McDonald’s pod pritiskom smanjenja nivoa antibiotika u mesu

Mcdonalds, burger, Mek meni, hamburger
0
0

Jedan od dioničara korporacije McDonald’s pojačao je svoje napore u cilju da ubijedi ovaj lanac brze hrane da prestane koristiti meso životinja koje su tretirane antibioticima koji su od vitalnog značaja za borbu protiv ljudskih infekcija.

Više od 70% medicinski važnih antibiotika u SAD-u se prodaje za upotrebu uzgoja stoke. Naučnici upozoravaju da rutinska upotreba antibiotika u cilju ubrzanja rasta i sprečavanja bolesti na zdravim farmama životinja doprinosi rastu opasnosti od infekcija otpornih na antibiotike, a koje godišnje ubiju najmanje 23 hiljade Amerikanaca i predstavljaju značajnu prijetnju svjetskom zdravlju.

Zajednica benediktinskih sestara je tražila od direktora McDonald’sa da zabrane upotrebu medicinski važnih antibiotika u svojim globalnim lancima snabdjevanja živinom. McDonald’s je već usvojio tu politiku po pitanju piletine koju serviraju u američkim restoranima. Grupa je takođe tražila da lanac brze hrane postavi i globalne ciljeve i rokove za prelazak na svinjetinu i govedinu proizvedenu od životinja koje nisu tretirane neterapeutskim antibioticima.

Samo nešto više od 20% dioničara McDonald’sa je glasalo za sličan prijedlog na godišnjem sastanku dioničara ove godine. Benediktinske sestre žele da osiguraju dovoljno glasova za odluku koja će biti donijeta na sastanku 2017. godine.

McDonald’s je saopštio da nastavlja “saradnju sa ključnim stručnjacima, uključujući i neke savjetnike u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a u cilju poboljšanja razvoja čitave industrije”.

Nažalost, većina proizvoda od životinjskog mesa u ovom lancu brze hrane, osim piletine, proizvedena je od mesa životinja koje su tretirane antibioticima u neterapeutske svrhe. To znači da su terapije koje su životinje primale imale za cilj njihov brži rast i razvoj imuniteta na određene infekcije i bolesti, kako bi se što prije našle na jelovniku ovog lanca brze hrane.

antibioticibenediktinske sestrediničarimcdonald'smeso
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI