Office 365 i Google Drive nisu poželjni u francuskom školama zbog dampinga i špijunaže

Google hobotnica
19 komentara

Nakon što se u danas gospodarski posrnuloj Njemačkoj sve više izbjegavaju američki IT proizvodi, a koriste domaći koje su proizvele njemačke male tvrke, u Fransukoj također dolazi do buđenja.

Francuski poslanik Philippe Latombe tražio je pojašnjenje u vezi s korištenjem američkih online usluga u školama. Pitanje nije bilo vezano samo za dokazano nepoštenu konkurenciju, već za sigurnost nacionalnih podataka.

Poslanik je prozvao ministra Nacionalnog obrazovanja tražeći objašnjenje za damping koji predstavlja besplatna usluga Office 365 za učenike i nastavnike. Prema Microsoftovoj stranici, studenti se “mogu besplatno pretplatiti na Office 365, koji uključuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote i sada Microsoft Teams, kao i mnoge druge alate u učionici”.

Poslanik je bio zabrinut ne samo zbog nepoštene konkurencije koju čini ova ponuda, koja je, recimo to tako, samo vodeća u gubitku, već i zbog suvereniteta Francuske u pogledu upravljanja podacima, jer se poslužitelji Office 365 nalaze na tlu SAD-a. Microsoftova ponuda na prvi se pogled doista čini neodoljivom. Zašto se lišiti tako dobro uhodanog, praktičnog i jednostavnog softverskog paketa?

Odgovor ministarstva ne može biti jasniji. Od svibnja 2021. Nacionalno povjerenstvo za računarstvo i slobode (CNIL) preporučilo je visokim učilištima da korist rješenja koja nude pružatelji usluga koji podliježu isključivo europskom zakonu i koji smještaju podatke unutar Europske unije, te da ih ne prenose u Sjedinjene Države. Microsoftova Office rješenja, ali i Google Workspace i drugi Drive, nisu u skladu s GDPR-om (Europska uredba o zaštiti osobnih podataka), te stoga nisu prihvatljiva u francuskim i europskim školama.

Tvrtke iz Silicijske doline poznate su po zanemarivanju sloboda koje se na Starom kontinentu smatraju temeljnima. Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od njih. Upravo je zahvaljujući tvrdoglavosti austrijskog studenta po imenu Max Schrems, Europska unija odlučila ograničiti pravo Sjedinjenih Država na nadzor nad našim privatnim podacima. Ako pojedinci mogu slobodno koristiti usluge u oblaku kao što su Office 365 ili Google Drive, škole i uprave nemaju pravo preuzimati ni najmanji rizik i moraju se pridržavati rješenja koja nudi administracija.

Vratimo se sada na balkanske zemlje, gdje svjedočimo također infiltraciji američkih kompanija koja dominiraju na svim razinama. Što one čine da spriječe ovisnost o zemlji koja je udaljena tisućama kilometara i sklona uvođenju netržišnih sankcija?

DampingGoogleOffice 365SAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kobac
10 mjeseci prije

Sve što radite u Google mail ili google drive ili bilo šta povezano sa”micro$oft” om se šalje na serverima u USA i bombarduju Vas reklamama i prate ponašanje. Kupio sam selotejp traku preko kamere na android mobitelu frontalna i gle čuda nema više reklama. Telefon držim u tvrdoj futroli zbog mikrofona da ne bi pokupio razgovor spolja i na osnovu Vašeg razgovora što pričate u prostoriji dok je android mobitelu na stolu Vam servira reklame i analizira AI softverom to što pričate vi i ostali u sobi,kancelariji. Ovaj plan sa depopulacijoim stanovništva putem smrtonosnih “cjjeppivva” nikada ne bi mogao da krene bez potpunog primata špijunskih android telefona. Kad posećujem sve na internetu koristim VPN koji je takođe nešto sitno 1 do 2 eura mesečno. Oko 3 do 4 eura mesečno su moji izdaci za moju maksimalnu privatnost. Svaki put kada nešto radite sa Vaše IP adrese bez VPN a i… Čitaj više »

AJeTo
10 mjeseci prije

U skladu s transatlanskim partnerstvom glasovi američkih birača broje se na europskom tlu. Ruka ruku mije.

Мунгос
10 mjeseci prije

Погрешно.
Кажу Французи, нећемо Амерички програм који нас шпијунира, него хоћемо неки француски програм који је Пета колона светског владара. Који шпијунира боље него Амерички.
Ако програм Excel постави у неком свом буџаку инсајдера, само глупаци могу да исто тако не ураде у својим програмима. Макар били они Француски, Руски, Српски,….
Ако се подаци из француске државне службе која има своју француску варијанту Ексцела не почну сливати у центар светског владара, одмах ће одговорном Французу одлетети глава.
Све је у реду, све је под контролом.
Замишљам неку државу која купује оружје из Француске. Француска би заиста била будала када не би у својој електроници оставила могућност саботаже уколико нови власник окрене то оружје у правцу Француске. Или уколико Француска одлучи да тој земљи ребне ничим изазване санкције.

Гавран
10 mjeseci prije

Sav IT hardver, Internet, Vindouz, Android, Ofis, Gugl Drajv su borbene vojne mašine. Zaštita je moguća samo delimično i u manjoj meri. Da sam sebi ne sličim na budalu. Zaštita doma od prisluškivanja. Isključenje sa napona, uređaja kada nisu potrebni. Korišćenje Open Sourse. Življenje u prostoru maksimalno zaštićenom od zračenja. Standardno se građevini prave oplate za zaštitu od zračenja. Knauf.

tata mata
10 mjeseci prije

americka banda je nedavno dogovorom o nacionalnoj sigurnosti zaobisla sve ovo , i preko usrulje dobila pristup svim podacima i vise nego li su imali prije

Vojni analitičar
10 mjeseci prije

Nikad mi neće biti jasno zašto bi netko koristio Office 365 ili u krajnjoj liniji MS office općenito. Nažalost i moja firma je prešla na to govno i nitko nije njie zadovoljan. Danas postoji prilično velik broj alternativa Office paketu, kao i MS Teamsu, koje su barem jednako kvalitetne, jednostavnije, pouzdanije i znatno jeftinije pa i besplatne. Postoje također i brojni pojedinačni word procesori, tablični kaklulatori, i ostale komponente office paketa. Jedini razlog zašto se koriste MS ili Google “proizvodi” (uglavnom pokradeni ili preuzeti od malih firmi koje su kupili) je nekakva, kako ja to zovem, “korporativna solidarnost” pri čemu su velike firme i državne institucije te koje forsiraju upotrebu skupih proizvoda američkih “tech” giganata poput MS-a ili Googla. A onda to po inerciji ili zbog kompatibilnosti prihvaćaju i manje firme i pojedinci. To rezultira pojavom koju sam uočio posebno u zadnjih desetak godina, a to je sve veće uniformiranje… Čitaj više »

Kajzer Soze
10 mjeseci prije

Ne žulja njega špijunaža od Googla već što su usluge offica,google drive i druge za studente besplatne,lik je lobista neke konkurentske IT kuće i zato se i buni . Ono kao treba da neko povjeruje da francuske IT firme ne špijuniraju svoje korisnike preko aplikacija koje prodaju

dmz
10 mjeseci prije

sve to stoji… i način na koji funkcioniraju pojedini kineski serveri, oblačići itd bi isto valjalo spomenut… ali zašto ste uopće išli pisat članak na ovu temu kada se portalu nemože pristupit preko npr TOR-a?

šta nebi bilo normalno (da ne kažem logično) da logično ima .onion domenu? pa lijepo u forum sekciji na clear-u napravimo sticky guide i ljudima koji nisu u tome lijepo napisat kako i zašto bi trebali koristit normalan vpn i tor ili tails ili nešto tog tipa.

tema je dobra i o digitalnoj higijeni se općenito premalo piše… ali budite fer

Max
10 mjeseci prije

Sad više nije teorije urote,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI