fbpx

Guverner mađarske središnje banke: ‘Uvođenje eura kao zajedničke valute bila je velika pogreška’

Pad eura

U komentaru objavljenom u nedjeljnom izdanju Financial Timesa guverner Gyorgy Matolcsy poručio je Europi da je došlo vrijeme da “potraži izlaz iz zamke eura”.

“Kreirana je štetna dogma da je euro ‘normalan’ sljedeći korak prema ujedinjenju zapadne Europe. Pritom usvajanje zajedničke europske valute uopće nije bila normalna stvar jer za tako nešto nije bio ispunjen gotovo nijedan preduvjet”, piše Matolcsy u FT-u.

“Rijetko priznajemo prave korijene nepromišljene odluke o stvaranju zajedničke valute: bila je to zamka.”, navodi mađarski guverener.

“Dva desetljeća nakon lansiranja eura nije izgrađena većina nužnih potpornih stupova na kojima bi počivala uspješna globalna valuta – ni zajednička država, ni proračun koji bi pokrivao najmanje 15 do 20 posto BDP-a eurozone, ni ministar financija eurozone ni pripadajuće mu ministarstvo”, pojasnio je.

“Europljani se moraju odreći svojih rizičnih težnji o stvaranju sile koja je suparnica SAD-u. Članicama eurozone trebalo bi dopustiti da napuste valutnu zonu u narednim desetljećima, a oni koji ostanu trebaju izgraditi održivu globalnu valutu.”; zaključio je guverner.

Mađarska nije članica eurozone i nije utvrdila datum kada želi pristupiti zoni primjene zajedničke europske valute. Otkada je 2010. na čelo vlade došao Viktor Orban, zemlja provodi samostalnu ekonomsku politiku, kombinirajući različite mjere.

Vlada i središnja banka u više su navrata naglašavale da Mađarska ne bi trebala pristupiti eurozoni dok njezino gospodarstvo ne bude dovoljno snažno.

Izvor: Vijest preveo Narod

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Pametni Mađari vode politiku koja će Mađarskoj biti od koristi. Što se nikako ne može reći za naše tamburaše, i vladu i guvernera i sve ostale male i velike lezileboviće. Ti samo misle kako će se što prije i što bolje osobno potkožiti, a za narod i državu ih zaboli ona stvar.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Sarmat

ispravno rečeno
‘Uvođenje eura kao zajedničke valute bila je VELIKA PLJAČKA’

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Zato je guverner Rohatinski dobio nagradu kao najbolji guverner.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Aurora

taj je uništio ekonomiju zemlje kao i njegov nasljednik
najgori izdajnici u povesti naroda

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Euro je bio alat (na Europskoj razini) kojim su ocvale ekonomije zapadne Europe zeljele produziti vlastiti zivot u blagostanju pijuci krv na slamku drzavama istocne i jugoistocne Europe jednako kao i Dollar na svjetskoj razini.Ovaj je sad nakon 20 godina nesto skuzio, kao sto ce trebati sljedecih 20 godina da se nesto uradi po tom pitanju,u medjuvremenu cemo svi pomrijeti pa zapadna Europa moze slobodno nastaviti ispocetka sa nekim novim Neurom.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Euro je bio alat najveće pljačke stoljeća, (prva) KONVERZIJA nacionalnih valuta u Euro.
Gradjani Nizozemske, Italije, Španjolske, Francuske u toj zamjeni su brutalno pokradeni, u ne znam čiju korist.
U Hrvatskoj se vezanjem FIKSNOG tečaja Kune na Euro, krađa cijelo vrijeme produžava.
Uvođenjem Eura u RH, nastojat će se sakriti tragovi te brutalne krađe fiksne konverzije, koja traje desetke godina.
Sada, jasno vide da su prevareni, Italija hoće nazad Liru, Njemačka Marku, ali boljim se da EU lideri to neće dozvoliti.
Svađa oko vrijednosti i podjele Eura će uskoro biti glavni razlog raspada EU.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije

Euro je tu da ostane, barem dok koristimo valute u ovom obliku. Da je bilo vise pameti, a manje pohlepe EUR bi danas bio globalno puno jaci.

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije

Kakav fiksni tečaj??? Bio je € skoro 8 kuna, trenutno je 7,1

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Kažeš da su građani tih država pokradeni, shvatili to i sad hoće nazad svoje stare valute? Pa ti izgleda da ne znaš ko drži bankarski sistem u celom svetu, ne verujem da neznaš ko postavlja direktore banaka po svim tim državama

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Euro nije problem nego EU, jer ona je nekome mater a nekome maceha. Godinama Svabe imaju veci izvozni od dozvoljenog I nikom nista, godinama Francuzi imaju drzavni deficit (ai Njemacka) preko4% a dozvoljeno je ispod 3% I nikom nista. Njemacka drzava je ulozila novac u svoje banke a juzne to ne mogu uciniti, DB je jedna of baka koje su da surprime akcijama provocirale krizu 2008. Italija je treca ekonomija I druga industrija u EU, Ali Jedna Finska joj soli pamet, propala Nokia propala Finska. Italija ima veliki drzavni dug Ali mali personalni dug, I 90% obitelji ima svoj Stan, u drugim drzavama pogotovo “razvijenim sjevernim I nazovi postenim” (a nedavno smo citali da su upravo njihove banke prale mafijaski novac) obitelji zive na bankovnim kreditima.
Zato ne treba kriviti EURO nego Macehu Evropu i u njoj drzave poput Njemacke / Fancuske I drzavice poput Lihtenstajna koje iskoristavaju druge soleci im pamet.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  Mario

Nokia je “propala” iz drugih razloga a ne da propadne monoplista sam od sebe. Za sve treba kriviti one koji ovakovu monstruoznu tvorevinu za njene podanike stvoriše.

Ermess
Gost
Ermess
1 godina prije
Reply to  Mario

Tečaj svoje valute je mnogim malim zemljama bio i sredstvo upravljanja gospodarstvom, uvodjenje eura je to ukinulo, jer upravlja netko drugi. Stoga je euro samo indirektan način kolonizacije i vladanja, a tko uvede euro, nikad više neće biti samostalan.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

I bolje integracije su se raspale…

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije

Ček, tek je sad skužio da je jewuro sredstvo pljačke? Što mu je toliko trebalo kad i kumica na placu to zna još od razmjene dvije marke za jedan jewuro i tako oljačkaše sve 50 posto. Mudar neki guverner.

izlaz - exit
Gost
izlaz - exit
1 godina prije

Greska, potrazi izlaz: Frexit, Bexit, Dexit, Oexit, Grexit, Hexit, …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik