Inflacija SAD i EU rezultat ”neviđenog” štampanja novca

Stampanje dolara
13 komentara

Inflacija u SAD-u je posljedica grešaka američkih finansijskih vlasti, što su i priznale, dok je u EU više vezana za kratkovidu energetsku politiku u Briselu, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin. U svakom slučaju, to nema nikakve veze sa Moskvom ili njenim akcijama u Ukrajini, dodao je on.

Pokušaji da se okrive previranja u Ukrajini za vrtoglave troškove života na Zapadu predstavljaju izbjegavanje odgovornosti, rekao je Putin u TV intervjuu koji je uslijedio nakon njegovog sastanka sa šefom Afričke unije Mackyjem Sallom u Sočiju.

Gotovo sve vlade pribjegle su fiskalnim stimulansima kako bi podržale stanovništvo i poduzeća pogođena blokadom Covid-19. Rusija je to učinila “mnogo pažljivije i preciznije”, bez narušavanja makroekonomske slike i podsticanja inflacije, ustvrdio je Putin. Nasuprot tome, u SAD-u je ponuda novca porasla za 38 % – za 5,9 biliona dolara – za manje od dvije godine, u onome što je on nazvao “proizvodnjom štamparije bez presedana”.

Očigledno su američke finansijske vlasti pretpostavile da će se, pošto je dolar svjetska valuta, kao u stara vremena, to raspršiti po cijeloj svjetskoj ekonomiji i da neće biti primjetno u Sjedinjenim Državama. Ispostavilo se da to nije slučaj.

Američka ministarka finansija Janet Yellen učinila je “pristojnu” stvar priznavši da je pogriješila u vezi sa inflacijom, rekao je Putin. „Dakle, ovo je greška finansijskih i ekonomskih vlasti SAD, ona nema nikakve veze sa ruskim akcijama u Ukrajini, uopšte nema.

U intervjuu za CNN u utorak, Yellen je rekla da ne razumije u potpunosti “neočekivane i velike šokove za ekonomiju koji su podstakli cijene energije i hrane, te uska grla u opskrbi” koja su na kraju izazvala inflaciju.

Što se tiče EU, Putin je sugerisao da je inflacija nastala zbog „kratkovide politike” Evropske komisije u energetskom sektoru u promovisanju „zelene agende” iz klimatskih zabrinutosti. Evropljani su takođe odbacili ruske prijedloge za dugoročne ugovore o prirodnom gasu, što je dovelo do povećanja cijena na spot tržištu, rekao je Putin.

“Sve je međusobno povezano”, rekao je ruski lider, napominjući da je rast cijena plina tada “dramatično” povisio cijenu gnojiva – između ostalog – i mnoge industrije učinio neisplativim, primoravši ih da se zatvore.

Za mnoge evropske političare, rekao je, ovo je bio potpuno neočekivan razvoj događaja. Ali mi smo upozoravali na ovo, i to nema nikakve veze sa bilo kakvom ruskom vojnom operacijom u Donbasu“, rekao je Putin.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
9 mjeseci prije

Dedolarizacija !?
To je primarni zadatak planetarne ekonomije, i država Zemlje!

Pero
9 mjeseci prije

Dolar i euro su fiat valute čiju vrijednost prisilom,vojnom i svim drugim načinima održava SAD i Europa.U zdravom načinu funkcioniranja vrijednost valute bi ovisila o količini novo stvorene vrijednosti.

preseren3
9 mjeseci prije

Fali jedna BISTVENA informacija.
Pošto je bio dolar svjetska valuta, štampanje dolara mogli su uturiti čitavom svjetu.
Kako se zapadni svjet smanjuje, tako inflacija postaje sve očitija…
Razmjena u vlastitim valutama između Rusije i Kine porasla je za više od 1000%!!!
A sada dolazi BRICS(A).

Vedran
9 mjeseci prije

Stampanje novca se odvijalo tokom plandemije i sada to dolazi na naplatu.

Max
9 mjeseci prije

Nije to greška nego namjera.

jozo.bloket
9 mjeseci prije

EU je isto tiskala dodatni novac, ali u manjoj mjeri nego SAD.
Mene više brine inflacija, na koju RH više ni teoretski ne može utjecati, nakon što nam poremećeni uvedu euro slijedeće godine. Ako bi danas mogli makar i minimalno utjecati na inflaciju, smjenom režima, sadašnje oporbe i ekipe iz HNB-a, nakon eura gubimo i teoretske šanse.

Ostaje mi samo čestitati režimu, oporbi i genijalnim čitateljima Jutarnjeg, Večernjeg, Indexa i sličnih na uvođenju eura, i na odbijanju mogućnosti za referendum o uvođenju eura.
Bravo veleumovi, važno da ste vi spriječili rigidne desničare, katotalibane, ustaše, maloumnike, kamenjare i ostale državne neprijatelje u organiziranju referenduma.

Davko
9 mjeseci prije

Jasno FED mafija štampa novaca bez pokrića koliko hoće a nitko ih ne može zaustaviti

nekoime
9 mjeseci prije

Valjda na Jewsu.

Greška
9 mjeseci prije

Nije to namjera, to je realizacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI