Huawei će možda dobiti dozvolu za izgradnju istraživačkog centra u Velikoj Britaniji

Huawei
2 komentara

Kineski telekom gigant Huawei trebalo bi da dobije odobrenje britanske vlade za izgradnju centra vrijednog 400 miliona funti (494 miliona dolara) za razvoj tehnologije čipova u srcu britanskog Silicon Fena.

Kineska kompanija želi da izgradi objekat u selu Sawston, sedam kilometara od Cambridgea. To područje se često naziva „Silicijumska lepeza“ zbog grozda visokotehnoloških firmi. U njemu je, između ostalih, smješten glavni japanski ARM Holdings, a novi Huawei centar trebao bi biti smješten samo 15 minuta od ovog sjedišta.

Prema izvještaju, lokalnom vijeću je već savjetovano da odobri Huaweijevu aplikaciju u cijelosti, a o prvoj fazi treba da odluče već u četvrtak.

Vjeruje se da će centar početi s radom sljedeće godine i zaposliti 400 ljudi, a koristit će se za istraživanje i razvoj čipova za upotrebu u širokopojasnim mrežama – SAD pokušavaju blokirati pristup kompaniji ovakvoj tehnologiji.

Washington vrši pritisak na svoje saveznike, uključujući Veliku Britaniju, da u potpunosti zabrane Huaweiju uvođenje 5G mreža, tvrdeći da firma sa sjedištem u Shenzhenu predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost zbog navodnih veza sa kineskom vladom. Huawei je negirao optužbe. Ranije ove godine, Britanija je odlučila da dozvoli kompaniji da učestvuje u njenim mobilnim mrežama nove generacije.

Iako je London ograničio učešće Huaweijeve kompanije u 5G mrežama na 35-postotni tržišni udjel i isključio ga iz isporuke opreme za “osjetljive dijelove” mreže, Washington nije bio zadovoljan razvojem. U januaru su neki američki senatori rekli da odluka prijeti narušavanju odnosa između dvije zemlje. Američki predsjednik Donald Trump čak je razmatrao ograničavanje britanskog pristupa obavještajnim podacima koji se dijele između „Five Eyes“ nacija.

Iako je Trumpova administracija na kraju odustala od te prijetnje, nastavila je svoju kampanju pritiska protiv kineskog dobavljača. Pored stavljanja kompanije na crnu listu, SAD su pokušale da je odsijeku od globalnih isporuka poluprovodnika, koji su neophodni za proizvodnju opreme i pametnih 5G telefona.

Posljednji potez SAD koji je ciljao Huawei već je pokrenuo zabrinutosti u Velikoj Britaniji. Britanski bezbjednosni zvaničnici proučavaju mogući uticaj ograničenja i rekli su operaterima da obezbijede da imaju dovoljno Huawei opreme zbog straha da bi sankcije mogle da poremete sposobnost kineske kompanije da održava zalihe.

HuaweikinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MatijaVZHR
3 godine prije

Trump je izjavio da će ograničiti Britancima pristup obavještajnim podacima iz “five eyes” mreže. Malo čudno jer su “four eyes” iz te mreže britanski kolonijalni protektorati po direktnom kontrolom njezinog veličanstva (Kanada, Britanija, Australija i Novi Zeland). Ako ŽELITE: – još COVID-1984 farse – vladavinu neustavnih “stožera” – TV prijetnje dražesne Alemke Markotić – još iseljavanja iz Hrvatske – propast gospodarstva i novu krizu – teroriziranje malih i srednjih tvrtki i obrtnika od strane porezne uprave – obavezno cijepljenje za sve, i staro i mlado, svime i svačim, svake godine – vrlo restriktivne kvazizelene politike sa velikim povećanjem cijena i dostupnosti goriva i plina što će dovesti do enormnog povećanja troškova života i održivosti samog života – totalitarnu kontrolu kretanja, druženja, trgovanja i mišljenja – redukciju populacije – prihvat ilegalnih imigranata povezanih sa Al-Qaidom ili ISIL-om te islamskim radikalnim i kriminalnim organizacijama i njihovo naseljavanje po hrvatskim ispražnjenim selima –… Čitaj više »

MatijaVZHR
3 godine prije

Huawei će omogućiti režmu u VB upravo ostvarenje davno zamišljene vizije – totalitarni i apsolutni nadzor stanovništva i globalnih telekomunikacija u do sada nezamislivom obimu. 5G je zapravo mreža s dvostrukom svrhom – vojno-obavještajnom i civilnom. Temeljna svrha je potpuni nadzor domicilnog stanovništva a koji će se prodati ljudima kroz marketing o bržem internetu, tele-medicini, virtualnoj stvarnosti i hrpi sličnih nepotrebnih trivijalnosti uz veliko dodatno elektromagnetsko zagađenje o kojem, vidi vraga, lažni eko-greteni i zeleni vilenjaci niti jedne riječi. Ma gdje ste vidjeli da “aktivisti” ikada govore protiv velikih korporativnih interesa i sustava? Neobično, jel da…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI