fbpx

Objašnjavamo odakle dolaze milijarde eura koje daju i obećavaju svjetske vlade?

Tko daje novac

Sigurno ste se pogubili od silnog novca kojeg obećavaju u daju gotovo sve vlade ovog svijeta,od momenta kada je koronavirusa ušao u gospodarski stroj? Nemojte paničariti sve ćemo vam fino objasniti.

Više se ne radi o milijunima eura, kuna, konvertibilnih maraka,… Uskoro ćemo govoriti o milijardama, a negdje i trilijardama, ovisno o učinjenoj šteti zadnjih 300 godina, kada je stvaranje novaca preuzeto od kraljeva.

Svi očekuju i najavljuju deficit, slom BDP-a i pritisak kredita. S obzirom na ove katastrofalne brojke, cilj je jasan: spriječiti da ekonomska kriza traje dulje od koronavirusa. Da bismo to učinili, milijarde padaju kao iz helikoptera, a do jučer su nam govorili da novaca nema za škole, radnike, poduzetnike, bolnice i one koje je sustav izbacio na ulicu putem vrlo upitnih ovrha.

Međutim, budući da je bar računovodstvo više nego stroga znanost jer se radi o čistoj matematici, mnogi od vas se pitaju: odakle dolazi sav taj novac? A ako ste iznenađeni milijardama koje pršte na sve strane, to nije ništa u usporedbi s količinom novca koji je spreman da se ulije na europski kontinent.

Europska središnja banka (ESB) objavila je da ima 1.000 milijardi eura za potporu putem zajmova. Još 3000 milijardi moglo bi se mobilizirati ako bude potrebno. Istovremeno su se europski ministri financija prošlog tjedna dogovorili o trenutno dostupnoj pomoći u iznosu od 450 milijardi eura.

Da objasnimo. Iz kojeg “crnog šteka” država vadi milijarde?

Odgovor je jednostavan. Država se zadužuje na tržištima kapitala. Pokuca na vrata investicijskih fondova, osiguravajućih društava i velikih bankara koji upravljaju ulaganjima štediša.

Europska središnja banka je također glavni financijer zemalja Europske unije. Za Središnju europsku banku je pitanje porijekla novca jednostavnije: središnja banka ima moć stvaranja novca. Navedene milijarde eura koriste se za otkup dugova država.

Detalj koji krije vraga: Europska središnja banka nema pravo izravno financirati države članice eurozone. Dakle, ESB pozajmljuje kreditnim institucijama novac koje otkupljuju javne dugove.

Dokle to sve može trajati?

Sve ovisi o izdržljivosti eurozone. Unatoč masovnom probijanju zaduženosti, još je sve pod kontrolom, tvrde europski financijski stručnjaci. Velike zemlje, Njemačka i Francuska su, prema tim stručnjacima, još sigurne za financiranje tj. plasiranje novih kredita koji će pokriti troškove koronakrize i starih kredita.

Da bismo vam to dokazali, pogledajmo kamatne stope koje su zapravo mjera razine rizika investicije. Njemačka se zadužuje na 10 godina po negativnoj kamatnoj stopi od -0,4%, dok Francuska to čini po stopi od 0,1%, Španjolska 0,7%, a Italija 1,5%. Stoga postoji razlika od 0,5 bodova između kamatne stope Francuske i one zemlje koja se smatra kao najpouzdanija na svijetu tj. Njemačke.

Članice eurozone iskorištava snagu zone eura i ESB koja se posljednjih nekoliko godina izjasnila da je spremna učiniti sve što je potrebno za spas eurozone. Ali taj rast kamatnih stopa možda neće trajati.

Rejting Agencije su blage tijekom kriznog razdoblja, ali bi mogle po završetku koronakrize smanjiti rejting zemalja koje pokušaju spašavati domaće gospodarstvo nekonvencijalnim metodama. U prijevodu, sve mora ostati kao i prije, osim što će se dug povećati za skoro duplo.

Koliko to zaista košta?

Kao što smo vidjeli, kamatna stopa na desetogodišnji zajam iznosi gotovo 0%. Drugim riječima, ne košta ništa. Treba računati na prihode kojih se država nije odrekla, ali ih očekuje nakon krize. Ustupci poduzećima jesu skoro besplatni, ali se moraju vratiti, uvjeravaju oni koji plasiraju kredite.

Imajte na umu da će trošak također ovisiti o situaciji nakon krize. Primjerice, visoka inflacija dodatno bi smanjila otplatu duga. Jednostavnije rečeno, ako postoji 10-postotna inflacija tijekom godinu dana, vaš dug koji je iznosio 100 eura kada ste ga ugovorili, vrijedi bi samo 90.

Država se zadužuje i može se ponovno zadužiti za otplatu duga. Situacija će postati problematična ako se jednog dana zatvori dotok kapitala kojeg plasira privatni financijski sektor. Dovoljno je da rejting agencije pokrenu lavinu svojim “objektivnim” odlukama. Sve ćemo vrlo brzo saznati.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
81 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Navali narode,a kada banke ocijene da ih negativna kamata ugrozava,ovisi o plasmanu robe i izvozu,e tu ce tek nastati tarapana,ko da jeftinije,kamata se dize,eskontna.

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije
Reply to  tedi

Sav taj novac je “na papiru”,vrijednost nije realna sa stvarnim stanjem.To se zove “Novi Svijetski poredak” i počeo je davno prije nego što ste zamišljali,mediji su puno pisali o svemu i svačemu ali konkretna slika je takva da su svi u nekim dugovima.Pitanje duga je tako zamišljeno i plasirano da svatko bude dužan nekome,samo je razlika do kuda taj dug seže,do porobljavanja neke države ili do isisavanja novaca iz neke države.Još je pitanje tko je dozvolio taj dug,naravno,vladajući,zna se,zašto?Zato što narod ne gleda na dug kao nešto što bude morao vratiti več to prebacuje u ruke političara a političari bez ikakve odgovornosti “grabe” svoj dio i nije ih briga što je PDV 25%,što su trošarine na gorivo velike,što je…ma da ne trabunjam više…Sve dok narod bude trom i ništa ne poduzme po tom pitanju,nebude ni promjena.Promjene koje se moraju desiti nisu promjene u sustavu vladanja,promjene su u ljudima koji vode taj sustav i takve ljude treba birati.A da bi birao takve ljude,treba se zapitati “Što ja dajem tom sustavu?” a ne “Što ja dobijem od tog sustava?”.Ajde da ne dobijem ništa ali ajde da dajem umjesto 25% PDV-a nekih 10 %,umjesto da ne dajem trošarine na gorivo preko 50% da… Pročitaj više »

maxeta
Gost
maxeta
11 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

..seljak je tražio da se on brine za krumpir a država za cijenu..ako je cijena normalna, i krumpir ne mora biti ogroman, nego normalan..poticaj ionako nije relevantan čimbenik..

maxeta
Gost
maxeta
11 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

..seljak je tražio da se on brine za krumpir a država za cijenu..ako je cijena normalna, i krumpir ne mora biti ogroman, nego normalan..poticaj ionako nije relevantan čimbenik..

Ruby
Gost
Ruby
11 mjeseci prije
Reply to  tedi

Koliko ono država ima deviznih rezervi? I pored toliko rezervi oni dižu kredite od stranih banki uz kamate? Jako pametno.

čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije

To su priče za malu djecu!
Tog novca nema, taj novac se tiska.
U Americi je to “Quantitative easing”; u SFRJ smo to zvali – “Primarna emisija”.
Zadnjih 20-ak godina troše enomrne svote za “popravak kapitalizma”. Za jednu takvu akciju bi imali ali ovo sad rade svakih par godina.

Becko
Gost
Becko
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Nitko ne printa novac vise.FED da Ali to sto oni naprintaju mozes multiplicirati x100 u elektronskom obliku.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Čitalac
To su dva potpuno različita pojma. I u svrsi i u definiciji…itd. Provjeri.

čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija,
tako oni kažu.
Po starom dobrom običaju uporabljaju eufemizme da ne bi stvari zvali pravim imenom.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Čitalac, tako je. To je onaj i ovdje često puta spomenuti “novac iz arije”. SFRJ je također tiskala i u opticaj stavljala novac iz tkz. primarne emisije. Samo što je SFRJ imala monetarni suverenitet i vlastitu štampariju novca, a štampanje novca je jedan od osnovnih monetarnih alata. Tako je primarnom emisijom mogla izazvati inflaciju, ali nikome nije bila dužna ni glavnicu ni zloglasnu kamatu .Čitava ,evo skoro, stogodišnaja kamatarska prevara, počiva uglavnom na tome da zemlje nemaju monetarni suverenitet ili ako ga imaju, onda imaju FEDove namjesnike da ih “vode”.
Mislim da je nemoguće zadužiti se u nekoga tko štampa novac iz ničega, nekako dođe kao oksimoron, ali potaknut FEDovim metodama i alatima pritiska itekako je moguće “zadužiti se”.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Mrčikola

Nečuveno točno. Trebali bi ponovit ovaj post joškoji put.
Zemlja koja ‘ne štampa svoj novac – nije suverena. Točka.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

A drzava koja ne odlucuje o svojoj vanjskoj politici, a drzava koja neodlucuje o svom ministarstvu odbrane, unutrnjih poslova, ekonomskoj politici o proizvodnji hrane o…

Mrčikola
Gost
Mrčikola
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Malo si me isprepadao Ive! Da si nastavio sa : zemlja koja je rasprodala farmaceutsku industriju, koja je uništila brodograđevnu industriju, koja je iselila Slavoniju, koja je osmislila sustav da se izgradi jedan auto put, a istovremeno ukradu još tri , koja sustavno uništava zdravstveni i obrazovni sustav, koja je tridesetogodišnjom negativnom selekcijom dovela do toga da je vode lupeži i budale, koja…..Uh, skoro pa bih pomislio da pišeš o Hrvatskoj

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Da ali Jugoslavija je imala SUVERENITET a ove dzepne drzavice su bez suvereniteta. Koji suverenitet ima Hrvatska, o ceme bitnom odlucuje Hrvatska vlada i sabor, kada su odluke vec donesene, oni jedino odlucuju koliko i gdije ce opljackati stoku sitnog zuba, umijesto demokracije imaju JEBOKRACIJU.

čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Mrčikola,
“SFRJ je također tiskala i u opticaj stavljala novac iz tkz. primarne emisije. Samo što je SFRJ imala monetarni suverenitet i vlastitu štampariju novca…”
Pa i Amerikanci imaju monetarni suverenitet, zato to i rade. Možemo li sad imati različita mjerila za SFRJ i SAD?

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Ameri nemaju monetarni suverenitet!Konzorcij privatnih banaka tj. FED tiska novac i daje uz kamatu državi SAD,tj. kamatare državu.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Čitalac, SFRJ je imala “sto” problema, ali je imala stvarni monetarni suverenitet. SAD, već skoro cijelo stoljeće, nema monetarni suverenitet. Evo znakovima jednakosti:
SAD=/=SFRJ
SAD = RH
Evo rijećima: SAD su u istom vazalskom odnosu sa FEDom kao i RH.
Regirao sam nadopunom na tvoj osnovni komentar jer mi se svidio, a ne želim pametovati ni ovim komentarom.
Ovo što sam napisao skoro su provjerljive činjenice, a ono malo što je u “u sivoj zoni” , ostaje tvojoj, mojoj, ili čijoj god, subjektivnoj percepciji.

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

KOLIKO?

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Novac o kome se priča je virtualni novac. Drugim riječima postoji samo kao račuvodstvena stavka, ali u biti je to dogovorna valuta, tj.netko računa da bi negdje mogao postojati, pa onda time trguje, dok sve ne elsplodira kao mjehur od sapunice kao 2008.godine. Onda veliki i moćni, da bi nadoknadili manjak na tržištu naštampaju lovu i ponovno se zavrti začarani ringišpil. Ako proizvodnja stane zbog veće katastrofe, svjetskog rata, npr, sav taj novac neće vrijediti više od wc papira.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Ali ce se na taj nepostojeci virtualni novac BANKSTERIMA platiti kamate, uh intersantno.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Pa tako od virtualnih para nastaju stvarne pare odnosno zarada iz ničega, na štetu onog ko se zadužava. Nema gore mafije od bankirske.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Kako će nestat love . . . jeste li nikidan pisali kako je Black Rock glavni agent američkih Federalnih Rezervi za otkup dugova . . . kako FED-u more nestat dolari neka mi neko objasni . . . ako bi slučajno ECB-u nestalo euri, prij dvadesetak dana su otvorene swap linije između FED-a i ostalih velikih centralnih banaka, pa tako ECB more dobit dolare u zamjenu za eure . . . to je shema ustanovljena prij dvadesetak dana . . . jučer smo to čuli od Plenkovića kako će na swap od ECB-a dobit 2 miljarde euri ako položi 15 miljardi kuna . . . dignute su sve kočnice za proizvodnju dolara i eura tako da ih nemore nestat dok se god ne otkupi dug ciloga svita, i dug komada svemira ako triba . . . niko nije ozbiljno shvatija ono ”What ever it takes” . . .

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

FOMC (Federal Open Market Committee) meeting 26.03.2020.

• coordination with other central banks—the U.S. dollar liquidity swap line arrangements
• Reserve requirements cut to zero: The Fed cuts reserve requirement ratios to zero percent effective on March 26.
• Coordinated swap lines: The Bank of Canada, the Bank of England, the Bank of Japan, the European Central Bank, the Federal Reserve, and the Swiss National Bank announced a coordinated action to enhance the provision of liquidity via the standing U.S. dollar liquidity swap line arrangements. The pricing on the dollar liquidity swap arrangements is cut by 25 basis points, so the new rate will be the US dollar overnight index swap (OIS) rate plus 25 basis points.

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

bumo se komadali?
nadam se- NE.
kida se novac i zhivci

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@ moreno
…comes arrround?!

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

novac je 0 nistica , osim ako su kovanice u zlatu ili nekom materijalu koji je “vrijedan”.
Novac je najveca prevara covijecanstva , alat za kontroliranje masa, bogacenje , i zavaravanje “stoke sitnog zuba” koja ce se poubijati radi te lazne vrijednosti.
svi zakoni o novcu su izmisljeni , prevara manipulacija , ne raditi a imati…itd.
Nesto sto vrujedi oni proglase malom cijenom ili nikakvom .Neko prdne i skoci cijena u nebo . Niti logike niti pameti , ali ljudi su to prihvatili kao normalno.Sto go se bude dogadalo od san pa u buduce , sami smo krivi , i snosimo odgovornost , za to .
Jedina vrijednost je robna razmijena .
Ja tebi 10 kila kukuruza ti meni 10 kila senice i to je jedina realna vrijednost .
sve ostalo je iluzija i laz .

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

a cije je zito? nek mu rodi i ove godine?

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  escape-ism

Escape-ism ……pojasni pitanje , “cije je zito” ? zasto nebi rodilo ove godine ?
zito je onoga ko zavrne rukave i posadi ga .
Nekad rodi manje nekad vise ali uvik rodi .
Nisam govori za ovu godinu nego opcenito . Tvoja pitanja nemaju nikavog smisla.

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Ili pokusavas dat na znane da :
Iako ste kupili zito za sijeme , ono nje vase,
moglo bi se i nataviti , Iako je to bila vasa zemlja , ono vise nije, i necemo vam dat saditi na njom ?
Jeli to tvoja poruka Escape-ism
Ponekad iako ljudi misle da su jako pametni , ne izgledaju bas tako. Jako ih je lako procitati. Prozirni su.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Savršeno si opisao situaciju.Arma.
Što sijemo,žnjeti ćemo.

aejfvnaefgvnaergnviaewrgfnaewgfre
Gost
aejfvnaefgvnaergnviaewrgfnaewgfre
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Tri najveće prevare do sada su monoteizam, papirnati novac i binarni kod.

Cod
Gost
Cod
11 mjeseci prije

Sub,
sta ima veze bimarni kod s ostalim? Brojevi se mogu pisati na bazi 1 na bazi 10 ili 12 ili na bilo kojoj. Brzina kobasica nema veze s brojevima.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

@subaru
…i radius zemlje od 6370km…

Nekdo.
Gost
Nekdo.
11 mjeseci prije

Ma super. Neka onda dođe do hiperinflacije, pa če svi krediti biti džaba. Kud ćeš bolje.

Ak nitko ne bu ceh platil, zakaj se tak nije i dosad delalo, kaj je tak super?

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  Nekdo.

Aha, da su banke “domaće” pa da se i nadaš takvom scenariju

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije
Reply to  Nekdo.

inflacije senzacije bez zajebancije,molim?

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Kapitala neće nestat, pitanje je samo ko je bliže oltaru sa kojega se govori misa. Ministar financija SAD-a Steve Mnuchin je prij dvadesetak dana javno reka kako je spreman osigurat neograničeni iznos kapitala za bankovno tržište. Okay, svi znamo kako je to iluzija održavanja likvidnosti, ali za sad ipak živimo u iluziji.
Šta se tiče rating agencija, svaki vježbenik za praktikanta teoretičara zavjere zna kako sa velikim centralnim bankama, njihovim prime dealerima i rating agencijama upravljaju isti.

Kako su 2008 godine propadali mortgage poslovi kod banaka ocjenjeni sa AAA od tih istih rating agencija . . . ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

”Kada ministar financija bilo koje siromašne zemlje na sjednici kabineta ustvrdi: ”Gospodo, samo nas čudo može spasiti!” to znači da dotična Vlada ili možda cijela zemlja stoji pred katastrofom.”
”U Izraelu pak to samo znači da će se očekivano čudo dogoditi za dva-tri dana.”
Ephraim Kishon

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Dalton
Sve to o novcu smo znali i prije – i pretresli to na početku Corona karantena.
Ali, počeli su otpori: Brazil, Usa, Michigan…R.F. Kennedy jr. napao Gatesa. Već uzdrman Trumpovim povlačenjem iz Who ( bar se nadam da će i službeno izaći, ne samo prekinuti financiranje), Indija tuži Gatesa…strave je radio s vakcinama…vestinet

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

To oko tuđe love je preteško za me…..
Ne kužim ni pola toga.
Al kužim da mi Ephraim Kishon dobro čini.
🙂

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

😊 jes. Meni je dobra ona o bonbonijeri koja kruži okolo…
A naravno i ono ‘najbolja supruga na svijetu’…😊
Btw ja neznam kako ni do svoje love…

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Luce upravo to. Tri Kineza i jedan Amerikanac su u zatvoru koji su iz WHO, , cekam samo da Tramp izjavi : Za najtrazenijim Kriminalcem Bill Gatesom izdali smo potijernicu od 100,000,000.00 $ E onda cu znat da je duboka drzava u raspadu.
Hitler Gatesu ne moze doc do kolina. Ovaj je pobio vise dijece nego sto ovca ima dlaka.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Nisam ni sumnjao da će bogati još više zaraditi u krizi.

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije
Reply to  Dopizdilomi

tek je pocelo,rasprodaja do 2022,s popustom ne ne-kretenine otpremnine ine ine- ine- isto
gdjesmo vo bolan
(2032,jahorina,proljetno vrijeme popodne u chewabdztinici)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Novac se stvara odobravanjem kredita. Poništava se povratom kredita. Onaj koji ima zakonske ovlasti stvaranja novca uvijek novac stvara ni iz čega. Prvi novac stvara centralna banka, a onda multiplikacijom tog novca dalje novi novac stvaraju komercijalne banke. Novca ne može nestati. Nema se novca za socijalu, za vrtiće, zdravstvo, za ovo, ono – tu je riječ o politici i odnosima tvoje centralne banke s drugim centralnim bankama te onog što je tebi dopušteno kao državi. Na svijetu postoji FED koji upravlja s većinom centralnih banak. ECB je drugorazredni igrač. Primjerice, u krizu 2008 je HR ušla s dugom u visini 35% BDP-a. Danas smo iznad 70%. To državu košta oko 12 milijarda kuna na godinu. Nakon ove ‘krize’ država će biti dužna (pretpostavljam) oko 85% BDP-a pa će kamate narasti za nekoliko milijarda kuna. HR ima dva izlaza – povećati BDP da bi udjel kamata bio isti ili manji u postotku BDP-a uz iste poreze. Budući da će BDP pasti, to znači da će udio kamata u postotku porasti. To znači da i porezi moraju rasti. Ako rastu porezi, smanjuje nam se zarada. Standard je niži. No, budući da su kamate na dugove danas vrlo male, čini se da… Pročitaj više »

Becko
Gost
Becko
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Novac se danas 2020 pravi malo drugacije nego 2008 a jos vise “drugacije” se praviti za godinu a ne mogu ni ja zamisliti sto ce biti za 10 godina. Mislim da idemo prema jedinstvenom dohotku ,bar na zapadu.

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Son of alerik …dali ima smisla raspravjati o novcu kad je lazna veijednost i prevara covijecanstava?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Armagedon
Novac nije lažan i nije prijevara. Zar ti plaćaš školjkama? Čak nije prijevara ni priča o stvaranju novca. Svatko je zna, a kad svatko zna, onda nije prijevara. Istina je da novac stvaraju privatne osobe, umjesto države.

Arkaj
Gost
Arkaj
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, razočarao si me pitanjem ” Zar ti plaćaš školjkama?”. Naime školjke su u doba kad su se koristile kao sredstvo plaćanja, bile isto što i papirnati novac danas. Onaj ko to ne shvaća uistinu bi trebao stati na loptu i više vremena posvetiti proučavanju funkcije novca a manje komentirati.

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik kako nije privara komadic papira je vrijednost ka i auto , kuca , motika , ili bilo sto sto postoji materijalno Zato sto je neko tako odluci , iako nema logike svi su to proihvatili , putem prevare ili nisu razmisljali , u stvari nisu tada ni mogli odlucivati jer su novac stvorili mocni “ljudi” u ono vrime , da bi obmamili i vladli sa drugim ljudima . Sto je novcanica koju imas vrijedi ,sto? komadic papira sa ostampanom bojom . ponavjam jedino robna razmijena je stvarna vrijednost sve drugo je iluzija i prevara. A to sto ja isto placam s novcem , je zato sto ne mogu drugacije , jer ljudi kao ti su prihvatili iluziju . Opet ponavjam onako kako smo sebi stvorili tako ce nam bit . Prica o stvaranju novca ? sto hoces rec ? Sta to svatko zna ? Stampavanje novca bez pokrica jer imas stamapariju pa mozes stampavati koliko ti je potrebno i to zoves istinom ? Mozda za tebe ali ne za mene a virujem i za mnoge . Znaci da ti lazi zoves istinom ? A ovo sto si napisa da “Svatko je zna, a kad svatko zna onda… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije

Nisu ti banksteri obični ljudi… neki od njih su ljudi reptili, nisi dobro informisan 😉

Jurica
Gost
Jurica
11 mjeseci prije

Vidim, počeo si malo razmišljat o životu kad su ti propale “investicije” u fiktivnu lovu i papire na burzama.

Njonjo
Gost
Njonjo
11 mjeseci prije

Ili jednostavno: Novac nam daje dinastija Rotšild i njegova kompanija koja zarađuje milijarde svaki dan od kamata.

santa007
Gost
santa007
11 mjeseci prije
Reply to  Njonjo

Točno. Novac daje dinastija Rotšild i ekipa (banksteri, iluminati, vladari iz sjenke,… tj duboka država) i putem kamata siše krv i krade životnu energiju čovječanstvu, posebno nama na globalnom zapadu.
Tako će biti sve do trenutka dok Tramp ne nacionalizira FED.
Obračun Trampa i duboke države bit će u njegovom drugom mandatu.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  santa007

santa…daj se sredi malo

santa007
Gost
santa007
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Novac je ustvari životna energija, zbog nedostatka novca čovjek radi stvari koje ne želi i koje ga ne ispunjavaju.
Vlast nad čovječanstvom moguće je ostvariti kontrolom stvaranja novca tj. privatizacijom novca čija je posljedica i “dužničko ropstvo” putem kamata.
Jedan je Rotšild prije 150 godina rekao, daj mi kontrolu nad stvaranjem novca i nije me briga tko donosi zakone.
FED je u sadašnjem sistemu kamen temeljac, i (nadam se) promjenom njegovog vlasnika da će se domino efektom promijeniti globalni sistem i da će te promjene doći će i do nas. Točnije omogućiti će nam da sami napravimo promjenu.
Živi bili pa vidjeli.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

“Ministar financija Zdravko Marić danas je rekao da u prvoj polovini travnja državni proračun ima tek trećinu prihoda iz istog lanjskog razdoblja, dakle govorimo o padu prihoda državnog proračuna za GOTOVO 70%.

“Jasno je da će se situacija trebati postupno normalizirati i relaksirati kako bi prihodi proračuna počeli ponovno rasti”, naglasio je Vujčić i dodao kako je relaksacija mjera nešto što su već mnoge zemlje počele poduzimati kako bi ekonomija ostala zdrava, ali uz sve mjere opreza.

Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 MILIJARDI KUNA, novca na tržištu ima.

“To su troškovi proračuna za koje ćemo dio morati uprihoditi, a dio ćemo se zadužiti”, rekao je i dodao kako se za ova 3 mjeseca proračun u stanju zadužiti na domaćem i inozemnom tržištu”, rekao je Vujčić “, index.hr

Ma koja 3 mjeseca?
Nitko ne priča o rezanju plaća uhljebima…pa di će oni sebe…?
Turizam ode…a Htz (Hrv.turist.zajednica) ovima preporuka 30%rezanje plaće. Ima ih oko 300!!!

bumbar
Gost
bumbar
11 mjeseci prije

Ovo je ključno “središnja banka ima moć stvaranja novca”. Jer, tko bi osim Rothschilda znao stvarati novac iz zraka?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  bumbar

bumbar
Svaka privatna banka zna stvarati novac ‘iz zraka’.

radijacija2000
Member
radijacija2000
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Da, ali ipak mora prvo posuditi neku svotu novca sa određenom kamatom od neke centralne banke, tek je onda može multiplicirati preko izdavanjem kredita po višoj kamati

radijacija2000
Member
radijacija2000
11 mjeseci prije

Samo upola točno. Vlasti ne odlučuju koliko novac vrijedi i koja količina bude u opticaju već vlasnici centralnih banaka, a najveći utjecaj od svih centralnih banaka ima FED .

radijacija2000
Member
radijacija2000
11 mjeseci prije
Reply to  radijacija2000

Na žalost tako je, ali ćemu onda služe izbori ? Zar po Ustavu i zakonima ne bi trebalo da ljudi sami izaberu svoju vlast ? I ako ta vlast koju biramo nija prava vlast, zar ne bi to trebalo reći svima, da svima bude jasno ?

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije

E nek si nam objasnio Mislave 🙂

radijacija2000
Member
radijacija2000
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Ko da ti treba faks za skužit kako rade banke…ekonomija nije egzaktna nauka i pravila u ekonomiji piše onaj koji je pametniji i jači od konkurencije, ostali samo poštuju i rade po tim pravilima. Sve dok neko ne izazove hegemona, pa onda idemo ekonomijom po njegovim pravilima…sve dok jednog dana većina ljudi da ne žele biti robovi i stvoriti svet sa pravilima koje su fer po većinom.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  radijacija2000

slažem se za jači . ali se ne slažem za pametniji .

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije

@KUALAL”UMPHA
dobro utro vijetnam
Ako je mushterija kralj,
onda je proizvod bizhuterija
a krajni cilj/kupacc nepoznat?

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Novac nije problem, novca nema, treba ga izmisliti, odstampati iskovati, ukrasti stvoriti, e a nakon toga ce biti problem.
Svak pametan je povukao sav novac iz banke, vratio kartice i Banksteri ga vise nemogu kontrolirati i zaradjivati na njemu/njoj.

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije

Koliko ljudi toliko svitova?
bez svatova,molim?

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Zaboravite kapital i kapitalizam pokusajte razmisljati kako se vratiti na robnu razmijenu ili kliring.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Uh jos se sjecam ono poslje 1945. mraka za pismo je bila 3 jaja, a litra zejtina 10 -12 jaja, a meso smo jeli svake prijestupne nedelje, jedan dan grah, drugi dan kiseli kupus, a treci dan pomjesan grah i kiseli kupus, pa onda onaj coravi cuspajz od luka i krumpira bez masnoce samo kasika zejtina, pa opet grah pa kupus …. Jeli se opet vracamo na ta stara dobra vremena, kada je 1 dinar bio velik kao tocak od volovskih kola.

aejfvnaefgvnaergnviaewrgfnaewgfre
Gost
aejfvnaefgvnaergnviaewrgfnaewgfre
11 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujo

Grah i kiseli kupus, pogotovo onaj od prije bez kemije je sto puta zdraviji od mesa, pogotovo ovog danas kemijskog.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujo

I bio si manje mesni a više narezak,kao danas?

aejfvnaefgvnaergnviaewrgfnaewgfre
Gost
aejfvnaefgvnaergnviaewrgfnaewgfre
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Robna razmjena, kliring i ako ima plaćanja onda samo zlatom su tri kamena temeljca prave ekonomije a ne ove lažne koja pdsjeća na Surogata od Dušana Vukotića, napumpaš što hočeš i koliko hočeš. Nije ni čudo što je crtić toliko impresionirao one iz holivuda kad su vidjeli sličnosti sa “politikom” braće im uz FED-a.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije

stho je vecha kriza dulji dug?
neee izdala me porezna obveznica,
ili je bilo,
shtooo je duuulja krizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzza
VECI( a bogami? i DUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUG
i upalilo je ko pezejac u decembru

escape-ism
Gost
escape-ism
11 mjeseci prije

JA SE NE MOLIM;MENE MOLE
bo(R)g

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

ne morate nista pojasnjavat, svi dobro znamo kako na kompjutorima dodati brojke i slova

sreBREnko
Gost
sreBREnko
11 mjeseci prije

alaj nam je Mislav pojasnio te nas na djelovanje nepozvo.
a ti Subaru/Hghar/qwertzkoaatl, isto briješ na zlato ko Varani? e sad si se izdo:)

Mirk
Gost
Mirk
11 mjeseci prije

I sta ce privatni ulagac kupiti; njemacki dug gdje ce izgubiti -0,4 % ili italijanski dug gdje ce dobiti 1,5 %?

Ana
Gost
Ana
11 mjeseci prije

Ma skoro cemo mi ici kupiti kilu kruha sa kariolom papira tj “novaca”. eto sto je to!

Chisty Walton
Gost
Chisty Walton
11 mjeseci prije

Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada na? (christywalton355@gmail.com) ako želite dobiti pristupačan zajam. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas ako vas zanima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik