Kina želi više ruskog plina

plinovod Snaga Sibira
7 komentara

Izvoz ruskog plina u Kinu preko takozvane istočne rute, naftovoda Snaga Sibira, trebao bi se stalno povećavati, smatra Huang Yongzhang, potpredsjednik Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC).

Prekogranični plinovod dug 3000 kilometara (1864 milje) započeo je s isporukama ruskog prirodnog plina Kini 2019. Njegov kapacitet je 61 milijarda kubičnih metara (bcm) plina godišnje, uključujući 38 milijardi kubičnih metara za izvoz. Prošle godine su se isporuke ruskog plina u Kinu povećale za 10,4 bcm putem mega plinovoda.

“Potrebno je stalno povećavati opskrbu plinom iz Rusije u Kinu istočnom rutom. Strane nastavljaju suradnju na ovom području, koristeći sve njegove prednosti, jačajući i produbljujući poslovnu suradnju”, rekao je Yongzhang u utorak na Rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu.

Također se založio za jačanje znanstvene i tehničke suradnje dviju država kako bi se poboljšala kvaliteta zajedničkog rada u sektoru nafte i plina, kao i u području zelene i niskougljične energije.

Dogovor o isporuci plina preko plinovoda Power of Siberia postignut je 2014. godine, a Gazprom i CNPC potpisali su ugovor na 30 godina. Ugovor vrijedan 400 milijardi dolara najveći je Gazpromov posao ikada, a Snaga Sibira je prvi plinovod između Rusije i Kine.

Ruska energetska kompanija trenutno radi na projektu Snaga Sibira 2, koji uključuje izgradnju plinovoda do Kine preko teritorija Mongolije. Plinovod će biti u stanju isporučivati ​​čak 50 milijardi kubičnih metara plina, kada bude operativan.

gasIzvozkinaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
1 godina prije

Kad se drugi sibirski tok pusti u rad, Rusi će komotno zatvoriti europske tokove…biće nam gadno

eukolonija
1 godina prije

Europa je napravila povijesni korak i oslobodila se ovisnosti od jeftinog ruskog plina i postala ovisnik o američkom skupom plinu. Monty Python cirkus ide dalje

Max
1 godina prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI