Norvežani su plaćeni za korištenje električne energije, jer cijene padaju ispod nule

Norvežani plaćeni da koriste el. energiju
10 komentara

Cijene električne energije u dijelovima Norveške po drugi su put u povijesti pale ispod nule, a stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije, jer proizvođači električne energije moraju platiti korisnicima kako bi je mogli prodati, kada su cijene negativne.

Prema norveškom lokalnom mediju E24, cijene električne energije u Oslu i Kristiansandu i oko njega bile su negativne četiri sata, u ranim satima ponedjeljka.

Ovo je drugi put u povijesti da su cijene električne energije u Norveškoj pale ispod nule. Početkom srpnja cijene električne energije u Norveškoj postale su negativne za jedan sat. Tada su neki od razloga prvih negativnih cijena električne energije bili puno snijega u planinama, ograničenog izvoza električne energije i početak ljetnih odmora, tijekom kojih je norveška potrošnja energije inače niža od normalne.

Posljednja negativna cijena električne energije od ponedjeljka rezultat je obilnih kiša i vjetra od posljednjih tjedana, kao i većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske, rekli su analitičari za E24. Više od normalnih sezonskih temperatura također su pridonijele niskoj potražnji električne energije na jugu Norveške.

Očekuje se da će cijene električne energije rasti s dolaskom zime u tu zemlju, rekli su stručnjaci.

Norveška, najveći zapadnoeuropski proizvođač nafte i zemnog plina, većinu električne energije generira iz hidroelektrana. Prema norveškoj tvrtki Statkraft, hidroenergija čini 99 posto sve proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja otprilike šestinu ukupne generirane opskrbe električnom energijom, tvrdi Statkraft.

Prema statističkim podacima Norveške, hidroelektrane su u rujnu 2020. godine činile 91,2 posto proizvodnje električne energije u zemlji, nakon čega idu vjetroelektrane sa 7,1 posto udjela i toplinske snage s 1,6 posto. Posljednja godišnja procjena statističke organizacije Norveške pokazuje da su hidroelektrane činile 95,0 posto proizvodnje električne energije u zemlji u 2018. godini.

EnergijanorveškaStatkraft
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

Članak je od nekud preveden podrazumijevajući kako smo mi ovdje s ministrom energetike u norveškoj vladi i upravom navedene energetske tvrtke ovce čuvali, pa znamo političke odnose i strukturu vlasništva energetske tvrtke.
Sve ovo ništa ne znači bez da se zna tko će pokriti gubitak koji je nastao negativnom cjenom struje i koja je struktura vlasništva navedene tvrtke.
Topljenje snijega i suhoparna statistika su nevažni, pravo pitanje je “đe su krune” 🙃🙃🙃

3 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
Max
3 godine prije

To je bogata i napredna zemlja. Nas elektro privreda i vodovodi tjeraju da platimo već plaćene račune.

Tom
3 godine prije

Nama bi još naplatili gubitak zarade jer su proizveli previše energije pa je nemaju kud poslat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI