja francuskih pravila o mrežnim kolačićima, a supervizor CNIL (Nacionalna komisija za informatiku i slobode) je izrekao kaznu od 100 miliona eura (121 milion dolara). Nadzorni organ rekao je da je novčana kazna protiv Google najveća koju je ikada izdao CNIL, dok je istoj kompaniji izrečena i prethodna rekordna kazna od 50 miliona eura (60,6 miliona dolara) zbog kršenja pravila o privatnosti podataka Evropske unije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
19 dana prije

Neka…

Jednostavno receno
Gost
Jednostavno receno
19 dana prije

Au kume, mnogo kume mnogo.

sokre
Gost
sokre
18 dana prije

jake li kazne

Maskman
Gost
Maskman
18 dana prije

Propast če jadnici

M&M
Gost
M&M
10 dana prije

Za 10 minuta toliko zarade…ali doslovno

POVEZANE VIJESTI

Izbornik