fbpx

Norvežani su plaćeni za korištenje električne energije, jer cijene padaju ispod nule

Norvežani plaćeni da koriste el. energiju

Cijene električne energije u dijelovima Norveške po drugi su put u povijesti pale ispod nule, a stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije, jer proizvođači električne energije moraju platiti korisnicima kako bi je mogli prodati, kada su cijene negativne.

Prema norveškom lokalnom mediju E24, cijene električne energije u Oslu i Kristiansandu i oko njega bile su negativne četiri sata, u ranim satima ponedjeljka.

Ovo je drugi put u povijesti da su cijene električne energije u Norveškoj pale ispod nule. Početkom srpnja cijene električne energije u Norveškoj postale su negativne za jedan sat. Tada su neki od razloga prvih negativnih cijena električne energije bili puno snijega u planinama, ograničenog izvoza električne energije i početak ljetnih odmora, tijekom kojih je norveška potrošnja energije inače niža od normalne.

Posljednja negativna cijena električne energije od ponedjeljka rezultat je obilnih kiša i vjetra od posljednjih tjedana, kao i većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske, rekli su analitičari za E24. Više od normalnih sezonskih temperatura također su pridonijele niskoj potražnji električne energije na jugu Norveške.

Očekuje se da će cijene električne energije rasti s dolaskom zime u tu zemlju, rekli su stručnjaci.

Norveška, najveći zapadnoeuropski proizvođač nafte i zemnog plina, većinu električne energije generira iz hidroelektrana. Prema norveškoj tvrtki Statkraft, hidroenergija čini 99 posto sve proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja otprilike šestinu ukupne generirane opskrbe električnom energijom, tvrdi Statkraft.

Prema statističkim podacima Norveške, hidroelektrane su u rujnu 2020. godine činile 91,2 posto proizvodnje električne energije u zemlji, nakon čega idu vjetroelektrane sa 7,1 posto udjela i toplinske snage s 1,6 posto. Posljednja godišnja procjena statističke organizacije Norveške pokazuje da su hidroelektrane činile 95,0 posto proizvodnje električne energije u zemlji u 2018. godini.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
4 mjeseci prije

Članak je od nekud preveden podrazumijevajući kako smo mi ovdje s ministrom energetike u norveškoj vladi i upravom navedene energetske tvrtke ovce čuvali, pa znamo političke odnose i strukturu vlasništva energetske tvrtke.
Sve ovo ništa ne znači bez da se zna tko će pokriti gubitak koji je nastao negativnom cjenom struje i koja je struktura vlasništva navedene tvrtke.
Topljenje snijega i suhoparna statistika su nevažni, pravo pitanje je “đe su krune” 🙃🙃🙃

gost1983
Gost
gost1983
4 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ovakve stvari nisu neuobičajene, ali su rijetke. Nedavno je i nafta išla u minus. Ako nešto proizvodiš, imaš previše toga u zalihi i procijeniš da ti je jeftinije to dati besplatno ili dati uz plaćanje nego da držiš u zalihi/skladištu/spremniku/štagod, onda će cijena ići u minus. Ali, kažem, to je baš rijetko.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
4 mjeseci prije
Reply to  gost1983

Nisam pisao da je to uobičajeno niti kako je neuobičajeno, niti se tome čudim.
Pitanje je bilo tko će pokriti gubitak, kao i pitanje na kraju mojeg komentara je ostalo bez odgovora.
Što se tiče burzovne cjene nafte to je bilo jasno, popušili su ulagači koji su spekulirali s cjenom nafte na burzama.
U ovom slučaji sa strujom u Norveškoj ja neznam da li je bilo ulagača koji su spekulirali, neznam ni ulogu energetske tvrtke, države ni građana. Tko sve puši u ovoj priči, a tko ne?

Sparkling
Gost
Sparkling
4 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

A šta kažeš na primjeru vode u RH? Treća najbogatija zemlja u EU po vodnim resursima. Vodovodna mreža šuplja na sve strane. Plačamo najsskuplju vodu u ovom dijelu EU. Evo primjera: kubni metar s svim davanjima koji se nakaleme u konačnici košta 11-12Kn. Prosječno domačinstvo u gradu po članu potroši mjesečno između 5-6 m3. Pa sad računaj koji su to mj. troškovi samo na dostupnost pitkoj vodi. A po UN pitka voda je opće dobro i ne smije se osporiti njeno korištenje za osnovne potrebe.
Da ne duljim, trebate biti dovoljno upoznati s mentalitetom jednog Norvežana da bi te shvatili zašto je to tako kod njih.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
4 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Znam baku od 88 godina koja dobiva racune za 13 kubika vode po cijeni od 13 kn kubik. Tzv. pitka voda. Katar ima nize cijene vode od nas.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
4 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Čini se kal1ko nisi baš razumio ni člamak ni moje komentare. Uopće se ne radi o opskrbi vodom industrije i kućanstava nego je riječ o korištenju vode u svrhu promjene oblika energije kako bi u električnom obliku ta energija došla do industrije i kućanstava. Ono što u članku piše i to što si ti napisao dvije su potpuno različite stvari.
Bio sam u Norveškoj nekoliko puta, priroda je nevjerojatna, dužina zemlje i obale za nas nepojmljiva, a s mentalitetom Norvežana nisam nešto oduševljen. Društveno pilitički su na znatno višem nivou od nas, ali su i za tri dužine koplja bliže onome što mi podrazumijevamo pod novim svijetskom poretkom.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
4 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Kod nas je barem sve lako i jednostavno. Raja uvijek pusi kako god krenes i okrenes. Sto se struje tice nije pojeftinila ni kad su poplave bile, a toboze drzavno ili vec cije vlasnistvo. Samo po tome se vidi koliko je kod nas drzava otuđena od naroda. Nekako me na teski feudalizam podsjeca. Samo sto smo ucili da se davale 3/10. Danas 55% iz place i na placu + 25% pdv kad kupujes u trgovinama, a privatna lica odbit pdv ne mogu. Ukupno skoro 80% davanja. Kod nas se veliki reset sto se tice financija ne bi ni osjetio. Kod nas je skoro sve resetirano, a naziva se pozitivna nula. U kombinaciji sa dozvoljenim minusom mašti nema kraja.

Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

To je bogata i napredna zemlja. Nas elektro privreda i vodovodi tjeraju da platimo već plaćene račune.

Sparkling
Gost
Sparkling
4 mjeseci prije
Reply to  Max

A ja ću ti još nadodati: gdje nema Kra De Ze kriminalne organizacije kojoj još nije završeno suđenje za Fimi Mediju.

Tom
Gost
Tom
3 mjeseci prije

Nama bi još naplatili gubitak zarade jer su proizveli previše energije pa je nemaju kud poslat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik