Norveški gigant za proizvodnju đubriva upozorava na glad zbog visokih cijena gasa u Evropi

Nedostatak gasa uticat ce na proizvodnju hrane
28 komentara

Prevelike cijene gasa podstakle su kompaniju Yara, jednog od najvećih evropskih industrijskih kupaca prirodnog gasa, da smanji aktivnost. U kombinaciji sa poljoprivrednicima koji traže novac, to bi moglo dovesti do pada proizvodnje hrane širom svijeta, upozorio je predsjednik kompanije Svein Tore Holsether.

Visoke cijene gasa u Evropi mogle bi ugroziti sigurnost hrane širom svijeta, upozorio je norveški proizvođač đubriva Yara, ističući da je evropska proizvodnja azota važna za svjetsku poljoprivredu.

U izvještaju kompanije Yara za treći kvartal, predsjednik Svein Tore Holsether upozorio je da bi prinosi mogli pasti jer bi poljoprivrednici mogli biti primorani da smanje upotrebu đubriva zbog viših cijena. To, pak, može dovesti do pada proizvodnje hrane.

„Ako poljoprivrednik ne izbaci azotno đubrivo na zemlju, usjevi žitarica padaju za 50 odsto od prve žetve. Tako biste brzo prešli iz energetske krize u krizu hrane”, rekao je Holsether za ekonomske novine E24. “Bojim se da ćemo, ako se ovo nastavi, u nekim djelovima svijeta vidjeti glad.”

Holsether je rekao da je posebno zabrinut za najsiromašnije regije svijeta. U nekoliko dijelova svijeta ljudi troše 60 posto raspoloživog prihoda na hranu, naglasio je Holsether.

Đubriva zamjenjuju hranljive materije koje usjevi uklanjaju iz tla. Bez dodavanja đubriva, prinosi usjeva i poljoprivredna produktivnost bili bi značajno smanjeni. Azijsko-pacifički region je do sada najveće tržište đubriva i čini oko 60 odsto ukupnog tržišta.

Sama Yara je u trećem kvartalu ostvarila neto gubitak od 143 miliona dolara, u poređenju sa neto dobitkom od 339 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Yara iz Osla jedan je od najvećih evropskih industrijskih kupaca prirodnog gasa. Međutim, visoke cijene gasa podstakle su kompaniju da smanji aktivnosti i uspori kupovinu.

Yara International je norveška hemijska kompanija specijalizovana za proizvodnju azotnih đubriva, kao i nitrata, amonijaka, uree i drugih hemikalija na bazi azota. Osnovana 1905. godine kao Norsk Hidro, Yara, prvi svjetski proizvođač mineralnih azotnih đubriva, i dalje se smatra vodećim svjetskim dobavljačem mineralnih đubriva sa tržišnim udjelom od približno 8 procenata. Danas kompanija ima oko 13.000 zaposlenih, proizvodne lokacije na šest kontinenata, operacije u više od 50 zemalja i prodaju u oko 150 zemalja. Norveška vlada posjeduje više od trećine Yare i njen je najveći akcionar.

Evropa je posljednjih nedjelja doživjela snažan skok cijena električne energije i gasa kao rezultat onoga što je opisano kao „savršena oluja“, zbog kombinacije nesrećnih faktora, poput posrnulog „Zelenog prekidača“, pada zaliha LNG, neispunjenih rezervoara uoči zime i povećane potrošnje energije usred ekonomskog oživljavanja nakon COVIDA-19.

Novoimenovani ministar finansija Norveške Trigve Slagsvold Vedum iz Stranke centra izrazio je zabrinutost zbog razvoja događaja, ali je naglasio da ne postoji “nikakav čudotvorni lijek” protiv visokih cijena električne energije u Norveškoj, priznajući da ne može obećati mjere koje će rezultirati hitnim ili brzim smanjivanjem računa za struju.

„Ne postoji čudotvorni lijek. Sada vidimo efekat odluka donijetih prije mnogo godina. Za opsežnije mjere koje će znatno sniziti cijene bit će potrebno vrijeme”, rekao je Vedum za list Klassekampen.

cijene plinagladnorveškaPlinproizvodnjaYara
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Molim da se ovdje ne govori da dobro živimo i da nam nije hladno…
Jer će ovi naši iz Njemačke počet tražit da im šaljemo lovu.
I drva…

P.S.
Benzin ili dizel??
Ništa… samo gledam…

Malomorgen
2 godine prije

hmm…. tako veliki potrošač bi morao imati višegodišnju pogodbu sa fiksin cijenama ali izgleda, da su se zašpekulirali i sad to brebacuju na kupce…
nesposobno vodstvo😒

Weteran
2 godine prije

Jednu godinu možemo “prezubiti” sa minimalnim količinama ili bez Azota. Ali, ako se sadašnje stanje produži i narednih par godina, ….?
Gladan čovek je najopasniji vojnik !!

Mahatma
2 godine prije

Nema dovoljno vjetra i sunca u Norveškoj? Ups.

duki
2 godine prije

Hej društvo !
A da se malo probudimo?
Sve više je propelera,crnih ploča,bio-geo-neo izvora energije a ove fosilnjače sve skuplje ??i nema ih???i ucjenuju stado -nas ??? PA ‘KO TU KOGA J. .E?
🙈🙉🙊NE V..,NE ČUJ…SE..M !

Adriana
2 godine prije

A Rusi? Zar nema krivca u Norveškoj? Kako bez krivca dalje?

koov
2 godine prije

Putin je krivac
Tu nema dileme
sta ga ne zbacu
on je opasnost za Rusiju
nece da daje plin Europi besplatno

Max
2 godine prije

Zlokobno ali istinito

Kiki
2 godine prije

Go Vegan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI