Kina izlaže plan za slijetanje na Mjesec i sistem odbrane od asteroida u izvještaju o novom svemirskom programu

Kina slijetanje na Mjesec
13 komentara

Kineska nacionalna svemirska administracija objavila je novi dokument u kojem su navedeni planovi za narednih pet godina, uključujući ambiciozan napredak u svemirskom programu države koji uključuje razvoj „novih oblika svemirske ekonomije“.

Kineski svemirski program je narastao preko svih granica posljednjih godina, a kulminirao je sondama poslatim na Mars, neistražene dijelove Mjeseca i lansiranjem velike nove modularne svemirske stanice. Međutim, Peking izlaže mnogo veće snove u svom najnovijem izvještaju pod naslovom „Kineski svemirski program: perspektiva za 2021.“

U fokusu CNSA u narednim godinama će biti završetak svemirske stanice Tiangong lansirane prošle godine; završetak kineskog sistema za posmatranje Zemlje visoke rezolucije za daljinsko ispitivanje; postavljanje temelja za lunarnu istraživačku stanicu; i početak odbrambenog sistema od asteroida blizu Zemlje, rekao je novinarima zamjenik direktora CNSA Wu Yanhua.

Dokument takođe iznosi široke planove za povećanje međunarodne naučne saradnje i razvoj onoga što je Wu nazvao „novim oblicima svemirske ekonomije“.

„Na primjer, Kina i Rusija će zajedno pokrenuti plan međunarodne naučne istraživačke stanice na Mjesecu – što je veliki dugoročni projekat međunarodne naučne saradnje. Pozdravljamo učešće svih zainteresovanih zemalja, međunarodnih organizacija, naučnika i inžinjera“, rekao je Wu.

Drugi projekat će biti uklanjanje svemirskog otpada, za šta je Kina već lansirala nekoliko satelita čistača sa robotskim rukama za hvatanje svemirskog otpada i njegovo prikupljanje ili prisiljavanje da se sudara sa Zemljinom atmosferom koja će ga spaliti.

Izvještaj takođe kaže da CNSA planira da proširi sposobnost kineskih svemirskih letjelica da same upravljaju – nešto što je već testirano na bespilotnoj letjelici za snabdjevanje Tianzhou koja se koristi za slanje opreme i robe na Tiangong.

Ciljevi istraživanja uključuju lansiranje lunarnih sondi Chang’e-6 i Chang’e-7, što će uključivati napore za vraćanje uzoraka poput onih sa Chang’e-5 2020.; misija vraćanja uzorka sa asteroida; misija sudaranja kometa; i obavljanje većeg dijela pripremnih radova za misije povratka uzoraka na Mars i Jupiter.

CNSA takođe želi da se urade ključna istraživanja za tehnologiju potrebnu u misiji Chang’e-8, za koju se očekuje da će biti pokrenuta 2027. i da se pripremi za izgradnju baze za istraživanje Mjeseca do 2035. godine.

Ovdje dole na Zemlji, CNSA planira da završi nadogradnju lansirnih mjesta u Jiuquanu, Taiyuanu i Xichangu.

Očekuje se da će 2024. godine CNSA lansirati teleskop svemirske stanice Xuntian, koji će se u velikoj mjeri moći uporediti sa NASA novopokrenutim svemirskim teleskopom James Webb.

kinamjesecSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime*
2 godine prije

Hoce li se ovaj put sjetiti da postave kameru na Mjesec i tako otklone svake “teorije zavjere”?Naravno da nece ,ali je sigurno da ce nas razni “milici” i dalje bombadirati svakakvim glupostima

Emiliano Zapata
2 godine prije

Valjda ce ovi uloziti malo vise jena u te filmove u odnosu na ostale svemirske agencije…
Pogotovo u odnosu na Israel i Indiju iako se ni ameri nisu proslavili iako imaju Hoolywood…
(koga zanima neka potrazi snimljene gluposti i greske na stanici mir i sl. dok nisu trajno izbrisali)…

@Email (nije ...)
2 godine prije

Nema zaštite od asteroida, nemoguće ih je zaustaviti.

BanOvan
2 godine prije

Možda ne bi bilo loše da sve te velesile pospreme Zemlju da se na njoj može živjeti normalno pa neka oda idu na Mjesec da se igraju. Mislim da su svi dovoljno otpada ostavili da imaju još duuugo da pospremaju.

vetmaniac
2 godine prije

što se babi tilo to se babi snilo…

Buzz Aldrin
2 godine prije

Tko još vjeruje u slijetanje na mjesec? Nikada se nije desilo i nikad neće…

Zagten
2 godine prije

😂😂😂😂😂

nekoime
2 godine prije

Sad će Ameri snimiti film u kojem John Wayne protjeruje Bruce Leea s Mjeseca i predaje upravu crnoj trans-seksualnoj eskimki jamajčanskih korijena, čiji će prvi zadatak biti bojanje Mjeseca u dugine boje. Naravno, svi će sudionici borbi biti cijepljeni nakon svake bitke.

Trt
2 godine prije

Svemirski otpad će oni uklanjat? Da se svemir ne zagadi od otpada sa Zemlje? Pa da se svemirsko zatopljenje ne desi pa moramo u drugi svemir selit jel? Najveći doseg ljudske misli u zadnjih 100 g je raskirnkavanke laži da je čovjek bio na Mjesecu i poslao rovera na Mars koji je snimio guštera kako trči između kamenja tamo,vjerojatno u sezoni parenja – navodno tada su prilično živahni u psihoseksualnom smislu reprodukcije. Jebiga – sjebo ih internet…vise na žicama u vakumu..padaju mikrofoni na pod u svemiru bez gravitacije…gušter namiguje iza stijene na Marsu…”ma imam ju frende,samo da izađe ispod stijene…” Stay safe – spusti se na Zemlju.

MKD
2 godine prije

Izlaže plan, al ne i da če da slete

Max
2 godine prije

Planet ode u vražju mater

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI