fbpx

Njemačko zlato u inozemstvu opet u fokusu

Zlatne rezerve

Prošlog ponedjeljka je američki državni tajnik za financije Steven Mnuchin priopćio kako je provjerio zlato i američke dionice u Fort Knoxu.

Sljedećeg dana je njemačka Bundesbanka priopćila rezultate planova o povratu većine svojih zlatnih rezervi iz Sjedinjenih Američkih Država i ukupne količine iz Francuske.  Slučajnost ili koordinirano djelovanje?

Podsjetimo, 2013. godine je Bundesbanka najavila planove da pola svojih zlatnih rezervi želi imati u Njemačkoj. Tada je na teritoriju zemlje Njemačka imala samo 31% od ukupnih zlatnih rezervi.

Povratak zlata uključuje repatrijaciju zlata iz Pariza i New Yorka.

Planirano je da će to potrajati sedam godina, iako su se mnogi pitali zašto je potrebno toliko vremena za povrat 674 tona zlata.

Bundesbanka je završila provedbu svog plana tri godine prije isteka roka i sada ima 1710 tona ili 50,6% svog zlata.

Repatrijacija zlata je bio odgovor na brojne kritike, ali je moguće da Berlin želi biti siguran u svoje zlatne rezerve.

Tijekom posljednjih pet godina je Središnja banka Njemačke prebacila svih 374 tona iz Pariza i 300 tona iz New Yorka.

Ali Bundesbanka i dalje drži 432 tone zlata u trezorima Bank of England.

Prema tabelama dolje se vidi da je povrat zlata Bundesbanke u domovinu bio uspješan, ali je u isto vrijeme izazvao veliku raspravu o tome koliko je sigurno čuvanje zlata u trezorima središnjih banaka. Odluka da se zlato vrati u domovinu je također potvrdilo sumnje onih koji sumnjaju da SAD ulazi u mutne poslove sa zlatnim rezervama.

Mnoge zemlje pokušavaju zadržati dio svojih zlatnih rezervi u inozemstvu, navodno iz sigurnosnih razloga i praktičnosti.

Postoje oni koji tvrde da praktičnije i bolje držati zlato na različitim mjestima, kako bi se osigurao pristup tržištima na kojima su za trgovinu potrebne zlatne rezerve.

U 2013. godini je predstavnik Bundesbanke izjavio kako Berlin nema namjeru prodati zlato, dodajući kako je odluka o povratu zlata u zemlju motivirana činjenicom da su se bojali valutne krize.

Ali se opet otvara pitanje sigurnosti.  Tijekom Hladnog rata je Bundesbanka htjela čuvati zlato u zapadnim zemljama u slučaju sovjetskog napada. To je također bio način da se podržava valuta u zemlji, jer su u Njemačkoj bili uvjereni da su rezerve u inozemstvu sigurne, te da se u slučaju potrebe mogu vratiti zemlju.

Događaji u posljednjih deset godina su prisilili javnost i Središnju banku Njemačke da preispitaju svoje stavove o praktičnosti i sigurnosti u suvremenom svijetu i da on nije ni nalik onome od prije 50 godina.  Zbog toga je odlučeno da se zlato vrati u zemlju.

Naime, zbog krize u Sjedinjenim Američkim Državama, propasti banke Lehman Brothers i dužničke krize u 2012. godini, sve glasniji su bili oni koji su tražili povrat zlata u zemlju. Pristaše povrata zlata su sumnjali i da se ono može koristiti u mutnim poslovima.

Kao odgovor na pozive za većom transparentnosti, Bundesbanka je odlučila 50% zlata držati u Njemačkoj.

Također treba napomenuti da je 2012. godine njemačka Financijska komora naredila reviziju zlatnih rezervi. Komora je htjela biti sigurna kako je gotovo 3 400 tona zlata stvarno tamo gdje se tvrdilo da se nalazi.

U Francuskoj su bili iznenađeni odlukom Njemačke da svoje zlato vrati iz Pariza.

No, Bundesbanka je odluku objasnila sljedećim priopćenjem: “S obzirom na činjenicu da Francuska, poput Njemačke, kao nacionalnu valutu ima euro, Bundesbanka, ako bude potrebno, više ne ovisi o Parizu kao financijskom središtu za razmjenu zlata u međunarodne rezervne valute. Stoga je sada prilika da se njemačke zlatne rezerve iz Pariza mogu vratiti u Frankfurt.”

Međutim, za repatrijaciju zlata iz Sjedinjenih Američkih Država Bundesbanka nije dala nikakav razlog, nego je samo naglasila potrebu ”izgradnje povjerenja u samoj zemlji”.

Odluka Bundesbanke da se vrati 300 tona zlata iz New Yorka je izazvala pomutnju. Mnogi su pretpostavljali da je rok od sedam godina za repatrijaciju kratak zato što New York jednostavno nema njemačko zlato.

Neki stručnjaci vjeruju da nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednik bio, u Njemačkoj postoji više razloga za zabrinutost o sigurnosti zlatnih rezervi.

”Imali smo mnoge rasprave s Trumpom o monetarnoj politici, makroekonomiji  i drugim temama, ali vjerujemo središnjoj banci SAD-a”, priopćili su iz upravnog odbora Bundesbanke.

Odbor za repatrijaciju zlata ”Gold Anti-Trust Action” i pokret ”Vratite naše zlato” se više sumnjaju u stvarno postojanje zlata u sefovima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, Bundesbanka tvrdi da je na zlatu koje su primili ”provjeren svaki kod autentičnosti, sastav i težina, te da nemaju nikakvih pritužbi”.

Banca d’Italia, Bundesbanka i MMF su tri najveća vlasnika zlata koje drži FED u New Yorku. Samo oni tamo imaju 4 000 tona, iako nikada nije bilo potvrde da je to tako. Nema dokaza da su te rezerve ostale iste ili da su se promijenile još od 1970.

Kada je tražena repatrijacije 474 tona iz New Yorka, mnogi su se pitali zašto se nije sve to vratilo odjednom? Zašto treba čekati 7 godina? Ranije je Njemačka vratila 940 tona zlata iz Londona, bez ikakvog odgađanja.

Ima brojnih teorija zašto je to tako. No, sve se temelje na činjenici da zlata nema u skladištu ili ima dva ili više vlasnika u skladu s ugovorima o leasingu.

Postojale su i glasine da su poluge samo pozlaćene.

Ali su Sjedinjene Američke Države vratile gotovo svu količinu zlata kojeg je zahtijevala Njemačka, i to tri godine prije isteka roka.

Ranije, je ministar financija posjetio sefove u Fort Knox. Nakon toga je pričao viceve o prisutnosti zlata, čime je izazvao buru rasprava i samo rasplamsao sumnje.

Za sada Bundesbanka tvrdi da je vraćena količina upravo ono zlato koje je Njemačka tamo i pohranila.

No, umjesto rasprave o tome ima li ili nema zlata, neki su se stručnjaci usredotočili na pitanje zašto je Njemačka osjetila potrebu da vrati svoje zlato?

Bundesbanka je postupila razumno, kažu stručnjaci, bez obzira ima li pravih razloga za zabrinutost ili ne. Naime,  eurozona je trenutno u teškoj situaciji i kontinentu se stalno prijeti raznim geopolitičkim krizama. Dakle, Njemačka bi trebala imati zlato kod kuće, da ga može testirati i procijeniti.

Potrebno je imati stalni pristup fizičkom zlatu, te dobivati redovita izvješća o njegovom postojanju, kako bi bili sigurni da je ono sigurno.

Ako SAD u nekom trenutku ne budu u stanju ispuniti uvjete za repatrijaciju njemačkog zlata, to bi ugrozilo dvije glavne valute, dolar i euro, a cijeli svijet i gospodarstvo bi bili u opasnosti od kolapsa.

Njemačko zlato u inozemstvu opet u fokusu 1 Njemačko zlato u inozemstvu opet u fokusu 2 Njemačko zlato u inozemstvu opet u fokusu 3

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Zlato kao podlogu za papir je ubio nixon tako da ga je izbacio iz igre i pretvorio u robu malo dragocjeniju ali ipak robu …
Kad se raspu trzista i propadnu ekonomije najjaci papir ce biti onaj koji ima podlogu u zlatu..
Zlato je danas marginalizirano ali sigurno odaje buducnost ekonomije…

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi
3 godine prije

Zlata ameri odavno nemaju jer su ga potrošili pa im treba vremena da ga namaknu a i ovo što je vraćeno nema otisak njemčkih rezervi.

Drdrdr
Gost
Drdrdr
3 godine prije

Kako znas? Moze neki relevantan izvor?

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Dr – Pa sad je američki ministar financija bija u Fort Knoxu i reka kako je zlato ”sigurno” ali slučajno nije reka koliko ima toga zlata i po kojim specifikacijama serijskih brojeva zlatnih poluga.
Pari da je bija u dječji vrtić i izjavija je, provjerija san, dica piju sok od jabuke.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Inace jedan od dva tri ministra koji je u zadnjih 70tak godina imao tu cast…
Opet ministar je bivsi goldmanovac
( jednom zlatni uvjek zlatni ) a isti su vecinski manipolatori zlatnim rezervama tako da je to isto kao da posaljes lopova koji je pokrao zlato da provjeri je li zlato na mjestu….

mmm
Gost
mmm
3 godine prije

najbolje da je u izjavi nakon obilaska poceo diktirat serijske brojeve poluga.

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi
3 godine prije

Proguglaj malo, imaš članaka i prevedenih sa engleskog. Nijemcima dvije godine nisu dali da vide njihovo zlato. Sami nijemci su priznali da su dobili zlato s tuđim otiskom. Bio je problem i sa austrijskim zlatom. Pa malo i računaj koliko je zlata potrebno u informatici i svemirkim programima a na Zemlji ga uglavnom više nema.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

Igru Nemaca su provalili Jenki..Igrajuci igru Rusa i Kineza-kupujuci tajno kartu voznu za BRIKs.. Svabe nece dobiti nikad to svoje zlato koje su jenki prodavali i zalagali (na papiru) nekoliko usa banaka, jedno te iste poluge…I sad su nekoliko banaka vlasnici ne zlata vec samo papira.
Zlato jenkija je zavrsilo u Kini.. A fora je bila kad su ih Kinezi provalili da su im podvalili mijesto zlata tungsten.. A brojka od zlatnih poluga 5 600 je vraceno kuci jenkijima i natrljan nos.. Bruka i sramota fort noksa iz usa ..Ali stas ko koga zajebe igra bez pravila od jenkija.

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Određena količina zlata je vraćena njemcima, da ne dođe do pobune švabundera i posljedičnog općeg kraha. Zlato je vraćeno tri godine prije roka jer je u međuvremenu izvršena oružana pljačka i zločinačko uništenje Libije, kojom prilikom je zionacistička tvorevina otela 153 tone zlata koje je Gadafi skupio kako bi lansirao jedinstvenu afričku valutu sa zlatnom podlogom. (još jedan pokazatelj da se tako nešto može uraditi samo ukoliko zemlja posjeduje nuklearno naoružanje i spremna ga je upotrijebiti). Takođe je u istom periodu ukrajinsko zlato (42 tone) prevezeno ‘na čuvanje’ u usa, noćnim letovima. Nadam se da je sad jasno zašto je ‘njemačko’ zlato vraćeno prije roka. Normalno, u pitanu nisu iste zlatne poluge, ali to je u konačnici manje bitno, lako se ponovo prekucaju brojke, a zlato je zlato. U principu, manjim zemljama nije ni preporučljivo držati zlato u vlasništvu, ukoliko ga nisu u stanju vojno odbraniti od predatorskih demonkrata.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

Onoliko koliko su dali jenkijima na cuvanje toliko im je po papirima i vraceno..Pa jenki drze svabama sve konce..i sta mislis da ce im vratiti u ova mutna vremena..Nema onda logike.zasto kupuju Kinezi i Rusi zlato..I sad dase Svabe pridruze toj igri jenki bi im pokonili tone uranijuma.Taj valcer svabe nece igrati sa Rusima.Provaljueni su.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Zlato je materijal koji je Stvoriteljima oduvijek interesantan a možda smo upravo zahvaljujući zlatu na ovom planetu i stvoreni (?)
Obzirom da je zlato bilo vrijedno Bogovima, naravno da je ono i robove intrigiralo, naročito što bi za predaju zlata, u zamjenu bili bogato nagrađeni pa je ono već davno služilo kao novac čiji je višak uvijek završavao u rukama Stvoritelja.
Tako malo pomalo, kako je bivalo sve više ljudi, i kako je organizacija života i tehnologija bila sve sofisticiranija prešlo se na papirnati novac a kasnije čak i na obične priznanice da si u banci deponirao zlato u toj i toj vrijednosti, koju ti možeš u svakom momentu pretvoriti – ne više u zlato već u običan papirni novac ili još bezvrijedniju stvar a to je – kreditna kartica.

(…priznajte da je to fantastična umotvorina – domoći se supervrijednog materijala za komadić papira ili plastike.)

U banku se, naravno, više ne možeš vratiti po svoje zlato.
Dakle, zlato se danas u čitavom svijetu vadi i prodaje bankama (koje su pod kontrolom njihovih vlada) i njihovim kooperantima a samo minimalni dio ostaje u opticaju za robove (nakit, elektronski uređaji)

Pitam ja vas gdje je zlato koje se tisućama godina vadilo i trgovalo sa njime ? Koliko se zlata danas dnevno vadi u svim zlatonosnim rudnicima po svijetu? Koliko zlata dnevno nađu mali tragači sa detektorima metala i koliko oni malo veći koji po rijekama i šljunčarama diljem svijeta vade zlato ispiranjem?

Običnim ljudima (robovima) pojedinačno, zlato ne treba za svoj bezvrijedni kratkotrajni život na zemlji!

Vlade velikih (već razvijenih) država ( Kina Rusija, pa i Njemačka) dobro znaju da samo sa zlatom i ostalim visokovrijednim materijalima mogu od Stvoritelja u zamjenu dobiti posebna znanja i tehnologije sa kojima mogu biti konkurentne ostalim državama koje su u milosti Stvoritelja.
Zašto je trebalo 4 godine da Njemačka dobije natrag svoje 674 tone zlata? … pa zato što tog zlata u trenutku njihovog traženja – nije ni bilo, već ga je trebalo izvaditi ili iz Zemlje ili iz džepova na uštrb robova.
Siguran sam da to zlato nije ni voženo natrag u Njemačku već se njemačka vlada uključila u “deal” sa Stvoriteljima, pa u zamjenu za tu količinu zlata dobili pristup posebnim znanjima i tehnologijama.
Stvoritelj je u vrijeme samih začetaka nacizma Njemačkoj nacističkoj vlasti ustupio mnogo znanja i tehnoloških novotarija, računajući da će od njih biti nešto, obzirom da su veliki i disciplinirani narod, ali je onaj luđak od Hitlera sa svojom škvadrom krenuo u krivom smjeru, pa je svoju suradnju Stvoritelj usmjerio prema vladi SAD-a i od tuda je i krenula moć i napredak Amerike….

rolos
Gost
rolos
3 godine prije

vise je nego vidljivo da je netko st pokupovao sto pokrao ne pitajuci za cijenu zadnjh deset godina svo zlato svijeta dovodis li to u vezu s planetom nibiru s annunnakijima ili nesto trece imas na umu kad govoris o stvoritelju

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Ne znam da li bi to bili Anunnaki ili neko drugi, ali to u slučaju nas ljudi na Zemlji nije važno.
Tko god da su, sa nama su neprekidno oko 150 -180 zadnjih godina i imaju nevjerojatnu žurbu da od nas iscrpe maksimum prije nego sami sebe i njih ne uništimo jer je planet već postao premali za toliki broj beskorisnih robova koji troše ovaj planet.
Pretpostavljam da su oni u dosluhu sa vladama i vrhovnim zapovjednicima vojski već spomenutih zemalja i da su odabrali već dovoljno jedinki između nas koje su ili će uskoro biti spremne da preuzmu ulogu Stvoritelja u ovom dijelu svemira, od tud tolika potreba za zlatom i specijalnim materijalima koji nemaju gotovo nikakvu svrhu tu na Zemlji ali su itekako potrebni za izradu letjelica i ostale svemirske tehnologije koje mi obični robovi ni ne možemo zamisliti.

rolos
Gost
rolos
3 godine prije

slusaj plan et nije premali obican covjek trosi malo i planeta da se racionalno zivi u skladu s prirodom i ljudskoscu moze podnijeti i stotinu milijardi ljudi vecinu svjetskih resursa radi vlastitog bogacenja i nerazumnog bogataskog zivota trosi vrlomali broj ljudi naravno ukljucujuci i ratove koji oni proizvode a uzasno kostaju ali cudno je to ogromno svjetsko prikupljanje zlata ciji obim je toliki da ga je samo jedna grupacija mogla provesti a potpuno mi je nerealna novo uvodjenje zlatnog standarda znaci da to zlato ima neku veliku upotrebnu vrijednost a mmi ne znamo koja je to ali netko ocito zna i drzi nas u neznanju

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kada bi imao zlato kao novac ne bi mogao da ga stampas tj proizvodis jer njega ima koliko ima plus sta se iskopa…
Tako se sprecava proizvodnja novca i manipulacije istim…
Ovi sto ga gomilaju kao rusi,kinezi i ostale zemlje su prilicno sigurne u propast dolara i ekonomski tsunami nakon toga a zlato ce biti jedini nacin koji ce zamjenuti papir i stampanje istog do beskraja te unijeti nova pravila u medjunarodno valutno oslovanje…

rolos
Gost
rolos
3 godine prije

alene tvoja procjena je konzervativna i povratak na nekakov zlatni standard nije moguc pogotovo ako o njemu odlucuju danasnji vladari svijeta kada oni prizvode novac pritiskom tipke nema povratka a sto se ttice zamjene novca u trgovini postoji stara oprobana metoda a zove se robna razmjena koja je fantasticno funkcionirala dok se nisu pojavili neki zli ljudi koji su uvjerili druge ljude odnosno prevarili ih i u zamjenu za njihov rad i sobra davali im bezrijedni metal danas te ljude zovemo od milja bankari

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Rolos , pa to ti je to..nemas nikakav drugi razlog..

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

rolos
na ovom si planetu napravljen da ga iskorištavaš, naravno, ne za sebe. Kada uzgajaš ovce, krave, svinje ili kokoši, ti ih ne uzgajaš jer ti je stalo do njihovog sretnog i bezbrižnog života, već, svrha njihovog postojanja je , zna se…

Mi ljudi smo uzgojeni na ovom planetu sa malo naprednijom i prihvatljivijom svrhom… ali, opet, većina nas koja nije prošla kroz sito za odabrane je samo nečiji uzgoj sa svrhom da nas iskoristi!

Tema ovog članka je njemačko zlato, ali autor ovoga članka može naći još mnogo minerala legura i “ljudskih” proizvoda za koje se s pravom zapitaš – zašto je to ljudskoj vrsti uopće potrebno i kako su do toga uopće došli… i pitanje svih pitanja – od kuda sposobnost nekih pripadnika naše vrste da se otisnu u svemir i to samo stotinjak i nekoliko godina od prvog pokušaja letenja??

rolos
Gost
rolos
3 godine prije

slazem se da je vrlo moguce da smo genetski modificirani u odredjenom momentu za neku svrhu ipak mi smo bioloski stroj koji uci i eksponcijalno napreduje i ne damo se u potpunosti kontrolirati ali je ocito da se prava stvarnost i znanje skrivaju da 99 9 posto ljudi nema uvid u pravu prirodu stvarnosti a onaj mali broj koji ima koristi ga na negativan nacin

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Švabe od đukaubojgusara neće vidjeti zlato, ono je potrebno stvoru za neke namjene, zato se i krade od zemljanja milenijima.

apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Rusija, Kina, SAD, Njemacka i ostale zemlje skupljaju zlato kao vjeverice ljesnjake, valda da se nadje. Hrvatska se rijesila tog smeca, postigla je dobru cijenu. Zasto nase vlasti, mislim na ove nase banana drzave, uvjeravaju roblje da su napravili dobar posao prodajom zlatni rezervi? Ako se zanemari zlato, zasto je dobar posao prodati izvore vode, iznajmiti plaze na 100 godina, prodati elektrodistribuciju, telekome itd. Kako ovi nasi uvijek zajebu strane investitore i prodaju im sve to za papirni novac. Te zemlje sto skupljaju zlato su u zaostatku za nama bar 300 godina.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Naše vlasti (sve izdajničke) nas ne moraju čak ni uvjeravati ni u šta jer mi smo i onako samo malo smeće koje nosi velika rijeka, i oni to dobro znaju pa nam rade što god im je naređeno i za to budu plaćeni (papirom a ne zlatom).
Izvori vode, plaže na 100 godina, elektroindustrija, telekomi, sve je to kompenzacija za uspješnu manipulaciju robljem na lokalnoj i globalnoj razini i to ne spada u domenu Stvoritelja dokle god je roblje mirno i poslušno i produktivno.
Sve spomenuto je moglo biti nama na dobrobit, ali mi smo sve to prokockali, kako i priliči običnom neukom robu.

rolos
Gost
rolos
3 godine prije

ne mozes sebe osudjivati ako su odredjeni entiteti u suradnji s domacim izdajnicima o d samog naseg rodjenja utiskivali nam negativne informacije te nam time onemogucavali da postignemo svoj puni kapacitet nemoj kriviti sebe to je pogresno

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Od gazde mogu dobit’ samo 99. Luftbalon.
Banca d’Italia, Bundesbank i MMF ima zajedničkog vlasnika pa je pričica o povratu zlata važna samo za dnevno političku masažu.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

“Sjedinjene Američke Države vratile gotovo svu količinu zlata kojeg je zahtijevala Njemačka, i to tri godine prije isteka roka.” – ovo se pokazalo plasiranom informacijom u njemackim medijima, ispalo je da su vratili samo pola od planiranog

POVEZANE VIJESTI

Izbornik