Musk oštro kritizira američke carine na Kinu

Elon Musk
4 komentara

Namet na kineska električna vozila narušava tržište automobila, smatra šef Tesle

Izvršni direktor Tesle Elon Musk osudio je novonajavljene carine američke vlade na električna vozila uvezena iz Kine kao “nedobre”.

Washington je početkom ovog mjeseca uveo visoke carine na kinesku robu, učetverostručivši carine na električna vozila na više od 100%. Nove mjere utječu na 18 milijardi dolara uvezene kineske robe, prema dužnosnicima.

“Stvari koje koče slobodu razmjene ili narušavaju tržište nisu dobre”, izjavio je Musk na konferenciji Viva Technology u Parizu u četvrtak, prenosi Reuters.

“Ni Tesla ni ja nismo tražili ove tarife, zapravo, bio sam iznenađen kada su najavljene”, rekao je, dodajući da se “Tesla prilično dobro natječe na tržištu u Kini bez carina i bez odgodne podrške.”

Muskove primjedbe dolaze kao zaokret u odnosu na njegov prethodni stav o američkim trgovinskim barijerama s Kinom.

Šef Tesle rekao je u siječnju da su potrebne trgovinske carine ili će Kina “uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu”.

Iako je na Teslinu izvedbu utjecala konkurencija kineskih proizvođača, Tesla je prošlog mjeseca povratila mjesto najvećeg proizvođača električnih vozila na svijetu u odnosu na svog konkurenta BYD na temelju prodaje u prvom kvartalu.

Američki dužnosnici više su puta označili Kinu kao najvećeg američkog konkurenta, dok su pooštravali ekonomska ograničenja protiv te zemlje. Carine na kinesku robu znatno su povećane pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je pokrenuo prvu rafalnu akciju u međusobnom trgovinskom ratu koji je započeo 2018. Sličan neprijateljski pristup nastavio se pod njegovim nasljednikom, Joeom Bidenom, koji je slijedio nekoliko politika usmjeren na kinesko gospodarstvo.

Peking je upozorio da takve mjere krše načela poštenog tržišnog natjecanja i štete stabilnosti svjetske trgovine.

Ovog je tjedna kineska trgovačka grupa rekla da Peking razmatra podizanje carina na uvoz nekih automobila kako bi se suprotstavio trgovinskim akcijama SAD-a i EU-a protiv električnih vozila kineske proizvodnje.

Električni AutomobilikinaMuskSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Sasvim jasno.

tihobl
1 mjesec prije

I sa carinama od 100% kineski auti su jeftiniji od tesle.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI