Kina uzvraća u ratu za proizvodnju čipova sa Zapadom

Kina i SAD - Proizvodnja cipova
12 komentara

Kina se suprotstavila naporima koje predvode SAD u blokiranju napretka svoje industrije proizvodnje čipova, postavljajući ograničenja na izvoz ključnih sirovina koje su potrebne njenim zapadnim rivalima za proizvodnju poluvodiča.

Nove kontrole izvoza, koje je kinesko Ministarstvo trgovine objavilo u ponedjeljak, stupit će na snagu 1. kolovoza i primjenjivat će se na galij i germanij – rijetke metale koji se koriste u proizvodnji računalnih čipova i raznih drugih proizvoda, poput solarnih panela i napredne radarske opreme. Ministarstvo je izjavilo da će izvoznicima biti potrebna “posebna dozvola” za isporuku bilo kojeg od ta dva metala ili njihovih derivata iz Kine, u cilju zaštite nacionalne sigurnosti.

Kina je najveći svjetski proizvođač galija i vodeći izvoznik germanija. Europska unija je uvrstila oba metala na svoj popis kritičnih sirovina, što znači da su ključni za europsku ekonomiju. SAD nije proizvodio galij od 1987. godine i oslanjao se na Kinu za 53% svog uvoza tog materijala između 2018. i 2021., prema Američkom geološkom zavodu.

Europska unija se pridružila američkim ograničenjima izvoza čipova u Kinu. Ova najava Pekinga dolazi samo tri dana nakon što je nizozemska vlada uvela nova ograničenja na izvoz napredne poluvodičke opreme, podržavajući napore SAD-a u blokiranju kineskog pristupa tehnologiji koja se smatra ključnom za razvoj umjetne inteligencije.

Taj potez Amsterdama izazvao je oštar odgovor kineske vlade, koja tvrdi da SAD prisiljava druge zemlje da pomažu u održavanju svoje “globalne hegemonije” i provode “supresiju poluvodiča protiv Kine”. Peking je dodao da bi Nizozemska trebala suzdržati od zloupotrebe mjera kontrole izvoza kako bi pomogla u održavanju stabilnosti globalnog lanca opskrbe u industriji poluvodiča.

Nova ograničenja sirovina očito predstavljaju upozorenje Kine o lancu nabave proizvodnje čipova. U uvodniku objavljenom u ponedjeljak u državnom listu China Daily sugerira se da je ovaj potez Pekinga napravljen kao odmazda zbog ograničenja koja su nametnule SAD i njihovi saveznici.

“Oni koji sumnjaju u odluku Kine mogli bi pitati američku vladu zašto posjeduje najveće svjetske rudnike germanija, ali ih rijetko koristi”, navodi se u uvodniku. “Ili bi mogli pitati Nizozemsku zašto je uključila određene proizvode povezane s poluvodičima, poput litografskih strojeva, na svoj popis kontrola izvoza. Oni su ti koji ugrožavaju globalni lanac opskrbe, a krivnju se ne bi trebalo prebacivati na Kinu, koja brani svoje zakonite nacionalne interese u ovom prilično nesigurnom svijetu.”

kinaNizozemskaPoluvodičiSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
5 mjeseci prije

EU će uskoro izvoziti samo jedan proizvod, po kojem je poznata i ima ga u neograničenij količinama. Glupost.

Odisea
5 mjeseci prije

Građanski rat u USA je skoro neizbježan,sve će doći na naplatu, a onda svako na svoju stranu

Primat
5 mjeseci prije

nikad nisam volio poluvodiće. ..slabo, il nikako ne provode struju, do šporeta.

Objektivno
5 mjeseci prije

E moji Nijemci pa vi ni germanija nemate.

Max
5 mjeseci prije

Zapad bez Kine ne može ništa.

Zorule
5 mjeseci prije

dugo su čekali

Perko
5 mjeseci prije

Kina i Rusija uveliko rade na razvoju sopstvene litografije, kao odgovor na monopol ASML i njegovim manipulisanjem od strane SAD-a. Kina je već u stanju da radi 22nm a Rusija će svojim inovativnim “Rentgenskim” rešenjem moći da ide na 7nm?!
U svakom slučaju, odgovor će biti žestok i krajnje neprijatan za zapad (čitaj SAD, pošto su ostali samo suvi satrapi politike SAD-a).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI