Ispada da se sankcija Rusiji moraju pridržavati samo “budale”

Wall Street
24 komentara

Već tri godine Sjedinjene Države zapadnu javnost siluju s mantrom o potrebi nametanja i održavanja sankcija protiv  Rusije zbog ukrajinske krize. S vremenom je Washington, uvijek uz dogovor s europskim birokratima, uspio uvjeriti i zemlje članice Europske unije da usvoje iste mjere, a sve kako bi se sačuvale “norme međunarodnog prava i integritet Ukrajine”.

Naravno, rezultat sankcija protiv Rusije je katastrofalan. Trgovina s Rusijom se smanjila u cijeloj Europi, a samoubilački potezi Baracka Obame su pogodili brojne sektore gospodarstava EU. Postoje izuzeci, kao na primjer Njemačka, koja polako, ali sigurno, ide ka realizaciji projekta “Sjeverni tok 2“, čime će postati najveća sila za distribuciju ruskog plina u Europi. No, kako su govorili u starom Rimu, što je dozvoljeno Jupiteru, nije i biku. Osim Njemačke, imamo još jedan “zanimljiv” slučaj, jer kad netko gubi, na drugoj strani netko mora zaraditi, a to su u financijski divovi JP Morgan i Goldman Sachs.

Forbes je proučavao provođenje sankcija protiv Rusije, a rezultate istrage je u opširnom članku objavio Kenneth Rapoza. Ispostavilo se da su ove dvije američke investicijske banke  trenutno dvije od tri vodeće investicijske banke u Rusiji. Samo u prva četiri mjeseca ove godine su prikupile više brokerskih provizija nego u posljednjih godinu dana.

“Brokerske provizije su zarada koju je  Carter Page priskrbio u poslovima s Rosneftom”, piše Forbes. Zanimljivo je i da je Page bio vanjskopolitički savjetnik u kampanji Donalda Trumpa, koji je bio “primjer dobrih veza s Rusima u Trumpovom timu”.

Međutim, uredi JP Morgana i Goldman Sachsa vrlo opušteno vode financijske aktivnosti u Moskvi i okolici. Iako su tvrdili da je Hillary Clinton kandidat Wall Streeta, a Donald Trump “realnog sektora”, ni nakon inauguracije novog predsjednika se nije ništa promijenilo. Štoviše, do 20. travnja ove godine su ponude investicijskih banaka porasle za 32% u odnosu na svih 12 mjeseci prošle godine. Čini se da dokazivanje Trumpa da nema nikakvih veza s Moskvom na drugoj strani osigurava monopol u poslovanju za JP Morgan i Goldman Sachs u Ruskoj Federaciji.

Ali kako je to moguće, ako uzmemo u obzira da su sankcije nametnute Rusiji i dalje su na snazi? Forbes objašnjava “kako sankcije za ove dvije kuće jednostavno ne vrijede i da su one stvar politike, jer novac kojeg dobiju ostaje u Rusiji, a ponekad se seli u off shore tvrtke u Hong Kongu”.

Obje američke banke surađuju s najvećom ruskom investicijskom bankom u zemlji VTB Capital.

Sankcije koje su trenutno na snazi zabranjuju američkim tvrtkama zajednička ulaganja s ruskim tvrtkama u području istraživanja nafte, te da primaju ili daju novac ruskim bankama pod sankcijama. Među njima je i VTB Banka, koja posjeduje VTB Capital.

Međutim, američkim poduzetnicima iz drugih sektora gospodarstva nije zabranjeno pružanje konzultantskih usluga.

“Iako ova mjeru vlade mogu tumačiti proizvoljno, američke tvrtke u praksi mogu sklapati sporazume s ruskim tvrtkama i onima za koje Washington tvrdi da nisu prekršile pravila”, piše Forbes i pojašnjava da se ovim argumentom služe dvije glavne bake Wall Streeta, uključujući Goldman Sachs koja je čvrsto na strani Trumpove administracije.

“Mnoga investicijska društva posluju s ruskim tvrtkama pod sankcijama, a neka, kao što je JP Morgan, drže novac u Rusiji”, pojašnjava Forbes.

Forbes kao dokaz navodi slučaj obveznica Gazproma, koje su na tržištu od ožujka i vrijede oko  milijardu dolara, a imaju snažnu potražnju među američkim i europskim investitorima. Kupci su uglavnom JP Morgan i Deutsche Bank, kao i VTB Capital i Gazprombank.

“Istog mjeseca je Gazprom na tržište plasirao dodatnih 750 milijuna dolara u obveznicama, po prvi put nakon povratka Krima Rusiji. Ukupna vrijednost inicijalnih i sekundarnih ponuda u razmjeni s Rusijom je na tržištu dosegla 1,2 milijarde”, navodi Forbes, što je najviša razina u proteklih šest godina.

Ispada da se sankcija moraju pridržavati budale, a zaradu od plina i ulaganja u financijski sektor i rusko gospodarstvo općenito, čak i one pogođene sankcijama, ubirat će Njemačka i Wall Street. Obzirom da govorimo o milijardama dolara, za kraj je lako zaključiti da je politika sankcija protiv Rusije dovela do gubitaka u većine, samo kako bi se osigurala korist “odabrane nekolicine”. Uobičajena priča.

goldman sachsSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
7 godine prije

Još jedan dokaz da od ovakve EU sem Njemačke niko drugi nema koristi.Za ideale ginu budale…

Laki Topalović
7 godine prije

Bar je u nas bilo mandarina po pola kune kila, a da prste ližeš… Jbg , ruski “višak”. Koliko ono? 90 000 tona

Ivan1
7 godine prije

Plin i nafta spajaju ljude.

Natovac za novac
7 godine prije

Sankcije stetu Rusiji.
US-rani i njihovi sateliti su izjavili na samom pocetku da je svrha sankcija da ono sto zeli dobiti Rusija da ce dobiti ali skuplje, Rusija sve placa skuplje.

Weteran
7 godine prije

Vazalne provincije verno služe: Nemačka, Francuska, Italija, Španija, …., Vanuatu, Nauru

Koča Popović
7 godine prije

Dok njemacki Siemens, francuska Arewa i Svedski ABB operiraju po ruskom trzistu, moja tvornica izgurana je izgurana i gubi 40 milijuna kuna godisnje jer se mora drzati sankcija. Moram napomenuti da je moju firmu gradio toliko omrazeni samoupravni socijalizam. Usvakom smislu smo konkurentni gore navedenim firmama. Zivjeli hrvatski nacionalisti koji su nas kao kurvu podveli krupnom kapitalu!

Čađo
7 godine prije

Samo čekajte ameri da vas debelguza kolinda vidi….
Pa kad pukne šakom o stol…
Na*ebt ćete ko žuti…
Nakon što Rusija poklekne pod hrvatskim, crnogorskim, kosovskim, rumunjskim i bugarskim sankcijama, kolinda će osobno predvoditi napad na Rusiju moćnom hrvatskom avijacijom, a tada slijedi invazija predvođena bezbrojnim crnogorskim junačinama…
Drži gaće Putine i ne obaziri se prije Vladivostoka….

Zare
7 godine prije

Bio danas u trgovini (Ikea, Nemacka) i vidim na staklenoj casi “made in Russia” 😀

mars
7 godine prije

“Budale” iz naslova koje se moraju pridržavati sankcija nisu budale zato što ih se pridržavaju, već zato što su svoja jaja dobrovoljno stavili u otvorenu američku drobilicu koja će se vrlo izvjesno zatvoriti ako im slučajno padne napamet da odjednom postanu pametni. Eto, zato su Budale i to sa velikim početnim slovom.

Samo malo
7 godine prije

Zeljeli su bankrot Rusije ali nisu uspili. Rusi su se iskoprcali iz svih sankcija koje su im nametnute. Propale su neke njihove drzave u meduvremenu ali o tome se slabo zna jer se krpaju da se ne sazna.

Jupiter
7 godine prije

Čudno da u Evropi pada razmena dobara sa Rusijom dok u istm vremenu raste razmena između USA i Rusije?

neutralni
7 godine prije

prošle godine Moskva je od mercedesa kupila za 560 miliona mercedes abutobuse za obnovu voznog parka u Moskovskom regionu..Toliko sankcijama..Bitno da male drřžavice puše a veliki dalje rade bez problema..

Nightwatch
7 godine prije

Kad bi nama sankcije lupili mozda bi i mi poceli proizvodit napokon nesto,. mozda..

FRANO
7 godine prije

AMERIKA I NJENI PREDSJEDNICI U DRUGOJ POLOVICI 2O-TOG STOLJEĆA ,PA SVE DO DANAŠNJIH DANA. U AMERICI,OD ZAVRŠETKA II SVJETSKOG RATA IZABRANA FACA U LIKU PREDSJEDNIKA MOŽE BITI I PEKARSKI POMOĆNIK ,KAKVA JE FACA BIO SADAŠNJI PREDSJEDNIK OLABAMA I NJEGOV ČOPOR SAVJETNIKA ČIJI JE JEDINI ZADATAK BIO SAVJETOVATI IZABRANOG PRDSJEDNIKA KAO FIGURU ,NAJMOČNIJE I NAJPLJAČKAŠKIJE IMPERIJE SVIJETA , KAKO SE PREDICTRATI NA SLIKANJU SA DRUGIM NAJMOĆNIJIM ČOVJEKOM SVIJETA ,PUTINOM,DA IZGLEDA UVIJEK SUPERIORNIJE ,PAMETNIJE I DOMINANTNIJE ,PO MIŠLJENJU NEUKIH AMERIČKIH MOZGOVA U APARATU KLAUNA ZADUŽENIH ZA KLAUNSKE GEGALIJE IZABRANOG,ODNOSNO, ODABRANOG PREDSJEDNIKA ,NE IZABRANOG,KLAUNA UPRAVLJANJA TOM AMERIKOM .INAČE ,AMEERIČKI ČOVJEK JE OD II SVJETSKOG RTA POSTAO ,MAKAR JE BIO I PRIJE ,ALI NE TAKO ISTAKNUTO, GLUP SAMOSVOJAN,SAMOVOLJAN ,SAMOSTOJAN I UVJEK U PRAVU ,MA ŠAT NAPRAVIO U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA.RAZLOG SVEMU TOME JE STUPANJ RAZVOJA TEHNIKE I TEHNOLOGIJE KOJA JE BILA I OSTALA ODLUČUJUĆI FAKTOR DOMINACIJE SVIJETOM ,PA SVAKI AKT MAJKE AMERIKE U BILOKOJEM PODRUČJU… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI