Njemački političari kritiziraju antiruske sankcije

Njemacka Rusija sanckije, plin
39 komentara

Vodeći njemački parlamentarac izjavio je da njegova zemlja ne bi trebala uvoditi sankcije Moskvi jer je rusko-njemačka energetska suradnja važna za nacionalnu stabilnost. Prema njegovim riječima, bez ruskog plina njemačko gospodarstvo je ugroženo i postaje jako ovisno o “zelenim” tehnologijama koje još nisu u potpunosti razvijene.

Kritike je iznio čelnik stranke “Alternativa za Njemačku” (AfD), Anton Baron, tijekom intervjua za Stuttgarter Zeitung 11. kolovoza. Baron je ustvrdio da Njemačka ne bi trebala stavljati antiruski program Zapada ispred plana zemlje, gospodarstva i energetske sigurnosti. Političar smatra da kupnjom ruskog plina Njemačka ne pridonosi nastavku sukoba, čime je u suprotnosti sa zapadnim narativom da se Moskva mora bojkotirati kako bi se “zaustavila invazija”.

“Ruski plin je bio blagoslov za [njemačku] ekonomiju i naš prosperitet (…) [Također,] reći da korištenjem [ruskog plina] financiramo Putinov rat je besmislica (…) Ne možemo uspjeti [njemačko gospodarstvo] ovisno o ratnim uvjetima – to je čista potreba”, rekao je Baron novinarima tijekom intervjua.

Baron je također oštro kritizirao njemačku odluku da ne ulaže u nuklearnu energiju i da se fokusira na razvoj “zelenih” tehnologija. Ova je odluka, prema njegovim riječima, antistrateška i snažno šteti zemlji, čineći je ovisnom o tehnologijama koje još nisu u potpunosti razvijene, ne ispunjavajući njemačke zahtjeve za energetskom sigurnošću.

“Isključujemo nuklearne elektrane i elektrane na ugljen, oslanjajući se sve više na obnovljive izvore energije, iako nema skladišta”, dodao je.

Baron je poznati kritičar zapadne “zelene” agende i njezinih negativnih utjecaja na njemačke nacionalne interese. U drugoj nedavnoj izjavi o ovoj temi, on je “istakao da bi tehnologija vodika mogla još desetljećima trebati da sazrije, kritizirajući istovremeno razgradnju pouzdanih nuklearnih elektrana”. Dapače, to je bila još jedna osjetljiva tema u zemlji, budući da bi se, s obzirom na nedostatak ruskog plina, nuklearna energija mogla iskoristiti da se barem ublaže posljedice energetske krize. Ali svaka mogućnost nuklearnog razvoja blokirana je u zemlji “ultrazelenim” programom koji kontrolira njemačku politiku.

Zapravo, te su kritike postale sve češće. Bojkot Rusije i neodgovorno napredovanje “zelene” agende uzrokuju ozbiljne probleme u Njemačkoj, prijeteći vodećoj gospodarskoj ulozi EU-a koju ta zemlja ima. Do 2022. godine Rusija je podmirivala 40% njemačkih potreba za plinom, što je Moskvu učinilo nezamjenjivim partnerom njemačkog gospodarstva, posebice u industrijskom sektoru. Međutim, Berlin je neodgovorno odobrio sve EU pakete sankcija nametnute Rusiji i u potpunosti se pridružio pokušaju Zapada da “otkaže” Moskvu.

Kao rezultat toga, Njemačka je postala zemlja najviše pogođena učincima sankcija – mnogo više od same Rusije, čije je gospodarstvo nedavno prestiglo njemačko. Također, početkom kolovoza njemačka grupa operatora skladišta plina INES objavila je izvješće u kojem predviđa nestašice plina do zime 2026.-2027., što izaziva ozbiljnu zabrinutost stručnjaka.
To je izazvalo kritike nekoliko njemačkih političara. Baron nije sam u svom stavu, mnogi drugi zastupnici također izražavaju nezadovoljstvo javnosti sankcijama. Na primjer, nedavno je zastupnik (MP) Uwe Schulz izjavio:

“Sankcije protiv Rusije… vode Njemačku i njezinu gospodarsku aktivnost ravno u deindustrijalizaciju (…) [Njemačka] ukida ekonomske sankcije protiv Rusije [kako bi] spriječila [daljnju] ekonomsku štetu.”

Također, u lipnju je još jedan političar AfD-a, zastupnik Markus Frohnmaier, trenutnu njemačku ekonomsku politiku klasificirao kao “bezbrižnu”, rekavši da su ljudi “siti” antiruskih mjera, jer Nijemci ne žele “platiti za Kijev zauvijek”.

Međutim, čini se da ništa ne mijenja njemačku želju da nastavi apsolutno “samoubilačku” gospodarsku i vanjsku politiku. Neograničena podrška Ukrajini, koju njemačka vlada smatra “prioritetom”, vodi zemlju u katastrofu. Berlin je već u tehničkoj recesiji, sa stopama inflacije koja se pogoršava svaki mjesec i bez ikakvih očekivanja preokreta u ekonomskom scenariju za naredne godine. Ali unatoč tome glavne rasprave njemačke vlade vode se o novim načinima kažnjavanja Rusije i pomoći Kijevu, bez brige za njemačke građane.

Doista, pojačana kritika njemačke vlade je neizbježna. Popularni zahtjevi za promjenama sve više rastu. Unatoč ozbiljnosti, njemačka kriza još nije dosegla svoju najkritičniju točku, jer se očekuju značajna pogoršanja u kratkom roku. A ako njemačka vlada ne djeluje na vrijeme kako bi izbjegla najkatastrofalnije učinke ove krize preispitivanjem svojih gospodarskih i međunarodnih smjernica, zemlja riskira kolaps.

Autor: Lucas Leiroz de Almeida

Anton BaronnjemačkaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
6 mjeseci prije

konačno došlo iz guzice u glavu

Nebalkanac
6 mjeseci prije

Jedna lijepa reportaza tko su I što su afd, bila bi zanimljiva citaocima….

Max
6 mjeseci prije

S razlogom jer njima škode.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Rusija je podmirivala 40% njemačkih potreba za plinom, …”

Zapravo, ne znamo.
Vjerojatno više. Bitno više. 60-70%.

To nismo mogli precizno utvrditi ni na početku ukrajinske krize.
Ni za EU u cjelini. Ni plin ni naftu.

Dajana
6 mjeseci prije

Pojavila se nova varijanta Covida,Eris….Just saying.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Zapad je shvatio da Zelenski laže o rezultatima “kontraofanzive” – Index portal: SPORO napredovanje ukrajinskih snaga u ofenzivi koja se odužila na više od dva mjeseca počinje biti sve veći politički problem. Umjesto da neko selo ukrajinske snage osvoje za nekoliko sati, osvajaju ga nekoliko tjedana pa kad im to naposljetku uspije, prikažu oslobađanje kao strateški važan uspjeh. Ukrajinsko ministarstvo obrane izvještilo se u prikazivanju brojeva koji na prvu izgledaju veliki. Međutim, kad te stotine četvornih kilometara oslobođenog teritorija prenesete na zemljovid, vidite da su to tek mali pomaci. Stoga ne čudi da sa Zapada dolaze sve jača negodovanja, a sve češće i otvorene kritike neuspješnosti ukrajinske vojske. Otvoreno se procjenjuje da će ukrajinska ofenziva završiti neuspješno. Što nije teško zaključiti s obzirom na sporost i besplodnost. Najveći zapadni mediji kao što su CNN, The Telegraph, BBC, DW i Bild sve otvorenije pišu o problemima ukrajinske vojske. Prije svega o… Čitaj više »

Darko
6 mjeseci prije

Nijemci trebate jebat mater onoj krmači Ursuli za to što vam je napravila od zemlje ali i cijele EU..

6 mjeseci prije

Njemačku su pustili kao vodu iz vodokotlića , isto su uradili i francuskoj preko nigera , njih dvije će povući ostatak eu u raspad…

Jomla
6 mjeseci prije

Ako na podmornici hitno ne promijene kapetana i dichtung… 😛 😛
P.S: Ali moraju čekati da se eu raspadne, UvdL slabo radi. Jbg, bit će adio Deutshland… 😛

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
6 mjeseci prije

4S, Sam Sebe Sere Svabo…hi hi hi

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Kada je počeo rat u Ukrajini i počele se davati energetske sankcije Rusiji, Biden i Scholz su održali konferenciju za novinare u Njemačkoj.
Obojica su uvjeravali javnost da sa energentima neće biti problema, da će ih dobiti od prijatelja iz svijeta, a Scholz javno govorio da će Njemačka brzo komercijalno proizvoditi energiju iz vodika.
Budale povjerovale.
Scholz je odavno na autopilotu gospodarskog samouništenja Njemačke.

mmne
6 mjeseci prije

vidim ti si jos tu ujkice….na sta se onda zalis

Reis
6 mjeseci prije

Eto im sad.Bolje je plaćat Amerikancima 3-4 puta skuplje.Ne mogu si pomoć jer su pod velikim utjecajem Amerike.Njemačka je američka 52 savezna država.

Tri p
6 mjeseci prije

Nekom terorist, drugom borac za slobodu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI