Norveška premijerka: Migranti moraju više raditi i bolje se uklopiti

Norveška, imigranti,
0
0

Za relativno malu zemlju, Norveška je zasigurno na raskršću mnogih svjetskih gorućih pitanja, a premijerka te zemlje mora da se nosi sa mnogim izazovima. Između ostalih, pitanje koje najviše opterećuje Evropu u posljednje vrijeme jeste izbjeglička kriza.

Erna Solberg, premijerka Norverške od oktobra 2013. godine, kazala je medijima da je nedavno stacioniranje američkih trupa na tlu te skandinavske zemlje bilo u cilju obuke za borbena dejstva u zimskim uslovima, a ne iz straha od rastućih tenzija sa Rusijom.

Komentarišući podizanje ograde na granici sa Rusijom u cilju smanjenja ulaska imigranata, ona je kazala da je to bila neophodna mjera te da je napravljena uz rusku saglasnost. Ona ne smatra da je podizanje ograde loša stvar zato što onemogućava ulazak ilegalnim imigrantima. Norveška učestvuje u rješavanju humanitarne krize ispunjavajući kvote za prijem migranata koje je propisao UNHCR.

Erna Solberg, početkom 2000-ih prozvana „čelična Erna“ zbog svojih čvrstih imigracionih stavova, kazala je da izbjeglice moraju da se uklope u nova društva.

„Morate živjeti po norveškim standardima, ne možete doći i misliti da živite u svojoj domovini kada se radi o pravima žena, ne možete biti zbunjeni kada vidite dva muškarca kako se ljube na ulici, jer u našim zemljama žive gej osobe i to je normalno, to je dio našeg sistema“, kazala je ona.

Norveška ministarka za integraciju Sylvi Listhaug nedavno je podigla prašinu kazavši da imigranti moraju biti spremni da će ljudi oko njih jesti svinjetinu i piti alkohol. Mnogi smatraju da je to pojednostavljen pristup veoma kompleksnom pitanju. Premijerka Solber ne smatra tako.

„Ako dođete u našu zemlju i morate da zarađujete za život, ne možete odbijati poslove poput rada u restoranu gdje se služe svinjetina i alkohol. Ne možete očekivati da vam norveško društvo plati doprinose ako odbijate da radite zbog vjerskih razloga.“

društvoerna solbergImigrantiIzbjeglicepremijer
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI