Metla iz Srbije četvrta u svetu

metla-sirkova
0
0

Sirkova metla je jedinstven proizvod Srbije koja se izvozi u sve zemlje Evrope.

U Evropi, Srbija je glavni proizvođač i izvoznik sirkove metle, što je stavlja na evropski broj 1, a u svetskom rangu, Srbija je četvrta. Ispred Srbije po proizvodnji su jedino Kina, Šri Lanka i Meksiko. Zahvaljujući Vojvodini i sirku ili sijerku, Srbija više u svetu nije poznata samo po malini i krompiru već i po metli.

Sirak

Sirak je jednogodišnja  zeljasta biljka. Pripada familiji trava, a uzgaja se radi ishrane životinja, pa čak i ljudi u Africi i Aziji, a koristi se i kao seno, no iz njega se dobijaju skrob, alkohol i glukoza. Sirkove cvasti tzv. metlice, koriste se suve za izradu metli.

Sirkova metla

Metle od sirka su pogodne za različita mesta upotrebe, bilo da se radi o enterijeru ili eksterijeru. Sirkova metla efikasno skuplja prašinu i prljavštinu. Moguće je koristiti na suvim i mokrim površinama. Za kvalitet metle potreban je sirak prve klase i drška od kvalitetnog drveta. Dužina drške iznosi od 85 do 110cm, a metla je teška 900 grama.

Ono što je interesantno u vezi sa sirkovom metlom i što je čini primamljivom za evropsko tržište jeste činjenica da je to biorazgradiv proizvod. Što se tiče nerazgradivog materijla, metla sadrži ekser, žicu i najlonske poveze, ali to se može reciklirati.

Proizvod broj 1 za izvoz

U Srbiji se proizvede samo u jednoj fabrici metli preko 50 000 komada u mesecu. Najviše metli se proizvede na područjima Vojvodine, gde sirak metlaš najbolje uspeva, a to su atari Bačkog Petrovca, Selenče i Kanjiže.

Što se tiče statističkih podataka, Srbija od izvoza metli godišnje zaradi preko 6 miliona evra, a taj broj neprestano raste. Najviše metli se izvozi u Nemačku, Francusku, Italiju i Švajcarsku.

Bački PetrovacbiljkačišćenjeIzvozKanjižaMetlaproizvodSelenčasiraktržište
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI