fbpx

Pad cijena sirove nafte ispod 0 dolara bio je „čisto pucanje tržišta“

Cijena Nafte

Nedelju dana nakon što je cijena američke WTI nafte prvi put pala na negativno područje, cijene nafte i dalje opadaju jer zabrinutost raste zbog prevelike ponude na tržištu.

Ekonomista Alasdair Macleod odgovara na niz pitanja, uključujući prognoze za cijene zlata, kolaps fiat valute, cijene nafte i rekordne stope nezaposlenosti.

Govoreći o nafti, Macleod kaže: “Morate obratiti pažnju na krivulju buduće cijene, u toku šest, dvanaest mjeseci, i to vam daje predstavu koja je stvarna cijena.”

Objašnjava da je fluktuacija na prednjem kraju krivulje i to zbog problema sa isporukom.

Ekonomist govori o tome da ljudi kupuju naftne ugovore na njujorškoj robnoj berzi, ne shvatajući da prodavac može da prebaci naftu njima i „to se zapravo dogodilo,a oni nemaju gdje da je skladište“. Bila je to potpuna zbrka i posljedice su bile zaista dramatične, kaže Macleod.

„Sa načinom na koji se kreće globalna ekonomija, koja se brzo smanjuje, vjerovatno će se znatno smanjiti i potražnja za naftom. Oni kod kojih je nafta će i dalje imati problem. Ne vidim skorije vrijeme značajnog oporavka cijena nafte. ” On dodaje: „Mislim da je ono što se dogodilo prošle nedelje bilo čisto pucanje tržišta.“

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

Nemojte se zavaravati. Ništa nije onako kako izgleda. USA je već ranije započela sa restruktuiranjem, i ono što nama izgleda kao slom nafte, gledano drugačije izgleda kao prednost u smislu stvaranja strukturnih rezervi. Slično je i sa tržištem rada. 20-30 miliona više nezaposlenih nama izgleda kao slom tržišta rada, međutim onima koji restruktuiraju to je zlatni rez…

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Tješi se ti …

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije

Ringo vidis da su smislili novi izraz za pucanje balona. To sad zovu restrukturiranjem.

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

Ništa se ja ne tješim. Samo vidim kako se razvijaju stvari. Amerikanci idu u reindustrijalizaciju sa automatizacijom. Kod toga im smeta višak zaposlenih u starim sektorima bračne suradnje sa Kinezima. Također, troškovi svjetskog žandarma sa troškovima svjetske valute su nadišli benefite, pa ih se Ameri rješavaju od 2008. zaokružujući novu koncepciju dominacije svijetom preko anglosaksonsko-kontinentalne reorganizacije. Brexit, odustanak od trgovinskih sporazuma na Pacifiku i Europi, novi NAFTA itd sve je u funkciji tog procesa. Kad režim u Venezueli padne, a pašće, budući je Rusija više, manje bankrotirala, a i Kina tone u sve veće probleme, proces će biti zaokružen. Stoga bih se ja više brinio za Europu, nego što će par naftnih tvrtki u USA bankrotirati zbog nemogućnosti kreditiranja.

Ivan
Gost
Ivan
6 mjeseci prije

Mozda su previdjeli da ih u tome naumu moze sprijeciti vlastit narod ustankom. Hm, mozda zato i zadnjih godina eksponencijano naoruzavaju domace pricuvne snage i policiju?

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

@Ivan,
Nisam razumio. Koga može spriječiti vlastiti narod ustankom? Koju političku struju u USA? Ustanak naroda je moguć kada nasuprot nje postoji nešto što je uzurpiralo vlast i okruženo je potronima. U USA očigledno imamo dvije struje, jedna koja se povlači na pričuvne anglosaksonsko- američke pozicije, i druga koja nastoji zadržati nekave globalne pozicije. Po meni ova druga dugoročno nema izgleda, jer je ova prva od 2008. godine daleko odmakla. Ukratko na djelu je paradoks McDonaldsa. U jednom indijskom gradu postojao je lanac McDonaldsa i još jedan sličan američki lanac brze prehrane. Pred McDonaldsom su stalno bili protesti i bojkoti protiv američkog imperijalizma, drugi je mirno i neometano radio. Na kraju je McDonalds zatvorio. Problem svjetskog hegemona je što su vremenom svi protiv njega, on im je dežurni krivac za sve, i ono što je kriv i ono što nije. Mi upravo prisustvujemo retrogradnom procesu, povlačenju na dugoročno održive pozicije. Na žalost, ono što se nađe u sredini biti će ili zbrisano ili će se samo spasiti….

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije

Hiber prekasno je za reindustrijalizaciju zapada. Previse su zaglavili u viruelnoj ekonomiji. Sve bogastvo im je virtuelno. Vidjeces kad popucaju baloni i kad se srusi virtuelna kula od karata.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

@hiber
I kad si se ujutro probudio, pogledao kroz prozor osvanulo je divno proljetno jutro.

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

Da kad se probudim za jedno šest mjeseci kada BDP u stvarnosti padne jedno 40% onda ćemo vidjeti na čemu sam.

sobravia
Gost
sobravia
6 mjeseci prije

Odličan komentar.

Vyper
Gost
Vyper
6 mjeseci prije

hiber
ovo treba istaknuti
“budući je Rusija više, manje bankrotirala, a i Kina tone u sve veće probleme”

Nema cenzure. Samo validacija.

Ray
Gost
Ray
6 mjeseci prije

Trebao bi da zapocnes komedijasku karijeru ako vec nisi 😀 slatko sam se ismejao

Flow
Gost
Flow
6 mjeseci prije

Na čemu si?

promatrac
Gost
promatrac
6 mjeseci prije

Ako to nekoga smeta covjek barem moze objasniti svoje stajaliste. Ne vrijedjate ga sluzeci se uvredama vec vrijedjate sami sebe sto nemate za napisati bolji sadrzaj od onog sto upucujete.

No da, Hiber, stoji da je globalisticka struja uvela ekonomski preporod u Kinu i da je proizvodnja u tom prtocesu preseljena u Kinu. Gotovo o svemu sto pises moguce je naci uporiste. Ne mogu se sloziti jedino s tvrdnjom da je Ruska Federacija bankrotirala. Preporucio bih ti pregledavanje sadrzaja na globalnim ekonomskim forumima koji se odrzavaju u Rusiji.

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

@promatrac,
Da, naravno Rusija nije bankrotirala u Rusiji i osnovnim projektima. Mislio sam na bankrot u odnosu na Venezuelu. Rosneft je izašao, papiri prešli na Kremlj zbog pogađanja. Sve što zna pisati je protiv Madura. Kad padne Maduro i Venecuela angloamerički projekt će biti zaokružen.

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije

Hiber papiri su presli na Putina jer njemu niko ne moze uvesti sankcije. Ameri su digli ruke od Gvida i sad pokusavaju ponovo da otvore ambasadu. Nude cak i pomoc oko korone. Nisi primjetio da prave zid da se odsjeku od latinske Amerike. Veliko je povlacenje u toku.

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

@promatrač, Putinu su davno uvedene sankcije. Naravno, ne onakve kakve se općenito misle. Da bi shvatili svijet kakav će biti, treba shvatiti ovaj svijet kako je nastao. Na žalost ovdje mnogi ne mogu shvatiti sporazum Nixon-Mao iz 1971, a kamoli ništa više. Taj sporazum doveo je do uspona Kine ( i USA) ali i do pritiska migracija na USA (zid o kojem govoriš, a koji ništa dugoročno ne može zaustaviti) i migracija na EU. Rješavanje Venezuele je u tijeku, ali ne ratom. I Morales je riješen potiho, dogovorom, bez mnogo buke.

najslabinije u Njemaćki
Gost
najslabinije u Njemaćki
6 mjeseci prije

bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/corona-wirtschaft-bricht-dramatisch-ein-schlimmste-krise-seit-dem-krieg-70356844

Nole
Gost
Nole
6 mjeseci prije

Ono što se dogodilo sa naftom je unaprijed isplanirano nema slučajnosti, usa je zabranila izvoz nafte i plina i tako je došlo do zasićenja unutrašnjeg tržišta, istovremeno u izvoznice afte i plina pale u ekonomsku krizu sa političkim posljedicama. Ovo je razdoblje prestruktuiranja usa ekonomije da postane samostalna o energentima, još samo da ne uvoze struju iz kenjade i onda su samodostatni. Zaljevske zmlje idu u demokraciju i propadanje.

Zahvaljujem na brzoj validaciji

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Koje trziste kad je sve stalo na trenutak ….sad je vrijeme rasprodaje onih stvari koje su stojale mjesecima po skladistima…..i koje trziste kad samo pojedine zemlje mogu stancat lovu a da im vrijednost ne pada…a drugi se kao vade al na kreditima od te love iz tih zemalja….to sve treba mjenjat

promatrac
Gost
promatrac
6 mjeseci prije

“Stancanjem love” raste inflacija pa da bi se anulirala potrebno je smanjiti referentnu kamatnu stopu, kao rezultat tada pada prinos na drzavne obveznice i drzave nisu sposobne otplacivati dug. Politicke zaklucke namjerno izostavljam nekima da se malo bolje priupitaju sto tvrde.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

promatrac,
referentna kamatna stopa je pala 2008-9 (ovo sto oni sad u U.S. po pola procenta snizavaju u zadnje vrijeme je nista), a i bez obzira na nju ne smatram da ona moze bit realno pokrice za nerealno stampanje love…..neki na zapadu su racunali da otprilike je 25% svjetske ekonomije – realne stvari i vrijednosti a 75% da je balon (nesto nepostojece, postoji samo na papiru ili virtualno), .

Oto
Gost
Oto
6 mjeseci prije

Kriza je isplanirana i počela je onda kada je usa zbranila izvoz ugljikohidrata, mada je do tada bila najveći uvotnik, zaštitila je svoju proizvodnju i odljev novca, sada idu okolo po svijetu i kupuju za male pare ono što je ostalo od ekonomija propalih zemalja .Civid je tu isto ukalkuliran. što je to 200.000 mrtvih staraca za ponovno preuzimanje svjetske ekonomije u svoje ruke, rat bi odnio puno više života i donio manju dobit, ovako ide sve po planu. Tržište je to.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Puca mi k…c za pucanje tržišta…Banda lopovska, nezajažljiva, da bi pokrepavali od gladi. Nažalost, nayebat će mali ljudi, poput nas.

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

Redakcija Logično bi stvarno trebala poraditi na svojim tekstovima. Ne možete samo sa kratkim tekstovima opravdati naslov. Ako navedete naslov “čisto pucanje tržošta” onda morate navesti koje je to tržište puklo. Tržište naftom sigurno nije, jer je i ovakva cijena u odnosu na trošak nafte za Saudijsku arabiju prihvatljiv. To što se morala zadužiti par stotina milijardi na ime budućih cijena je prihvatljivo, a time osigurava i svoju poziciju budućeg dužnika. Dužnika će uvijek od propasti zaštiti vjerovnik, a i uvijek se može naplatiti u nafti. Imamo i zanimljiv primjer Meksika, on se osigurao za 1.000.000 $ na pad cijene nafte. Dakle, smanjenje proizvodnje im ne odgovara, a naftu samo moraju isporučiti po tržišno prihvatljivoj cijeni, pa makar bila i 1 dolar, ostalo im mora nadoknaditi osiguravatelj. Dakle, koje je to tržište puklo, idimo redom? PRvo moramo objasniti što je to tržište? To je slobodan protok roba, LJUDI i USLUGA. Dalle, je li puklo kinesko? Nije, nakon otvaranja Wuhana iz “opravdanog” razloga središnja vlast će vojskom osigurati slobodan protok roba, ljudi i usluga. Bilo je otpora, ali su brzo zamrli. Američko? Svakako neće. Kada se epidemeja smiri, a brzo hoće? Nezaposlenost, naoružani prosvjednici i Trump brzo će natjerati Ameriku na funkcioniranje tržišta. Ali što će biti sa EU. Tko će nju natjerati na rad i funkcioniranje tržišta, odnono slobodnog protoka ljudi, roba i usluga. Valjda mislite da će Vam vlada vječno plaćati za nerad.Dakle, puvanje tržišta se isključivo diogađa u Europi. A kada tržište pukne, onda ćete vidjeti što je bol. Pucanje, onog jugoslavenskoga biti će dječja igra.

promatrac
Gost
promatrac
6 mjeseci prije

Iz nekog razloga mi komentari cekaju validaciju. Slazem se. Autor nije objasnio koje to trziste puca jer naftno svakako ne puca ako su odnosi ponude i potraznje izmijenjeni.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

dosta njih rade sa kompjuterskim robotima za trgovanje derivatima.
i ti roboti su isto doprinjeli guranju cijene u minus.
robot jednostavno ne razmišlja, da sad moraš platiti da bi neko uzeo tvoju naftu.
to su njemu samo brojke.
a trend cjene je u padu i on prodaje , robot zna samo da po trendu mora prodati a to cjenu ako svi prodaju samo gura dolje.
da nema tih mehanizama za zaustavljanje trgovine na burzi. takvi minusi bi bili češći a i veči.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik